Friday, 3 August 2012

Kali Pertama Menanam Carrot


Assalamualaikum,

Dalam penghujung March tahun ini selepas banjir yang agak serius melanda bumi Pasific ni, datanglah bantuan dari pelbagai negara dan organisasi untuk distribute some foods and aids to the victims. Salah satunya Human Care Society dari Canada, they shipped  few container full with boxes of foods and clothes, and one retired couple also was here to represent the organisasion. Before they leave, adalah beberapa packet of seeds yang the wife gave to me..one of the was a packet of carrot seed. 

So pada 25/5/12 setelah batas disediakan segala tangan 2 kerat nie..maka benih2 carrot tadi pun ditabur direct pada batas (ni mengikut bebrp rujukan kat internet cara nak tanam), tabur byk jugak tapi tak tebal sangat dan jarangkan sebab malas nak buat kerja penjarangan, kadang bila alihkan balik pokok boleh mati. 
Lama jugak tunggu tengok benih cam bercambah ke tak, mcm mana pokoknya i really have no idea.. so bila nampak jer anak2 pokok baru tumbuh kecik2 ingat ni mesti anak carrot nie...contohnya yang 2 anak pokok nie :

ni anak terung yang bijinya terjatuh kat batas
Nie tak tahu anak pokok apa

Sehinggilah 7/6/12 baru nampak ada beberapa pokok mcm dibawah nie tumbuh, ada yang kecil, ada yg besar, sebab benih2 yang ditabur tak bercambah at the same time..ada yg cepat ada yg lambat
Tapi disebabkan tak puas hati tak dpt capture moments yg diorang membesar, so buat sedikit test tabur dlm small container, inilah actually rupa benih carrot yang baru bercambah (selepas 4/5 hari), lihatlah daunnya dari awal lg memanjang dan tirus..(sedikit mcm pokok ketumbar pun ada pada awalnya)
Rupa batas pada 10/6/12 (selepas 2 minggu), memang tak ketara pokok2 tuh sebab kecil sgt dan pokok2 yang tak berkaitan pun berhuni jugak..
Yang nie pada 1/7/12, nampak ada container yg mengandungi anak pokok dari 'test' yg telah dibuat, ingat nak sulat pada tempat2 yg jarangnya agak ketara, tapi pokok carrot amat sensitif, dengan daun2nya yg lembut, panjang2, bila terkena panas senang mati.

Kira-kira dalam selepas 2 bulan barulah menampakkan pokok kelihatan lebih besar dan mula menampakkan hasil. Hampir2 nak cabut pokok2 tu untuk tanam benda lain sebab ingat tak menjadi kot..





Sometimes bila kita least expected, then good news would come..
Almost 8am now, time to go to my 'office' before it's getting hotter. kalau panas sangat tak seronok pulak nak berkebun.

8 comments:

  1. akak pun tertunggu-tunggu ni rupa carrot tu...mudah-mudahan yang indah aje akak doakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masanya pasti akan sampai kak..rupa tu-kurang2 mcm mak dia (gambar pada peket tu)pun cukuplah..hehe

      Delete
  2. rasa nak juga ikut jejak adik tanam carrot dan kubis bulat ni, tapi masih tak ada benih.malas dan fobia beli benih kat kedai,kalau tanam buang masa je..tak hidup.Dulu masa belum kenal blog tanam sendiri, akak pernah berbelanja banyak membeli benih bunga dan sayur dari supermarket, penat gembur tanah tak dapat hasilnya.sehinggalah dapat benih dari tuan iskandar, baru semangat berkebun pulih, sebab semua benih yg dikirimkan tumbuh subur.

    ReplyDelete
  3. kalaulah dekat2 atau kat m'sia jgk sy dah bg kat akak ni, inshaallah. tp jauh kan.. dpt tanam sekali jdlah, kemudian simpan buat bunga..sebenarnya kat supermartket tuh diorang nak habiskan stok..jual yg lama2, sbb demand tak byk..tgk expiry date kak kalau nak beli at least expired before 2015..mungkin masih fresh

    ReplyDelete
  4. Bila pulak baru boleh harvest, tak sabar nak tangok carrot sis. i bought carrot seeds few months ago, malas mao tanam...huhu sebab tanam pernah tanam carrot putih tapi tak jadi..

    ReplyDelete
  5. i think boleh harvest once the leaves look yellowish..if not should i try to dig it in another 1 week? what do u think?hehe

    ReplyDelete
  6. ha..tula.dh ada gaya daun ketumbar takpun ulam raja msa time suruh teka dulu :)

    ReplyDelete
  7. hehehe...sipi2 kan..tp taj btul lg tuu...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads