Saturday, 11 August 2012

Kuih raya in the making dan...

Setengah hari berpenat didapur memulakan kerja2 membuat kuih raya. Kalau kat M'sia dulu tak pernah bersusah begini, order dan bayar jer, tak pun carik kat Jalan TAR. Sebenarnya kalau buat sendiri lagi bagus - boleh menambah skills chef dapur sendiri, dapat ikut selera sendiri, lebih fresh dan menjimatkan. Tapi sedikit men'tension'kan masa buat kuih bila tengah bersemangat bekerja then the small boy cried, "mummy, aidan pupu...." (toilet's business in fijian language)

Kerepek hari ini,

Kerepek gunting atau kuih gunting (resepi yang disesuaikan ikut selera - tambah kiub ikan bilis). kerepek ini kira wajib dibeli setiap kali beli jalan TAR masa nak raya. Alhamdulillah bila dah buat sendiri, taklah susah sangat pun.

 dah cukup sebalang besar..

Biskut hari ini,
Baru keluar oven ni..
Ready more than 150 pcs, dan yang laku awal2 pun dah dalam 30pcs (budak kecik tu asyik mintak one after another). Biskut suji, last year pun buat. memang in demand biskut ni sbb ramai orang kat sini yang sukakannya. padahal kalau kat M'sia tak pernah termasuk dlm list biskut yang dibeli untuk raya,jarang makan pun. last year Abu Aidan yang buat kerja2 menggentel kecik2 dan membakar, since this year dia sibuk sangat with the dateline of his Al Islam magazine for Eid maka terpaksalah buat sendiri sorang2.

Sebenarnya semalam masa tengah mencari2 resepi dlm blogresepi termasuk dalam sebuah blog ini dan terbaca entry yang sangat memillukan. Pada kita yang telah menjadi ibu2 semua telah melaluinya, tetapi dia melaluinya juga tetapi dengan tragis..sampai saat ini masih terkenang dan teringat2 luahan our sister in islam itu walaupun peristiwa sedih itu happened to her a year ago..

Kalau ada masa bacalah link ini : Ketika Rahimku Pecah..Part 1 (p/s: not to promote this blog at all)...
 
RESEPI...

KEREPEK GUNTING
Bhn2:
- 1 cwn gandum
- 1 st jintan manis
- 1 st jintan putih
- 1 st serbuk ketumbar
- 1 st serbuk cili
- 1 st garam (atau sekucup rasa)
- 2 sb shortening (lemak sayur) atau butter pun boleh kalau takder
- 1 kiub ikan bilis
- 1/2 st serbuk lada hitam
- air secukupnya
Cara2:-
- goreng tanpa minyak kedua2 jintan, kemudian tumbuk kasar.
- campurkan smua bahan2 kedlm tepung gandum
- masukkan shortening/butter yg telah dicairkan..gaul macam breadcrumbs
- masukkan air secukupnya uli - jadikan doh kenyal (jgn lembik, jgn keras sngat, biar bila ditarik agak kenyal)
- sapukan sedkit minyk pd doh, uli lagi jd kenyal (kalau tak kenyal tambah minyak sikit lg, kalau lembik tambah tepung)..
- buat bulat2 kecil, kemudian leperkan senipisnya atas papan uli (lg npis lg bagus, cepat masak)
- kemudian panaskan bulat yg dileperkan td atas kuali non stick tanpa minyak utk 30saat (jgn sampai masak)
- kemudian potonglah kecil2 atau panjang2 ikut suka...
- kemudian goreng dlm minyak byk sampai kekuningan ..sampai masak..

BISKUT SUJI
(Sumber : Majalah RASA)

Bahan-bahan :
250 gm minyak sapi
150 gm gula aising
150 gm tepung suji
300 gm tepung gandum
30 gm susu tepung
secubit garam
ceri merah - untuk hiasan
cawan kertas secukupnya

Cara Membuatnya :
1. Pukul gula dan minyak sapi hingga kembang.
2. Masukkan garam, tepung suji, tepung gandum dan tepung susu.
3. Adunkan hingga jadi doh yang lembut. Rehatkan 15 minit.
4. Bulatkan dan masukkan dalam mangkuk kertas. Hiaskan dengan ceri yang telah dihiris kecil.
5. Bakar selama 20 minit hingga masak.

11 comments:

  1. kongsikan resepi biskut suji dan kerepek gunting ni.nak cuba yg begini.
    kalau beli dah habis rm100 kan..atau lebih lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..sy akan update again the same entry yer kak..just check blk entry nie..

      Delete
  2. senang ye buat kuih gunting tu? nak try juga lah. saya suka resipi simple2 ni. hehe.
    saya dah follow blog zack tu sejak bulan lepas. memang sedih. lagi la saya ada sejarah placenta praevia. ngeri juga bila baca tu. sedih kan.. T__T

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang senang..dpt beli dah berapa ya satu ? lua lak...mahal la jgk...
      memang sedih..teringat2..boleh bykgkan betapanya...

      Delete
  3. BTW wani nak resepi kuih gunting tuh yer.dah siap taip ..tiba2 firefox crush..kena buat blk..nanti ptg sket sakit update .sbb en abu nak pakai laptop nie..

    ReplyDelete
  4. terimakasih kongsikan resepi biskut suji..semoga bahagia selalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti tunjuk gambar biskutnyer kakaknyer..boleh..hehehe

      Delete
  5. jadi raya he he ....biskut suji tu..kalau ganti dengan oat jadilah biskut oat..dah lama tak buat...dah pencen buat kuih raya ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena cuba balik kak..ayuh..anak dara ade kan leh tolong hehehe

      Delete
  6. dua dah siap ummuadan punye kuih :) nyum2...
    tajuknya mcm sdih je kak..nanti next week ayut baca.weekend tak smpat nak jengah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada lebih dr 5 list to prepare nie yut...mcm mesin kuih rayer lak..hehehe.kisah tuh mmg sedih kalau tak kuat smangat jgn baca...

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads