Wednesday, 11 September 2013

[Wordless Wednesday] Tuaian Kacang Dhal

Pokok kacang dhal cuma berbuah sekali sahaja iaitu masa musim yang lebih sejuk..selepas itu pokok mula mengering..nak hasil lagi, kena tanam lagi..

Daripada 2 pokok yang ditanam..hasilnya memang tak berhabisan ..dan yang ini mungkin tuaian yang penghabisan..yang tinggal diatas pokok sudah menjadi sangat kering dan sesuai dibuat dhal.

Sebesen besar kacang dhal yang dituai

 Bercampur-campur..ade yang dah matang ade yang belum

 Setelah dibersihkan..hampir separuh bekas

Kacang dhal - kulit lebih cerah tandanya sudah matang manakala yang hijau belum cukup matang...namun begitu mana2 pun boleh dimasak.


Untuk entry tentant pokok dhal klik sini

28 comments:

  1. Salam.... boleh jual benihnya tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba email alamat kat oursimplegarden@gmail.com..
      jual tuh tidaklah..:)

      Delete
    2. Terima kasih nanti saya emailkan.

      Delete
  2. assalamulaikum kak..salam perkenalan dari saya...saya selalu mengikuti blog akak...saya nak tanya cam mana rupanye pokok dhal nie kak..menjalar ke..kalau boleh saya nak benihnye boleh ke...hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak benih yer..tak janji boleh hantar..cuma email oursimplegarden@gmail.com hantar alamat

      Delete
    2. terima kasih kak..kalau dikenakan bayaran pun x pe..nanti saya emailkan alamat...

      Delete
  3. Kakak tak pernah lagi dapat masak dhal yg fresh macam ini Ummu. Biasa kakak beli di kedai yg kuning dah kering tu...

    Untungnya kalau ada pokok sendiri macam inilah..

    ReplyDelete
  4. pertama kali tgk kacang ni sebelum di leraikan macam kat kedai

    ReplyDelete
  5. rasa puas bila dapat tuai hasil tananam sendiri kan ummi.. ;)

    ReplyDelete
  6. Assalam Ummu...
    wah! 1st time tgk pokok kacang dhal ni tau..hehe..sllu pandai beli kacang dhal je...huhu
    aiks! takde N3 ttg Arissa ye hari ni?..:)

    ReplyDelete
  7. owh.. mcm ni rupa kacang dhal...

    ReplyDelete
  8. waa macam ni rupanyer kacang dhal segar...saya tau yang biasa bei kat tesco yang warna kuning tu...

    ReplyDelete
  9. salam..... ohhh..macam ni ghopanya pokok dhal & buah dhal yang masih muda... he..he.. sebab tu suka baca blog ni sebab hari2 ada benda baru saya tgk...

    ReplyDelete
  10. serius 1st time KA tgk pokok kacang dhal & kacang dhal yang segar macm ni !

    ReplyDelete
  11. salam ummu..seronoknya dapat makan kacang dhal yang fresh...tentu lebih sedap ye ummu..

    ReplyDelete
  12. lepas dah tuai tu...boleh terus masak atau jemur dulu bagi nampak rupa dhal ke mcm mana?

    ReplyDelete
  13. Nampak sedap. Baru la first time tgk rupa kadang dal yg baru petik.

    ReplyDelete
  14. salam UA, kacang dal fresh (hijau) tu masak apa sedap ummu?

    ReplyDelete
  15. beruntungnya..ada pokok dhal..boleh tuai lagi..

    selalu beli kat kedai je..kuah dhal suami nor suka..

    ReplyDelete
  16. Salam UmmuAidan....first time dlm hidup ni tgk kcg dhal fresh..mst lg sedap kan dr dhal yg kering tu....thanks for sharing...kalau tak, mmg tak kenal la saya dgn dhal yg fresh..hehehe ;)

    ReplyDelete
  17. Assalam Ummu.....
    Selalu nampak kacang dhal yg suda di masak saja....ni pula rupa bentuk dia ye :D

    ReplyDelete
  18. Ummu ni rajin bercucuk taman...nampak best

    ReplyDelete
  19. cantik..berkilat bijinya...sekali pandang mcm petai ...
    akak tak pernah tgk pokoknya..ada ke kat mesia ni hehe

    ReplyDelete
  20. daratnyo tgk kacang dhal fresh ni. heheh biasa tgk kea warna kuning. hehe info yg menarik UA

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum.... OOooo camtu rupanya yer.....baru ni festime tengok... hehehe kolot kan.... hihi.. hari kita ni bizi wat typing... tender nak submit next week wednesday.... cuti dibekukan sampai wednesday.... tapi monday ni pun public holiday... hari malaysia... ok yer ummu.
    . Saja singhah sbb boring giler menaip ni.... hihi... x sempat apdet blog pun hari ni.....

    ReplyDelete
  22. cantik betul yg belum dikeringkan... rasanyer camne yek kak yg belum kering ni kalu di msk? mcm sedap je nengok biji dia tuh

    ReplyDelete
  23. First time saya tengok kacang dhal yg fresh, selalu nampak yg kering tu jer. Itu la bestnya blog UA ni, banyak benda baru saya dapat tengok :D

    ReplyDelete
  24. Suka tengok bekas kacang tu (pods).. gebu2 nampaknya..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads