Monday, 9 September 2013

Ikan Naik Harga $20 Seekor

Kalau korang sibuk2 ayam naik rege, minyak naik rege, roti canai naik rege dan segala bagai..disini lak ikan hujung minggu bertukar harga, FJD20=+/-RM35.00 perkilo (anggaran)...dari yang .biasa bawah $10/kilo, bukan naik harga  gitu hehehe, gimik tajuk jer...tah angin haper big boss bawak balik ikan yang agak mahal sebab dia biasanya wise spender bukan kedekut, bukan pemboros. Katanya jumpa ikan yang sedap sangat isinya..dak makah lama tak makan..

Sammon cod kalau ikut nama localnya,


Ikan lautan pasifik nie sekor dalam sekilo lebih..tak sure samada biasa didapati di Malaysia ker tak sebab tuan blog cuma suka makan ikan kembung ngan ikan tongkol jer..ikan bawal sekali sekala..

Kulit yang bercorak-corak..cantikkan ..tapi still bersisik jugak tuh..

Malam2 dia kerjanya memotong kedua-dua ekor ikan tuh untuk disimpan dalam deep freezer..

Esoknya  ade request untuk buat kari ikan. Maka dengan happynyer tukang masak sediakan. Ala gulai mamak gitu..alhamdulillah sedap ikan nie masak kari..tambah2 yg bahagian kepala.

Korang pernah tengok atau makan ikan nie?

32 comments:

  1. Assalam Ummu...
    Harga ikan ni kat sini pun tak tetap. Ikut musim katanya, kalau musim hujan, hg ikan melambung tinggi.
    Tak pernah pula makan ikan jenis tu tp nampak macam sedap sebab isinya tebal2 dan lembut cam ikan merah kan. Lapar tengo gulai kari tu...

    ReplyDelete
  2. tengok tak pernah, makan pun tak pernah. Macam rupa ikan kerapu pun ada.

    ReplyDelete
  3. Ada juga di sini ikan ni Ummu. Tapi kakak bab harga memang tak pernah ambil tahu. Pilih ikan pun biasa abang yg buat.

    Wahhh... kari ikan menggoda selera kakaklah ummu. Mesti kacang bendi tu dari kebun sendiri. Semuanya fresh mestilah sedap:)

    ReplyDelete
  4. nampak sedap kari ummu..ngan bendinya..
    zee kali ikan ni memilih skit..takut nak mencuba..hihi
    yang selalu beli ikan kerisi,kembung..tu je la dok ulang2 makan..

    ReplyDelete
  5. mcm ikan kerapu je. Tp tengok pada isi mmg sedap,isi lembut. masak sweet sour pun sedap gak ni. :)

    ReplyDelete
  6. sini org panggil ikan kerapu..mmg sedap buat kari...

    ReplyDelete
  7. ikan kerapu kot ek ni, sebijik jer....sedap ni...suka suka...fav ni......

    ReplyDelete
  8. haaaaaa.....Nor...ikan ni mmg sedap..k imi pun mmg suka mkn ikan ni...tp tak dapekla nk mkn buat smntra ni :(

    ReplyDelete
  9. ini sejenis ikan kerapu ummu..memang harga nya tak tetap dan mahal..kat sini pun cecah rm30 sekilo...entah2 lebih sebab yang ni bercorak...kalau ikan kerapu bara color kemerahan sikit harga rm40 sekilo...jenis2 ikan ni suka wat stim..sweet sour...bakar...sup..biasa kat kedai sy suka order kerapu stim lemon! ada banyak lagi tu kan..boleh rotate masak macam2..:D

    p/s: terliur weh kari kerapu..tak nah wat kari ngan kerapu

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum, macam rupa ikan kerapu lak... hmmmm tak penah tengok or makan.. agak2 kalau makan ikan mahal pun, takat ikan merah, jenahak and tenggiri je ler kita kat sini.. tapi pelaling yg kecik comey tu gak pujaan hati.. hehehe... sedapnya kari... mai sikit....
    Arissa apa khabar, aidan camne? Fiyya masih lom sihat selsemanya... tapi mandikan juga pagi tadi sebelum ke rumah bs.... busuk peluh sebenarnya... hehehe

    ReplyDelete
  11. Ikan ni manis isinya...
    Ada banyak jenis kerapu..
    tapi kalau tak silap, kerapu ni nama orang putihnya grouper ke apa ke.. kalau dah dipanggil salmon cod atau sammon cod, mungkin bukan kerapu..

    ReplyDelete
  12. salam UA, cantik betul ikan dari lautan pacific ni ya...macam ikan hiasan...terliur tengok kari ni hehehe

    ReplyDelete
  13. salam ummu..Alhamdulilah sedapnya..selamat menjamu selera

    ReplyDelete
  14. Nmpk coraknya cantik. Tapi tak penah tgk ikan ni. Ummuaidan ni mcm2 ilmu baru dia perkenalkan kat blog ni. Dari jenis bunga, pokok, daun, ulat sampai la ke ikan. Memang bagus.

    *nk tny, broccoli kalo dah buruk bau dia mmg hancing ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau buruk dia nyer rupa pun dah macam kering ataupun kehitaman ..bau hancing tuh pun lagilah tandanya lyd..

      Delete
    2. Ooo.. memang bau dia hancing la ye. Saya ingatkan sebab pekebun tu kencing pada broccoli tu. So, kalo dah berbau tu masih boleh makan ke tak?

      Delete
    3. seeolok-eloknyer janganlah makan lyd..hehe

      Delete
  15. mcm ikan kerapu je kak.... ke bkn heheheh gasak jelah kan...

    ikan apa2 kalu msk kari kepala dia msti syok ratah...

    ReplyDelete
  16. Rasanya macam spesis kerapu tapi tak sure kerapu apa.

    Gulai tu fav akak la ummu. Tiba2 rasa lapar.

    ReplyDelete
  17. kira mula juga la.kalau kat sini RM 70 sekilo.jenis kerapu merah.

    ReplyDelete
  18. Salam Ummuaidan,

    Rupa macam kerapu, tapi harga kat sini berapa sekilo kurang pasti pula Mak Aji. Memang sedap tu buat kari mamak, alamat mak mentua lalu kat belakang pun tak perasan! Kalau boh mangga telur (pauh ringan) lagi sedap!

    ReplyDelete
  19. Betulkah UA rupa ikan kerapu.....lepas potong macam banyak pulak UA, besar ke ikan tu?
    Isi dia rasa ikan apa UA? Sure bukan rasa ikan kembung tu kan....rasa ikan merah kot!

    ReplyDelete
  20. ikan kerapu sis. memang manis isinya..u can steam too..

    ReplyDelete
  21. saya kat rumah, ikan jenahak je laku.. huhuhu.. sebab FIL ajar cucu2nya makan ikan tu dari kecik.. jadinya ikan lain dorang berapa pandang sangat.. huhuhu..

    ReplyDelete
  22. alahai cantiknya corak ikan tu..nk makan pun tak sampai hati..hehe

    ReplyDelete
  23. sini mencanak2 naik dah rega barang !

    ReplyDelete
  24. Mu;a-mula ngeri tengok gigi ikan.. Tengok gambar last terus nak gigit ikan..

    ReplyDelete
  25. salam dik,
    waa mahal nyee..ikan kerapu hitam ni..harga ikan ini memang mahal.

    ReplyDelete
  26. berbintik2 mcm ikan kerapu ja Nor hehe...akka pun makan ikan biasa2 ja mcm NOr..kembung,selayang,aya..

    ReplyDelete
  27. Macam pernah tgk ikan ni Ummu...cuma makan tu tak pasti pernah ke tak?..hehe..tapi nampak sedap lah kari ikan tu...nyum! :)

    ReplyDelete
  28. done clik2 nuffnag UA juga pagi ni

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads