Wednesday, 18 September 2013

Arissa@Week10 - Bila Nak Tidur

Nampaknya mem kecik nie ade peminat tersendiri kan..so kenalah buat entry tuk dia & peminatnyer..heheh

Setiap baby ade pelbagai tabiat bila nak tido kan..ade yg simple jer, ade jugak yang agak kritikal sikit. Tuk mem kecik nie tabiat terbentuk daripada masa demam kena cucuk hari tu..

Nak tidur kena dokong..

Sebelum demam mudah jer nak tidurkan mem nie, bagi nenen akhirnya tertido..namun bila kena dokong nie ambik masa jugak untuk terlelap..

 Kenalah buat round beberapa round didalam rumah. Kalau mood tak baik berenti bergerak nangis..kalau dokong sambil duduk pun nangis..nenen tolak terus ngan tangan, siap nangis2 lagi nampak nenen..tak maunyer

Dalam10 hingga 15 minitlah akhirnya terlelap..baru boleh letak atas katil...

Time yang paling kritikal adalah dalam waktu maghrib sampai lepas isyak..itu yang no kompromi..tak boleh curi2 tulang... duduk tak boleh, mesti sentiasa bergerak, lenguh belakang wooo..time nie kitorang panggil slavery..heheh..sang ayahlah yang menjadi mangsa..kadang sampai kena skip solat isyak dan maghrib kat masjib especially bila sang omak sibuk.

Kemudian cuba gunakan stroller dalam rumah sebagai alternatif,

 Sehari dua jer berkesan, macam rocker jugak..mem lagi bijak meronta2 untuk dikeluarkan dan didokong...huhuh

Jadi boleh duduk dalam stroller cuma waktu tak kritikal bila perut kenyang, mata tak ngantuk..abang semangat nak stroll adik,namun tak boleh harap sangat takut jadi apa2 kan..baru beringat dulu.

Part daripada proses membesar kan dengan pelbagai habit nie..inshaallah time yg mencabar dan memenatkan somehow..will pass as they grow bigger..and we will miss the moments..

30 comments:

  1. Comelnya Arissa....rindu pula nak tidurkan anak-anak semasa dorang baby dulu, sangat mencabar kan....miss that sweet moment :D

    ReplyDelete
  2. Berubah angin org kata ummu. Tak lama Arissa akan ada cara lain pulak bila nak tidur.

    Ya Allah... geraaaammnya kakak tengok anak dara ummu ni. Tangan pun dah makin gebus. Kalau gigit ni best kan ummu. Sebab itu tak boleh biarkan lama dgn Aidan ni. Bimbang dia suka-suka-sayang-sayang dah geram digigit jari adik yg montel-montel gebus tu:)

    ReplyDelete
  3. Assalam Ummu..
    comel plak Arissa ni time nak tido tu.. manja2 ler tu..hehe...
    Pa'e dulu tak sempat nak dukung2 ni, dah masuk buai...pic last tu comel sgt, Arissa mcm senyum:)

    ReplyDelete
  4. Hehe...ooo pandai Arissa dah, nak tarik perhatian ummi... Anak biasalah lain perangainya walaupun seperut... Betul tu UA...macamana lelah pun kita menjaga mereka akhirnya kita akan lupa seiring melihat mereka membesar depan matakan......

    ReplyDelete
  5. salam UA, tapi ummu penat tu akn hilang bila dh tgk dia tidur kan? so sweet...

    ReplyDelete
  6. Penat melayan karenah dia kan.. tapi bila nampak dia senyum macam tu.. haiihhh.. hilang rasa penat timbul geram.. he he, kalau macam tu.. bila mem nak tido!!

    ReplyDelete
  7. ololo cutenyer dier...geram nengok pipi Arissa tembamnyer...

    ReplyDelete
  8. Assalam ummu, comelnyer arissa skrg.. pipi dah labuh tu.. rindunya mama nani ngan arissa.. nanti mama nani dokong and dodoi arissa yer.. hehehe,
    budak2 zaman skrg ni dah pandai kecil2 ada habit sendiri kan..

    ReplyDelete
  9. Comel betul arissa..time senyum tu geram tgk..kne tenung lamo2 nih..mano tau jangkit kan baby gal..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ameen..moga2 dimakbulkan..kalu tak leh cuba lg next time ..heheh

      Delete
  10. comelnya arissa badan bersemangat kasi susu badan sepenuhya ke?

    ReplyDelete
  11. salam ummu..Alhamdulilah..makin besar makin banyaklah pulak kepandaian nya kan...mudah2an Arissa Zahra sentiasa menjadi anak yang baik...

    ReplyDelete
  12. makin debab..makin mengada2 ya Arissa hehe

    ReplyDelete
  13. moment paling indah ketika anak2 masih kecik kan.. ;)
    walaupun penat tapi rasa bahagia tengok dorang membesar depan mata.

    ReplyDelete
  14. comelnya...alangkah indahnya menatap wajah ibunya..

    kurniaan Allah

    ReplyDelete
  15. Tembamnya pipi, geram tengok montel dan semangant babynya.

    ReplyDelete
  16. ish tomeynya..wangi..tomey bulat..nk tokak2.cium:)

    ReplyDelete
  17. besar dah dia... bolat je .... :)

    ReplyDelete
  18. Salam UA, comelnya dia. Dah tembam, geram aunty tengok Arissa nie.

    ReplyDelete
  19. Salam Ummuaidan,

    Semakin tembam Arissa ya! Dah pandai buat perangai ya, mentang2lah dia mem kecik ya, he he!

    ReplyDelete
  20. assalam UA, owh dah besar baby...comel

    ReplyDelete
  21. subhanALLAH!!!!!!comeynye mem tecik ni. makin hari makin comel patut le ramai peminat dah leni. saja le tu nak 'ngerak' a.k.a manja2 tapi good girl ni

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads