Tuesday, 3 September 2013

Bila Bertukar Pengurusan

Nampaknya tukang kebun utama telah gagal menjalankan tugas menguruskan kebun dengan baik sejak adanya Mem kecik yang memerlukan banyak time investment..jarang sangat dapat turun kekebun..kalau turun pun sekadar watering dan harvesting sahaja..tak boleh spend time lama2 kat kebun..anytime sahaja mem kecik akan panggil mengadap..

Setelah hampir 2 bulan berlalu inilah jadinya rupa kebun yang terbiar,

 Didalam greenhouse yang dah usang sesangat..tak dapat beza mana veges mana pokok2 liar kan..

Kemudian cuti sekolah 2 minggu nampaknya big boss bersungguh-sungguh mengerjakan kebun..membersihkan serta menanam yang baru..inilah hasilnya..

 Baru ade rupa kebun kan..banyak batas yang telah dibersihkan dan ditanam yang baru seperti kobis bulat..yang tinggal cuma bunga kobis yang tak berbunga2 tetapi  big boss kata simpan dulu jangan cabut mana tau kot2 nak berbunga...berjanggutlah rasanya..

Begitu juga bahagian tepi greenhouse yang dahulunya,

 Juga penuh dengan semak walaupun kobis bulat masih banyak lagi untuk dituai..

Setelah dikerjakannya,

Nampak lebih terang dan tak berserabut mata kan..tomato yang tepi greenhouse tuh masih bersemangat berbuah lagi tuh..

 Juga yang bahagian luar,

Tak bersemak sangat namun banyak yang dah expired..

Setelah big boss bertungkus lumus membersihkannya...

Bersih, kemas dan sedap mata memandang kan..dalam proses menanam roselle dan ulam raja dibatas tengahnya.

Bila bigboss amek alih pengurusan kebun nie rasa hepi jugak sebab bila dia buat, dia buat bersungguh2 dan hasilnya lebih daripada kemampuan tenaga pompuan kta nie..kebun pun lebih terurus dan tak terbiar dan tukang kebun yang tak aktif nie pun bolehlah berehat buat sementara didalam rumah..cuma keluar tolong tengok2 kejap jerlah..siram air ngan petik yg mana patut..:)

22 comments:

  1. Assalam Ummu....
    Nasib baik bigboss rajin bersihkan kebun yek, tak lah terbiar gitu saja. (^_^)

    ReplyDelete
  2. Aktiviti sihat, tak payah berjoging bagai dok berkebun pun berpeluh pastu dpt hasil pulak.

    Nanti ada le tanaman baru ya Ummu...

    ReplyDelete
  3. Manlah nak sama tenaga en abuaidan dgn ummu. Dia sekali buat terus bersih siap semua sekali. Cantik dan puas mata memandang. Tak lama aidan pun akan bantu samalah...

    Banyak lagilah tapi ummu sayur tu sayangnya kalau buang gitu aje..

    ReplyDelete
  4. Memang lah.bila dah ada sikecik. time almost 90% buat dia. terpaksa lah biar kan yang kurang penting kann.

    ReplyDelete
  5. tenaga lelaki...ummu.

    lps ni bolehlah berkebun balik...sesi kurus plk..

    ReplyDelete
  6. as salam ummu lepas betul2 dah sihat nanti bolehla kembali berkebun sekarang rehat2 ler dulu :)

    ReplyDelete
  7. salam...cantik jugak fiji island nih....gigih terjah tgk setiap entry..heheheheh..follow me back ya

    ReplyDelete
  8. heheeh nk wat camne kak, ada mem kecik yg lebih memerlukan penjagaan rapi... luas betul kebun syr akak yek... mcm2 pokok n syr blh tanam... tempat akak boleh tak tanam pokok2 yg mcm stoberi n sebagainyer?

    ReplyDelete
  9. ringan tulang... dapatlah hasilnya nanti tu..

    ReplyDelete
  10. salam UA, luas betul kebun ummu ni...mmg la tenaga "permaisuri" tk mampu nk uruskannya...tp tk pa dgn ada 2 tenaga hero semuanya dah beres...

    ReplyDelete
  11. Salam Ummu,

    He he sibuk at the beck and call of mem kecik ya! Mak Aji pun dah mula jadi inang pengasuh bos kecik sini sebab mamanya dah naik keje balik dah. Kerja kat dalam rumah dan kat laman sini pun kena rotate around dia punya jadual tidur dan minum susu dia juga.

    Wah, kemas dah kebun, maklumlah kederat big bos tak sama dengan kederat kita orang pompuan ya!

    ReplyDelete
  12. bestnya Ummu Aidan ada tanah yg luas untuk berkebun....mcm saya ni limited dlm pasu jer.....:)

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum..... betulkan, kalau mem kecik dah dapat kaki nanti baru ler berkebun sama2.. mmg tenaga lelaki ni tiada bandingan dgn kita.. kemas and teratur semua.. sejuk mata memandang....

    ReplyDelete
  14. salam ummuaidan. comel je sebut mem kecik. heheheh.

    puashati kalo big boss masuk campur dan hasilnya kemas macam ni betul tak.

    ReplyDelete
  15. nanti Aidan dan Arissa boleh tlg mamanya berkebun..tlg petik sayur2..:)

    ReplyDelete
  16. Assalam Ummu...dah nampak lebih terurus kebun kecil tu..
    syukur ada big bos rajin tolong...:)

    ReplyDelete
  17. Untung ada tuan yang rajin mengambil alih UA .... kalaulah OKje dan Arjuna agaknya harus ghupe kebun macam kebun yg semak sepanjang tahun hehe silap hari bulan terpetik semak haha...

    ReplyDelete
  18. Time for u to rest la, mem kecik pun nak u rest, sebab tu la selalu panggil u masuk mengadap hehe. Lelaki memang kalau buat kerja, lebih teliti dan teratur.. Macam I mengarah dan mengomen jer tau hihi.

    ReplyDelete
  19. kena la bagi priority lebih kat mem kecik pulak skrg :-)
    nasib baik dua-dua minat berkebun, kalau tak sayang jadinya kebun2 tu terbiar..

    ReplyDelete
  20. hehehe tpi masaih ttp ada hasilnyer kan !

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads