Friday, 27 September 2013

Buy Me 'Peyg'

Seperti kebiasaannya, bila kedengaran main gate dibuka maka sibujang kecik tuh tahulah yang bapaknya sudah pulang dari kerja. Maka he'll quickly akan berlari kepintu luar untuk melihat dan greet his father "Assalamualaikum, Abu (father in Arabic lah). Dan biasanya sibapa akan masuk melalui pintu sebelah dapur.

Maka sibujang kecik tadi berlari kepintu dapur plak. Setelah grill dibuka, maka berkatalah sibujang kecik tadi kepada bapaknya..

"Abu, i want you to buy me 'peyg'.."
"Peyg? ..what is 'peyg', i don't know.." terpinga-pinga..
"Peyg..buy me 'peyg'."..dia pun tak reti nak menjelaskan..
"Where you saw it? Can u show how it looks like so that i can get it for you.." 
"Yes..I'll how you.."

Maka dia pun menghilangkan diri sekejap kedalam bilik dan keluar dengan sekeping keratan kertas dari majalah atau buku..

"See here...this is 'peyg'.."


Actually sibujang kecik tuh mungkin telah melihat gambar 'pig' melalui program dokumentari mahupun ABC yang dia selalu tengok..biasalah kalau dorang pronounce kan bunyi power sikit slangnyer kan..dan dia pun ikut pronounce yg bunyi ala2 camtuh.

"Oh pig!..I can't buy you pig ..it's haraam".. 
"I want pig Abu..can you buy for me.."
"I can't buy pig for you..but if u ask something else i might consider..OK? "

Yang omak pula hanya mampu tertawa sahaja..tak sangka plak cepat dia tangkap dan belajar mengenal dari apa yang dia lihat..padahal mana kami pernah tunjuk atau bercerita padanya tentang 'kerbau pendek' nie..huhuh..

Kalau dog walaupun haram seperti pig jugak, namun boleh consider tuk membelinya dalam bentuk toy..namun tuk si 'kerbau pendek' nie.tiada perasaan langsung kan..mungkin sebab tak cute kot..:)

23 comments:

  1. hahaha....nak peyg yang tu rupanya......agaknya aidan nampak binatang tu comel...hehe
    Tak boleh Aidan, 'kerbau pendek' tu haram....:D

    ReplyDelete
  2. adoiiii la..camner nak pujuk tu??
    cerdik aidan ni tapi tu la, dier blom tau lagi..masih nak belajar..

    ReplyDelete
  3. anak tgh nak blaja...gitu la kan...adoiii...sy pun...geli tgk bnde tu....wlaupun bende tu patung je...

    ReplyDelete
  4. Ahahahaha..kerbau pendek rupanya..ingatkan apa td.....kena lah tukar dgn toys lain ye Aidan..:)

    ReplyDelete
  5. Macamanalah si Aidan boleh tertarik ngan rupa bentuk peyg ni hehe....
    Warna dia kot hehe

    ReplyDelete
  6. owh! tidak! mesti dia slalu tgk katun peyg tu comel sgt dlm TV....hehehe

    ReplyDelete
  7. Alahai anak...anak... mainlah yg lain ye sayang. Pig and dog pls avoid it to be in your home pls. Dog boleh kalau utk jaga rumah kalau banyak pencuri atau utk keselamatan, tapi kalau dah rasa selamat pun sebaiknya tak payahlah...

    ReplyDelete
  8. Salam Ummuaidan,

    He he, dalam banyak2 binatang, yang itu yang dia nak ya! Anak Mak Aji pernah minta anak anjing sebab jiran depan ada bela anak anjing cute!

    ReplyDelete
  9. he..he..anak2 ni mmg jujur..kita kena bg penerangan sikit pd dia..haram tu apa pun kena bg tau..

    yg tu binatang paling kotor dik ye..byk ulat

    ReplyDelete
  10. ahahha..last pic tu sgt cantik! nostalgia! interesting name "sibujang kecik" la...oh gosh i can stop laughing. He was asking for lembu ekor pendek @_@

    ReplyDelete
    Replies
    1. i takut bila olive bc entry nie nanti marah sama i sbb ckp psl pig..sorry yer olive..just for joke only..:)

      Delete
  11. assalammualaikum dik.
    hihihi Aidan, ada saja idea baru nye..nasib baik abuaidan tak bengis.

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum..
    Memang betul2 menduga kita kan.. permintaan anak2 kadang2 tu sampai yg tak boleh kita nak cakap apa... :) peyg.. hehehehe.. sound funny dalam sebutan aidan.. :) sabor je kan.. :)

    ReplyDelete
  13. Heehehe remind me of kawan papa JJ nak kasi birthday gift "piggy bank" kat dia, tapi jenuh mencari yg takder rupa kerbau pendek ni, last2 dapat la yg tabung tikus tu. Aidan pun boleh pulak dia berkenan dengan Peyg ni ek, dia nampak macam cute kot tengok orang duk peluk cium kat tv.

    ReplyDelete
  14. salam ummu...cutenya bunyi bila minta benda alah tu...kelakar pun ada..tulah ragam anak2kan ummu yang buat kita kadang2 ketawa sorang2...haha

    ReplyDelete
  15. peyg-pig...dah dekat bunyinya tu..hampir sama sebutannya...dlm banyak2 binatang..yg tu jugak dia berkenan...

    ReplyDelete
  16. Salam Ummuaidan
    Baik juga si abang.... sudi terima benda tiruan, bukan yang asli.

    ReplyDelete
  17. macam sebutan slang kat sini pulak... kat tgh2 sebutan mcm dengung sikit... mmg peyg tak cute.. lagi satu rasa geli jer menengoknya... huhuhu

    ReplyDelete
  18. tertanya-tanya gak apa menda tu.. rupa2nya hehehe.. ;)

    ReplyDelete
  19. hahhaha aduh...itu yg dinak kan..tapi memang sekarang si kerbau pendek ni dah meluas dlm tv..program2 kartun/dokumentari..klu zaman kita kecik2 dulu mmg jarang dapat dilihat..hihih

    ReplyDelete
  20. hahahaha..abu aidan pon jd pelik dh dgr bunyi yer...aidan ni cepat je belajar.. :) comel ye mainan dog tu...leh plak dia nk men trik gitu :D

    ReplyDelete
  21. huhu!!!!ho tu rupenye nak suh beli…mmg kdq2 dlm tv citer carton tu lawa je dia create karektor pig tapi hakikatnya eeeeiiii, HUDUH

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads