Monday, 2 September 2013

Projek Kerepek Dihujung Minggu

Hari ini berakhirlah 2 minggu cuti sekolah di Fiji nie..

Alhamdulillah 2 minggu cuti walaupun tidak berjalan kemana2, namun dimanfaatkan sebaiknya masa untuk bersama2 keluarga dengan aktiviti2 yang boleh dilakukan dirumah bersama-sama seperti gardening dan kerja-kerja tidy up the house...

Juga aktiviti masak memasak bersama-sama..bukan main masak2 yer..

Hujung minggu yang baru berlalu sama-sama kami menyiapkan sedikit kerepek untuk En. Abuaidan bawak kesekolah bagi budak2 kelasnya yang nak merasa makanan raya..walaupun mereka tuh bukan muslim tapi takperlah janji mereka happy dan can build good relationship with them..

Kerepek yang kami buat of course lah yang local nyer untuk taste locals kan..

 Marukku nie big boss yang buat bentuk guna acuan, UA cuma goreng jer masa Arissa tengah tidur..

Mithai puri atau sweet puri pun Abuaidan yang buat bentuknya..kerepek nie rangup dan rasa manis yang light sahaja, taklah memuakkan sangat.

Semalam jugak projek buat kerepek ubi kayu dengan hujannya sehari yang lepas memudahkan kerja-kerja menggali dan ubi kayu pun banyak yang dah besar2 dalam tanah tuh..

Kami masak kat luar rumah buat dapur kayu, kurang2 jimat gas. Kat sini setong gas harganya dalam dekat +/- RM70.. dahlah 2 jam lebih menggoreng tuh..

 Minyak dalam sekilo lebih digunakan..kayu api lak daripada kayu2 yang terpakai dah tak mao guna..Abuaidan jugak yg menggoreng most of the time.

 Yang dah disagai dan siap untuk digoreng..semua sekali lebih sebaldi besar..

 Inilah hasilnya 2 jam lebih menggoreng..6 botol besar..berbaloi kan..boleh simpan lama sikit untuk stok..dah takyah buat jajan kan..

Inilah peminat kerepek yang utama..cepat jer dia menghabiskan..sebab ingat dia suka makanlah kami semangat buat.

Alhamdulillah ade stok kerepek nie takyahlah beli biskut2 kering kat luar mahupun jajan junk food yang tak berkhasiat kan..jimat pun jimat..:)

12 comments:

  1. Assalam Ummu...
    Banyaknya stok kerepek....ni kalau makan sambil tengo tv mesti tak perasan abiss satu balang...hehe

    ReplyDelete
  2. salam UA, kerepek2 tu luk so perfect la ummu...mcm pro hehehe...waah abe aidan tgh demo kerepek ummi dia..

    ReplyDelete
  3. Amboi dak aidan! hehe nasib baby masih hisap susu lagi hehe
    Alahai rajinnya cik abang tolong....OKje tak sempat duk rumah kalau hujung minggu ni UA...asyik mengukur jalan je... kadang tu sampai teringinlah jugak nak baring2 kat rumah... mesti bestkan!

    ReplyDelete
  4. Alahai bestnya!kerepek ubi kayu fresh dr ladang gitu.rajinnya.best dpt suami yg rajin juga mbantu.mitgai puri tupun nampak sedap juga

    ReplyDelete
  5. Rajinnya ummu...bertuah dapat suami yg ringan tulang membantu.

    ReplyDelete
  6. Dah lama tak pakai dapor kayu..

    ReplyDelete
  7. Pandai Abuaidan buat dapur kayu di luar rumah - cantik dan menjimatkan.
    Banyak betul goreng ummu dah macam nak business pulak. Aidan tukang makan juga yg best:)

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum, nani singgah kejap, pakai hp ni, malam ni kalau beekesempatan, nani apdet kat rumah... masih tension sangat dngan masalah keje... bos still bengis.. datang keje pun tak hepi... sedapnya nampak muruku tu, cantek pembuatannya... pandai buat.... :-p
    Mimpi kitorang pulak yer.. hari tu nani mimpi.. Hehehe harap ada rezeki nanti berjumpa yer.... sambung lain kali yer...

    ReplyDelete
  9. Assalam Ummu
    rajinnya buat jajan di rumah..betul tu Ummu, baik buat sndiri kan..jimat pun ia..kebersihan pn terjamin...
    comell abg aidan tgh makan kepok tu...hihi

    ReplyDelete
  10. rajin nyer akak n somi bt... kak yg mithai puri tuh tgk lebih kurang mcm bt kuih tiram lah... ada sama tak kak?
    seronok nyer kalu udah siap kepek ubi tuh... bersungguh2 sambil sengih si bujang lyn kepek ubi ek

    ReplyDelete
  11. jimat dan terjamin kualitinya. sedap pon sedap ye tak. mahalnya tong gas kat sana. sampai 70hingget. yang kerepek manis tu guna tepung ke/

    *sorry key 'shift' saya kat keyboard ni tak berfungsi. Nak buat tanda soal kuar slash je.

    ReplyDelete
  12. RAjin betul laki bini buat kerepek raya, Alhamdulillah, banyak dapat and semua menjadi tu. Owh kami kalau la dapat masak pakai kayu tu, mmg tak duk dalam umah la. SI papa JJ ni mmg suka sangat2 kalau masak ala-ala smoked ni.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads