Tuesday, 24 September 2013

Nasib Sipokok Betik

Dek kerana tak menang tangan nak menjaga kedua-dua hero dan heroin kecik nie, dimana most of the time banyak habeskan masa ngan heroin kecik, maka kebanyakkan masa jugak sihero kecik banyak menghabeskan masa bermain dilaman..nak main ngan adik, adik banyak tidur dan tak seronok sangat lain main at this age...kalau adik nangis, abang tutup telinga atau buat bunyi bising ..tak mau dengar tangisan..huhu

So bila dah bermain dilaman sorang-sorang tuh, paham2 sahajalah banyak eksperimen dan 'kerja2' kebun secara volunteer yang dilakukannya.. atau lebih tepat lagi 'mengerjakan' kebun..:)

Lihatlah pokok2 betik nie,

Dahlah kurus walaupun berusia dekat setahun kena cantaslah pulak. 3 pokok semuanya senasib.

 Daun2 serta pucuk tiada yang tinggal..cuma batang jer..

Namun nasib baik pokok betik membiak melalui pertunasan,

Dua minggu kemudian kelihtan betik mula bertunas..tak tahulah sempat berbuah ker tak kali nie..

Actually betik yang 3 pokok nie kurus kerana tidak mendapat cahaya matahari secukupnya, terlindung dek pokok besar yang menaunginya. Pokok-pokok yang seusianya adalah lebih besar kerana lokasi lebih strategik.

Pekebun kecik tak keluar 'berkebun' hari nie kerana baru terkena demam selsema..lepak dalam rumah jerlah nampaknyer..tuh pun asyik mintak nak main luar lagi.. 

19 comments:

  1. hehehe....rajin abang Aidan tu yer

    ReplyDelete
  2. hehe...tergelak sorg2 tgk kerajinan Aidan berkebun...licin..!!

    ReplyDelete
  3. hahaha..tergelak plak baca n3 ni Ummu..
    kes bosan lah ni abg Aidan 'mengerjakan kebun' ni...habis semua..haha
    tunggu adik besor skit ye, nti boleh main sama2...:)

    ReplyDelete
  4. Astaga......hebat abang aidan punya penangan perkebunan. keke

    ReplyDelete
  5. hahahah kesian betik...tapi bab cantas2 memang feveret boys kan...kwn office sy ada 3 org boys...mmg suka kerjakan pokok..yang best nyer..bila dah cantas elok pulak kembali rimbun

    ReplyDelete
  6. Hihi.... Aidan geram apasal pokok betik ni tak besar-besar. Itu yg dia kerjakan bagi terus gondol:) Yg baru bertunas ini pun kena jaga ummu, nanti hero kecik nampak eh... masih nak hidup lagi pokok ini ye?

    ReplyDelete
  7. Haha togel jadinya pokok betik tu dikerjakan dak Aidan....
    Gitulah UA mula mula menogelkan daun lepas tu barulah belajar nenanam sayur....apa nak susah idola ada depan mata .....dak Arissa pun sama tu harus setahun dah pandai tanam sayur! hehe

    ReplyDelete
  8. Ulam pucuk betik... sedappppp... walau pun pahit.
    Aku suka bunga betik 'jantan' dibuat ulam atau kerabu selepas direbus...

    ReplyDelete
  9. Dia boring tu Ummu...ada kawan bermain pun masih kecil lagi..tu yg buat eksperimen sendiri tu..hehe

    ReplyDelete
  10. ASSALAM.. dah komen berjela2, tapi entah apa tekan tadi terus kena type balik.. uwwaaaaaa..
    Moga aidan cepat sembuh ye

    ReplyDelete
  11. nasib baik masih sempat bertunas.. moga sempatlah hendaknya pokok betik tu berbuah.. ;)

    ReplyDelete
  12. Elok juga Aidan cantas pokok tu mana tahu sekali lagi naik ada rezeki nak berbuah.

    ReplyDelete
  13. oh tidak... semua dah kena cantas... tapi masih ada rezeki bila ada yg bertunas semula...
    semoga Aidan cepat2 baik :)

    ReplyDelete
  14. Salam Ummuaidan,

    Banyak kerja dia kat luar ya, padanlah asyik nak keluar aje!

    ReplyDelete
  15. biasalah budak2 ni kan suka nak cuba benda baru

    ReplyDelete
  16. He he akak pun tergelak tengok keje hero ni.. ... sebenarnya ni juga pengajaran tak langsung kat kita bhw pokok betik ni akan hidup balik bila dapat sumber yg sepatutnya.. macam betik kt umah sebelah ni... cantik naiknya..

    ReplyDelete
  17. hehehe seb baik sempat diselamatkan yer !

    ReplyDelete
  18. hihihi...sabar jela si aidan...agk ye bosan..pokok betik pon jd la bt main :)

    ReplyDelete
  19. Ooo, saya tertinggal entry ni. Aidan ke yg kerjakan pokok betik tu? heheh.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads