Saturday, 21 September 2013

Dry Season

Pagi nie turun kelaman belakang untuk memetik cili dibuat teman dengan meehon..dari banyak2 pokok cili pelbagai jenis yang ditanam..ini sahaja yang mampu dituai..

Cili besar panjang (kulai) pun kelihatan semakin kecil dan kurus ..hasil pun tidak banyak dipokok..tidak seperti sebelum ini yang agak abundant..begitu juga cili2 lain..very little..

Pokok cili kulai yang dulunya lebat berbuah kini susah nak tengok buah bergayutan..berbunga namun buah tidak menjadi sangat..

Pokok cili burung dari Malaysia yang begitu kekeringan dan semakin tidak mengeluarkan hasil..faktor usia pun yer jugak agaknya..faktor tukang kebun malas siram pun yer  jugak..

Musim sejuk berlalu..kini musim kering pulak..sementara datangnya musim panas... matahari naik seawal kul 6.00am..by 7.00am cuaca sudah pun panas...anak bujang kecik kena kurung takleh main kat luar..tuh pun dah makin hangus kulit asyik main dilaman jer..

Menanam tuh boleh menanam cuma agak mencabar di musim kering begini...

Percubaan tukang kebun baru tuk tanam kangkung..kangkung yang disemai, rumput & bayam pasir yang tumbuh..agaknya memang susah untuk kangkung bercambah dimusim kering walaupun tanah sentiasa disiram lembap..

Batas yang diluar matahari terik..cuba menanam kacang tanah, roselle dan ulam raja..nampaknya sukar nak  tumbuh jugak.

Kalau nak menanam jugak, alternatifnya kena buat semaian dalam bekas,

Macam kailan nieboleh bercambah..syarat kena pastikan disiram dengan secukupnya dan diletakkan ditempat yang tak mendapat full sun.

Tanaman2 yang sedang membesar takder masalah sangat..janji banyakkan menyiram inshaallah boleh hidup subur..

Disebabkan dry season jugak, harga2 sayuran dimarket menjadi lebih mahal..macam sekarang sayuran hijau dan kacang panjang pun susah nak dapat..kalau ade pun memang sangat mahal..jadi survive dengan apa yang ade dikebun sahaja buat masa nie..inshaallah.

16 comments:

  1. saya cadangkan pangkas dahan2 cili api tu, saya selalu buat, nanti dia tumbuh dahan baru sekali dengan buah, tp kena siram byk air la.

    ReplyDelete
  2. salam UA…ooo mcm tu ye edaran musim kat sana. kat sini pun kadang2 pagi dah panas terik juga & normally by noon mmg memancor2 juga teriknya. cuma alhamdulilah sayur-sayuran mmg sentiasa green & berlambak2 di kiri kanan jalan mahupun di pasar2. alhamdulilah, kat sini murah sepanjang masa rasanya sayur. pepepun syukur la walau dimana kita berada masih aman damai & yg penting keluarga kita sihat & selamat dari bala bencana ;)

    ReplyDelete
  3. kagum la zee ngan ummu..semua jenis sayuran pon ditanam..

    ReplyDelete
  4. bestnya baby kailan tu UA..cili tu terubat jugak rindu kat tanahair kan..

    ReplyDelete
  5. salam ummu...kesian jugak ngan tanaman ni kalau dh kekurangan air ...tambahan pulak cuaca yang panas..memang tak hiduplah nampaknya...macam mana pun kena sabarlah jawapannya..apa2 pun ummu..selamat berhujung minggu...

    ReplyDelete
  6. InsyaAllah moga dengan apa yg diusahakan dapat memberikan hasil.. x byk sikit..

    ReplyDelete
  7. InsyaAllah moga dengan apa yg diusahakan dapat memberikan hasil.. x byk sikit..

    ReplyDelete
  8. Oh... macam tu ye Ummu. Kena siram selalulah nampak gayanya. Tapi yg dah tumbuh tak lama terus besarlah. Cuma cili tu sebab dah panas kering jadi bunga pun tak jadi buahlah ye..

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum ummu...
    cuaca panas ye sekarang ni.. sini pulak dah hampir seminggu tak hujan.. mgkin juga akan panas tapi ikut pengiraan mungkin dah dekat musim tengkujuh kan.. :) ape pun semoga kesihatan kita semua terpelihara.. aminnnnn
    banyakkan minum air masak putih ye.. :)
    >> sikit je hasil cili padi tu.. letak dalam megi ok lah tu.. tapi nak buat cili potong makan dengan bihun goreng pun sedap tu.. lagi pun utk ummu sorang kan.. sbb abuaidan tak makan pedas.. ini kan lagi abang aidan kan.. :) hehehe.. ok ummu.. take care ye.. :) bai..

    ReplyDelete
  10. tu yang best biler tanam sendiri ader juga hasilnyerkan...suka nengok baby kailan tu segar tak sabar nak tengok dia besar sikit lagi...

    ReplyDelete
  11. Teringin nak bercucuk tanam tapi takut cacing.

    ReplyDelete
  12. Patut pun mahal harga sayur kat market yeh UA....rupanya bukan main susah lagi sayur nak hidup...kena struggle, dengan tukang tukang kebunnya sekali....hehe... rasa mcm baru hari tu UA ckp musim sejuk... sekarang dah bertukar pulak...

    ReplyDelete
  13. Tanam cili di Fiji
    Awas serangga puteh
    suka serang pokok cili..

    ReplyDelete
  14. Sampai macam tu sekali kering bila dry season...
    Alhamdulillah, ada lagi alternatif lain dari beli di pasar.... Untungnya la dapat berbudi pada tanah ni :)

    ReplyDelete
  15. Baru tahu napa kadang2 sayur naik harganya Ummu....

    ReplyDelete
  16. sana musim panas ye kak...kat sini tengkujuh...hujan lbh byk...insya Allah ad rezekinya tu nnt kak :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads