Friday, 6 September 2013

Tuna Pun Sedap

Apabila kita rajin berblogwalking kehulu hilir banyak perkara yang kita baca dan lihat kan..

Banyak jugak hidangan2 yang mengembalikan nostalgia dan mencairkan mulut bila melihatnya...

Begitulah jugak ngan tuan tanah nie..bila berkunjung keblog Kak Azian Elias yang menceritakan pasal her open house baru2 nie ade sebut pasal salah satu menunya adalah spaghetti sardin... first time dengaq tuh, tapi memberikan inspirasi untuk mencuba..mesti sedap kan che Ju yang masak..

So dengan limpahan tomato diladang,

 Yang di tuai pagi nie..semuanya fresh dan lagilah menambahkan koleksi masuk deep freezer..

Kemudian ngan bahan2 yang mudah dan sudah ade didapur, mulalah kerja2 eksperimen ..tetapi tersilap lak,

Mati-mati confident ade sardin kat dapur..rupa-rupanya tak tengok ngan betul..mackerel dalam natural oil yang dok ade tuh..huhuhu

Takkan nak give up kan kerana takder sardin,so nak cubalah ngan tuna yang pun dah dok ada dlm stok..

 Inilah tin fish yang paling common kat sini..ayam brand dah takder dipasaran daaa...

Bahan2 lain simple jer...bawang besar, bawang putih, tomato puree, sos tomato, fresh tomato...cuma tak letak cili jer takut pedas tuk Aidan..kejap jer masak dah boleh makan..


Sedap nie honestly bukan sesajer nak angkat bakul walaupun pertama kali cuba..makan sekali nak lagi...heheh...juga senang dan cepat tuk membuatnya. Korang peminat spaghetti mesti cuba..;)

aahhh nak pegi makan lagilah..:) 

23 comments:

  1. Assalam Ummu....
    Macam best ni...selalu buat spaghetti yang standard tu jak. Nak cubalah lepas ni...

    ReplyDelete
  2. Kakak pun suka buat spaghetti sardine ummu. Kalau agak-agak terdesak tak ada apa nak makan inilah yg paling mudah. Anak-anak kakak pun suka sardine.

    ReplyDelete
  3. salam

    hasben akak klu masak spageti mesti masak spageti cenggini yg dia bljr masak wktu study dulu

    ReplyDelete
  4. waaa pepagi dah nampak spageti tetiba terliur hahaha spageti ada, sardin ada, cuma tomato puree dengan fresh tomato tak da, boleh buat untuk sarapan esok nie....

    ReplyDelete
  5. tak pernah terpikir pun nak buat spageti guna sardin,kan..kalau tak menjelajah ke blog2 lain..

    ReplyDelete
  6. selalu gk tgk tp lum penah cube.... tgk mudah gk kan kak asik2 bt ngn daging je... sesekali kite tukar selera kn

    ReplyDelete
  7. Selalu dengar spagheti sardin cuma buatnya belum hehe...
    Bila dipromokan dengan hebatnya oleh Umi Aidan jadi teringinlah pulak Auntie, Aidannnn...

    ReplyDelete
  8. Salam Ummuaidan,

    Spaghetti tuna pernah tengok kat TV mereka buat, dengan sardin belum pernah dengar! Logiknya kalau tuna boleh sardin tentu boleh atau vice versa! Boleh cuba ni!

    ReplyDelete
  9. salam ummu..,,,nampak macam sedap ni..tapi yang pastinya kalau kak siti buat mestilah pedas kan...haha

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum, pertama kali nampak spageti sardin ni.... nampak sedap.... boleh juga cuba nanti, kebetulan maknani ni pun gemor makan sardin gak... hehehe...

    Fiyya x sehat, demam dan selsema skrg ni, cuaca kat sini sekarang ni sejuk.. Hujan lebat dah 3 hari berturut 2..
    . Gamaknya sebab perubahan cuaca gaknye buat fiyya tak tahankan.... tadi maknani dah nak apdet blog, by hp gak... tapi entah apa tertekan... langsung delete page post tu..
    Eeeee geram.. dah la susah nak ngarang...

    ReplyDelete
  11. saya pon petama kali dengar spageti tuna. Biasa kalo guna tuna omputih buat kuah yang warna krim tu kan. Ini boleh cuba. Saya pon suka sgt spagetti.

    ReplyDelete
  12. KA pun 1st time tau... boleh cuba suh Angah buat cara ni pulak nanti !

    ReplyDelete
  13. Assalam Ummu..
    wah sedapnya... nak cuba juga ni masak..sllu kita guna daging kisar je kan.. pasni nak try guna sardin juga...:)

    ReplyDelete
  14. nak sikit ummu..tomato tu segar dr ladang..mkn mcm tu pun best...sedapppnya..

    ReplyDelete
  15. salam.. sedapnya tomato ni.. fresh...
    saya paling suka tomato. lg2 kalau yang baru masak mengkal2 tu..
    sedap makan gitu aja...

    ReplyDelete
  16. Ehh??1st time tgk spagheti sardin..slalu mkn spagheti biase je..*leh try nt ehe:)

    ReplyDelete
  17. menarik ni... rasa mcm skrang jugak nak cuba :)

    ReplyDelete
  18. Assalammualaikum dik,
    wah, tomato tetap mantap..suburnya bumi Fiji.

    ReplyDelete
  19. salam.suka tgk buat tomato fresh dari ladang tu.sedapnya spaghetti tuna.nak cuba buat juga ni hehe.terliur gitu!

    ReplyDelete
  20. nasi goreng sardin pun sedap tau NOr :)

    ReplyDelete
  21. tak pernah cuba lagi sebab en. suami tak minat spagetti.. tapi satu hari nanti insyaAllah nak cuba jugak.. ;)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads