Sunday, 29 September 2013

New Seedlings

Bagi kami gardening nie bukan setakat hobi mahupun pengisian masa lapang..namun something yang dilakukan secara berterusan dengan memanfaatkan ruang serta masa yang ade..macam a must lah tak kira musim sejuk ker, panas ker ataupun musim kering..

Just make batas, gali lubang, tanam, siram.. dan the rest leave it to the Pemberi Rezeki yang Pemurah.

So kiranya Ummuaidan tak dapat ber'gardening', Abuaidan plak take over dan buat setakat yang termampu dengan masa yang ade..

So kiranya our gardening nie mcm continuous cycle throughout the year..

So seedlings pun kenalah sentiasa ade untuk meneruskan aktiviti nie...inilah yang currently sedang ready dan tengah tunggu masa untuk transfer kat batas..tunggu the gardener yg dalam proses menyediakan garden beds..

 Kobis bulat - tanaman sepanjang tahun

 Ketumbar dalam skala yang lebih kecil, more like an experiment.

 Sawi putih..harap2 boleh hidup dalam cuaca panas nie.

 Kailan - ade yang dah besar, ade yang masih kecil..perebutan ditempat yang sempit..

Tomato - penyambung generasi yang hampir kekeringan dikebun.

So bila garden beds dah ready,dapat transfer all  the seedlings, kenalah bagi gap dalam 2 hingga 3 minggu untuk semaian seterusnya inshaallah.

16 comments:

  1. subur-suburnya semaian, jeles I

    ReplyDelete
  2. Harap semua semaian tumbuh subur kan Ummu......:D

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah ada penyambungnya... kira dah expert dah dengan perubahan cuaca kat sana...

    ReplyDelete
  4. Tomato! Hehe tak sabar nak tunggu hasilnya :)

    ReplyDelete
  5. gardening ni bagai satu therapy kan..rasa tenang & bahagia je rasanya tgk perkembangan pokok2 yg paling best bila dah dpt hasilnya!

    ReplyDelete
  6. blk raya kat kelantan baru ni..akak ada amik lada cengik kaler putih tu...kat kedah trakde spesis tu...akak wsemai dan dah tumbuh..dalam seinci tingginya...bila agaknya boleh dipindah ke dalam bekas lain ya...

    ReplyDelete
  7. elok jer anak kobis tu...semua pun nampak segar walaupun tumbuh dekat2..

    ReplyDelete
  8. seronoknya...saya entah bila nk mula berkebun huhu

    ReplyDelete
  9. Seronok tengok org berkebun tapi sendiri nak buat tak tau bila walhal belakang rumah dah mula lapang..

    ReplyDelete
  10. Bagus tu bekalan sayur sentiasa ada.

    ReplyDelete
  11. bestnyeee......saya berusaha mencari ruang waktu untuk berkebun secara aktif. Rabbi yassir wala tuassir.

    ReplyDelete
  12. wah! next punya tanaman ni..subur je tgk..nti mesti bila dipindahkan lagi subur..pastu tinggal menunggu hasilnya..;)

    ReplyDelete
  13. kagumlah tengok kome anak beranak ni..... OKje mmg fail bab tanam menanam ni

    ReplyDelete
  14. Ummu aidan, pokok kailan dgn kubis tu boleh tanam dalam pasu sampai besar atau kena pindah ke tanah gak nanti? Pastu kalau kailan tu, kita makan masa daun dia kecik2 tu sedap tak?

    ReplyDelete
  15. I paling berkenan dengan ketumbar sebab my favourite, so far tak berjaya I tanam. Basil ngan mints jer yg mencanak naik tak hengat sampai tak larat nak tebas (amboi).

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads