Monday, 16 September 2013

Menikmati Nasi Lemak Daun Pisang Di bumi Pasifik

Di suatu pagi Ahad yang santai, sedang kami berjalan-jalan dengan niat nak makan breakfast kat luar..melewati sebuah restauran tercium bau yang familiar.. wangi dan sedapnya menusuk dan membangkitkan selera..

Menjenguk rapat makanan yang dihidangkan panas-panas tuh, sungguh tidak sangka ianya seperti sesuatu yang familiar..sesuatu yang dirindui..sesuatu menjadi feveret...nasik lemak! dalam daun pisang lagi..Mashaallah!

Nasi lemak daun pisang kat Fiji Islands?


Janganlah percaya..semuanya itu angan2 dan ilusi sahaja.. bayangan yang kadang2 diharapkan..heheh

Yang hakikatnya, sorang yang teringin nak makan nasi lomak, dari hari sebelumnya lagi dah menyiapkan sambal tumis kerana perlu dimasak agak lama dan jugak versi sambal tumis yang manis kerana hero2 dirumah nie tak boleh makan pedas..

Dan dipagi Ahad yang tetap santai, seawal kul 6 kerja-kerja memasak nasik lemak dimulakan agar boleh tidaklah lewat sangat breakfast,  teringat akan daun pisang, dikerahnya big boss amek daun pisang...maka siaplah nasi lemak daun pisang yang membangkitkan selera semua orang..alhamdulillah..


Macam ala2 kedai mamak gitu kan..hehehe..apapun alhamdulillah dapat menunaikan hajat dan jugak bila dimasak sendiri boleh makan sampai puas hati. Nasik lemak daun pisang tuh...:)

19 comments:

  1. salam UA….hahaha!!!yo yo je Ros ingat betul ada org jual nasi lemak @Fiji….tapi pepepun terbaekkk la nasi lemak daun pisang UA. terliur plok

    ReplyDelete
  2. samablnya nampak mengiurkan...nOr..bg la resepinya...akka biasa buat,jadi kaler merah..tak mcm tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nati ade ms sy share kak..tp basically ltk belacan n gula perang tuh..

      Delete
  3. salam UA, hehehe mmg lawak abis...ingat makcik mana pi j'jua nasik lemak di fiji tuh...hehehe...real betul nasik lemak daun pisang ummu tu

    ReplyDelete
  4. kesiannya kat perantau :(
    takpe ummu...masak sendiri lagi sedapppp bangding ngan kedai..lagi puas kan nak tamabh berapa kali pon..
    zee tengok sambal tu cam sedap..likattt

    ReplyDelete
  5. Alahai sedapnya nasi lemak fiji semenjak dua menjak ni saya suka betul makan nasi lemak kalau boleh tiap2 hari nak makan tapi mesti yang berbungkus dgn daun pisang

    ReplyDelete
  6. Salam Sister Ummuaidan

    LAUGH OUT LOUD! .. terkena bila baca script intro
    Tahun pertama belajar pernah terkena bila sahabat di Ames ni yang berangan cam tu.
    " Jom pegi makan Nasi Kerabu kat warung Kak Limah" commentnya dalam Facebook petang2 buta.
    siap post gambar lagi cam Ummuaidan buat nih :)

    .... thanks for the humor and imagination Sister Ummuaidan ! I love the cool script. :)
    it helps reduce my stress doing exam.
    btw your nasi lemak look incredibly yummyyyyyy.
    Dah setahun tak makan nasi lemak. pernah buat, tapi tak jadi esp the Nasi Lemak, chilly kat sini pedas amat tapi kurang color merah. Belum terbuka hati lagi nak try after the first attempt.

    THanks a zillion - Zana

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam umaira,
      rindu kang nak mkn nasi lemak kat gerai tepi jln..
      siannyer dah setahun tak makan...senang jer buat naso lemak dik tak kritikl sgt,...good luck..

      Delete
  7. Waaa nampak sedap, hari ni dan semalam pun sy makan nasi lemak masak sendiri cam berjanji jer kan

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...

    sedapnya.... dah 2 hari dok bercita-cita nak buat nasi lemak.. tapi maknani blom sihat pulak.. di dapur pun mampu uruskan masakan yang simple je.. tengah hari tadi mr mama yang masakkan sambal.. tapi mr mama tak pandai wat nasi lemak.. jadi tertunda menu nasi lemak sambal sotong.. insyaALLAH.. lepas dah baik demam + selsema teruk ni.. nak buat juga makanan kegemaran.. nampak lak ummu tayang kat sini.. wulawehhh.. terliur terus.. sabor sangat2 ni..
    >> psstt.. tadi ingat kan betul2 ada org fijian jual nasi lemak.. terkezut i tau..

    ReplyDelete
  9. Pokok pisang pun ada juga kat sana..baru pagi tadi makan nasi lemak..tapi boh dalam polistren je...dapat tapau free sempena hari malaysia...btw salam perkenalan kak..saya suka baca dan terjah blog ger yang tinggal overseas..boleh tukar2x pandangan...

    http://www.wadahberbicara.my/

    ReplyDelete
  10. Memula baca membayangkan.. memang ada kedai yg jual nasi lemak tapi rupa2nya.. ;)
    Nasi lemak daun pisang... eeemmm.. sgt sedap.. ;)

    ReplyDelete
  11. Pagi tadi mak akak baru je buat nasi lemak for us. sedappp sangat.. air tangan mak lah katakan.

    ReplyDelete
  12. baru nak jeles kat fiji ada org jual nasi lemak... rupanya imaginasi semata-mata... tarik balik rasa jeles tu.... ekekkeke
    Sedapnya nasi lemak.... dah lama tak buat.... nak buat asyik tertangguh jer... huhuhuhu

    ReplyDelete
  13. wah! jelesnya Ummu..sedap je nasi lemak tu..
    hihi..atie ni dok belajar lgi nak masak nasi lemak sbb hubby suka..:)

    ReplyDelete
  14. Rajinnya Ummu masak....best makan nasi lemak panas2 tambah2 lagi berlapikkan daun pisang....:D

    ReplyDelete
  15. Salam Ummuaidan,

    Wah, nasi lemak daun pisang lagi! Kat sini pun kadang2 penjual nasi lemak dah malas nak pakai daun pisang, pakai kertas beralas plastik aje!

    ReplyDelete
  16. sedapnyer, knp tak dibungkus dulu baru makan, pasti sedap aromanyer kan

    ReplyDelete
  17. Weyh....ni dah lebih dah ni UA.....hehe siap berdaun pisang lagi...kalah org Malaysia ....
    Tengok ni dah teringin pulak okje nak buat nasi lemak UA...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads