Saturday, 14 June 2014

Cukup Makan Pun Jadilah..

Pertamanya kena syukur dan berterimakasih dengan staff embassy yang kirimkan kesum tuk aku tanam setelah almost 6 tahun baru aku tahu ade kesum ditanam dekat embassy rupanya, dah dekat nak blah baru sibuk2 nak tanam ...huhuhu..

Kini selepas beberapa bulan akhirnya membesarlah kesum itu...

Hidup dan membesar tapi tidaklah sesubur yang dikehendaki..tak cukup berair kawasannya atau terlindung dari cahaya matahari kena blok ngan lengkuas merimbun belakang tuh...aku idamkan pokok kesum yang daunnya banyak dan besar2 gitu..tapi yang nie standard S lah..

Ini tuaian ke2 kot so far...sayang nak guna banyak dengan kerap..limited edition kan...

Inilah ikan pasifik yang mereka panggil 'malin'..actually nie yang dah dipotong2 dijual secara frozen..ikan nie actual size nie besar nie...

Gabungan malin dan kesum..jadilah asam pedas..nyaris2 tak nampak kesumnya kan tuan puan..hehehhe..ape ker versi asam pedas nie banyak kuah dari isi, ikan sket bendi pun takder huhuh..tapi cukuplah tuk sorang punya perut kan...sebenarnya asam pedas nie boleh mengancam nasik dalam periuk nie..sepinggan mana cukp bah...:)

9 comments:

  1. asamj pedas kalo letan kunga kantan lagi kick..
    zee suka ratoh gitu jer..heheee

    ReplyDelete
  2. Betul2.. kalau balik Melaka memang request mintak mak sedara masakkan asam pedas.. hehehe..

    ReplyDelete
  3. Rajinnya menanam...memang tabik springla..:)

    ReplyDelete
  4. Ok la tu.. menjadi kesum tu...penting air mesti cukup..

    ReplyDelete
  5. Daun kesum memang kena tanam kat tempat berair baru naik besar2 UAA..

    ReplyDelete
  6. salam UAA, ingat potongan ubi kentang tadi, rupanya ikan, mcm mno rasa malin ni, ummu

    ReplyDelete
  7. salam ummu... suka mkn sekali daum kesum bila masak laksa..masak asam pedas atie tak pass lagi...nyum! Sedapnya..

    ReplyDelete
  8. baru2 ini baut asam pedas, cari daun kesum x jumpa..sib baik ada bunga kantan frozen sbga pengganti...mcm org duk jauh dr malaysia jer ceritanya....hahaha

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads