Monday, 9 June 2014

Banana Bread Katanya..

Dalam usaha nak menghabiskan baki pisang setandan yang tinggal sebagai rezki kami..
Kek pisang dah buat, lepat dah buat, kerepek dah buat..
jemput pisang takmo buat consume banyak sangat minyak..
Baki terakhir sekali dimanfaatkan sebagai banana bread..

Adakah beza roti pisang ngan kek pisang adalah kerana bentuknya atau bekas yang kita bakar?

Tapi kalau ikut resepi btul2 memang ade kelainan rasa..tidaklah macam kek sangat atau macam roti ..sebab takder yis yang digunakan..

 Ade sikit lagi pisang kubuat banana bread jugak lagi..tapi guna wholemeal flour..kaler pun lain sikit..rasa pun berserat sikit..tapi  dari segi taste, aku rasa yang guna tepung biasa tuh much better dan sesuai..

Oklah tuk puan2 yang kalau2 nak tanya resepinya..kukongsikan disini yer..

Resepi Roti Pisang 

Bahan-bahan:
1 1/3 cawan tepung gandum
1/4 st baking powder
1/2 st baking soda
3/4 st garam
1/2 st serbuk kayu manis

2-3 biji pisang masak
2 biji telur
4-5 sb butter atau marjerin
2/3 cawan gula (boleh kurangkan kalo takmo manis)

Kekdahnya
- Lenyek lah pisang tuh betul2 sampai tak nampak betuk pisang dah
- Pecah telur, kacau ngan pisang
- Masukkan gula, kacau rata

 - Ayaklah tepung tuh ngan soda bik dan baking powder + serbuk kayu manis+garam
- Gaul rata ngan marjerin atau butter
- Campurkan ngan bahan2 yang bercampur pisang tadi
- Kacau sampai rata
- Sapu sikit tin pembakar ngan minyak atau marjerin
- Masukkan adunan tadi
- Bakar hingga masaklah 

14 comments:

  1. salam UAA, singgah brfast sat....roti pise cicoh air kopi sedak ni...ummu...
    tgk resepi tu tok banyok sgt guna pise...

    ReplyDelete
  2. kek pisang biasa buat tp roti pisang ni tentu berlainan rasa dan rupanya...rajinnya UAA

    ReplyDelete
  3. Salam Ummu..
    menjadi ye Roti pisang tu.. copy ya, sebab Kuling sy tu peminat segala jenis kek pisang.... cuma belum pernah cuba roti pisang ni.. hehe

    ReplyDelete
  4. Complete untuk setandan pisang....kt umah tu ada sesikat jer tp tak tersntuh lagi..hehehe

    ReplyDelete
  5. Salam Ummu,

    Woowwwiii.. ada recipe lah! :) Thanks dear!

    ReplyDelete
  6. psstt: semua resepi saya nak.. buat ntah bile.. hehehe.. tapi takpe.. sini boleh jadi sumber rujukan kalau tetiba rasa nak buat.. ;)

    ReplyDelete
  7. Gebusss nya akak tengok roti pisang UAA tu.. mcm rasa nak ambil sepotong ;)

    ReplyDelete
  8. rupanya mmg nmpk mcm kek pisang...nk rasa roti kne try la resipi ni

    ReplyDelete
  9. tak pernah lagi buat resepi ni..nti klu dtg angin rajin in shaa Allah

    ReplyDelete
  10. Saya suka makan lempeng pisang yang dilapik dengan daun pisang...sedap dan wangi.....

    ReplyDelete
  11. oo, ada cinnamon. mesti sedap.

    ReplyDelete
  12. Nak buat takut tak de yg makan....mcm biasalah kat rumah ni UAA .tak berkenan tak makan....huhu

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads