Tuesday, 3 June 2014

Ulam Pucuk Ubi

Pelik kan bila seorang yang berjiwa kampung yang sukakan ulam-ulaman
belakang umahnya pulak banyak tanam pokok ubi kayu
Namun tak pernah petik pucuk ubi tuh buat ulam
Hinggalah beberapa hari yang lepas...

Actually aku pernah kutip pucuk ubi tuk buat ulam..
aku rebus bersama-sama ngan jantung pisang, terung dan segala ulam rebus yang lain..
Bila bersedia tuk makan dengan semangatnya..
patah semangat sebab pahit rasanya..
Pucuk ubi pahit, jantung pisang pahit..
Aku takut lagi nak cuba lepas tuh..tak tahu siapakah punca pahit tu..
Hinggalah ade keberanian baru tuk mencuba..

Sungguh tidak pahit, malah manis dan sedap rasanya...
Macam kemaruk pulak nak makan ulam pucuk ubi cicah budu...
Tapinya jenuh jugak nak tunggu pokok2 ubi tuh berpucuk balik baru dapat makan...huhuh

22 comments:

  1. Salam ummu.... Aku suka pucuk ubi yang dimasak lemak, pastu bubuh ikan masin lagi. Makan cicah dengan sambal belacan...memang bertambah nasi :)

    ReplyDelete
  2. emmm..mmg le sedap lauk gini..tambah ikan goreng jer lagi..

    ReplyDelete
  3. Assalam..ummu..

    rasanya yg pahit tu jantung pisang kot..sbb pnh dengar mak ckp ade jenis pisang yg jantung nya pahit..tp dah lupa pisang ape..

    cicah budu tu mmg sedapp...ailoiikeeeeeeeeeeee hehehe

    ReplyDelete
  4. tambah lagi ike goreng garing pahtu poyok kak nor memang ralit sungguh la make nasik..dua pinggan pon steady..hahaha

    ReplyDelete
  5. sedapnya...cicah dgn budu lagi..

    ReplyDelete
  6. Itulah yg UAA rebus semua sekali jadi satu kenapa? Rebuslah asing-asing dik. Berulam pucuk ubi cecah sambal asam aduhai kakak suka sangat. Sama juga jantung pisang tu rebus pun sedap utk buat ulam.. Masak lemak pun sedap tapi kakak lebih suka jadikan ulam..

    ReplyDelete
  7. Betul komen kakzakie tu UAA.. kena rebus asing2 jadi tak pahit.. akak kalau rebus pucuk ubi dua kali.. memula mak akak kata air pertama buangkan pahit pucuk ubi tu.. air kedua baru letak garam dan boleh dimakan.. akak pulak suka colek sambal belancan.. memang bertambah makan dibuatnya :)

    ReplyDelete
  8. kalau ca gini lauk tentu ummu makan bertambah budu oh budu :)

    ReplyDelete
  9. Salam ummu..klu sy makan pucuk ubi masak lemak ikan masin jer..hehe. .buat ulam mmg jarang...:)

    ReplyDelete
  10. hehe.. banyak khasiatnya tapi saya sendiri jarang makan. mungkin, kalau dihidang depan mata pun saya cuma akan sengih aje :D

    ReplyDelete
  11. Sedapnya UAA...lama tak pekena pucuk ubi....nak tunggu pasar tani hujung minggu ni sure tidaklah sebab mcm nak bermusafir je... Budu pun ada gak dlm esbox tu...teringin dah weyh....

    ReplyDelete
  12. Salam UAA, ni dah dekat lunch tengok budu tu mengancam sungguh...xdok lauk lain pun tk pa...

    ReplyDelete
  13. ulam pucuk ubi & jantung pisang selain cicah budu atau belacan boleh jugak cicah kuah pecal (kuah kacang) yang pedas2 dan ada aroma bau cekur...

    ReplyDelete
  14. kalo pucuk ubi tu dimasak lamak tempoyak pucuk ubi lg sedap =)

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum ummu. Apa khabar? Arissa dan aidan macam mana? Arissa dah jalan ke? Tadi scroll baca sampai kesah kuih sagu. Windu ngan arissa dan aidan. Terpanggil utk komen hari ni.
    Fiyya masuk hospital last 3 weeks. Slepas tu mama demam plus batuk since kuar hospital dgn fiyya. Actually fiyya masuk wad sebab white blood cell reading tinggi sangat. Doctor said takut organ dalaman x dpt berfungsi baik. Then check in hospital utk amik antibiotics. Alhamdullillah. Fiyya kembali sihat and cubby Skrg. Last weeks hantar kimi balik kampung sbb school holidays. Next week 14/6/14 nanti baru balik amik kimi kat kampung. Hmmmmmm panjang pulak cited since x dpt berblog skrg ni. Ok ummu. Take care and moga berkomen lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nani..lamanya menyepi dr blog...mcm tau2 jer kita dok pikirkan korang anak2 branak..apalah citer nani, fiyya n semua..sonyap jer...heheh
      alaa ciannyer fiyya..alhamdulillah recover balik kan dan makin chubby..ok selamat balik kampung kim salam mak ayah ..take care semua..:)

      Delete
  16. Tengahari tadi saya lunch masak lemak cili padi pucuk ubi...

    ReplyDelete
  17. Lama dah gak sy x mkn ulam pucuk ubi ni...kalau blk kg Di kelate mkn ramai2 lbh syok!

    ReplyDelete
  18. Salam,

    Ya ampun! Sedapnya cicah budu! I suka pucuk ubi cicah budu ni. Kalau orang banjar panggil wadik (ikan macam pekasam cuma tak letak beras). Air wadik tu di masak sekejap sebelum makan and rasa lebih kurang macam budu. Potong bawang and cili padi and taruk dalam air wadik tu. Kalau my aunt tau I nak datang rumah dia, pasti dia akan petik pucuk ubi and masak air wadik tu untuk I. :) Terliur dah niiiii

    ReplyDelete
  19. kat rumah ni ada 3 botol budu yang belum dibuka botolnya.. tak pandai makan pun ye tapi hati tu nak mencuba cuma takde geng nak makan budu tu.. hehehe..

    ReplyDelete
  20. Pucuk ubi rasa manis ye? Hehe, saya yg berjiwa kampung ni lagi le koman spanar. Pucuk ubi tak penah try pon. Belum terbuka hati nk try. Yg mula2 tu kenapa pahit? Sbb jantung pisang ke? Sepatutnya tak pahit kan?

    ReplyDelete
  21. sedap...ni...kalo sy suka wat masak lemak pucuk ubi..fuhhh sedap kak, mkn dgn ikan masin...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads