Monday, 23 June 2014

Hujung Minggu Yang Kelam Kabut

Seperti yang dok cerita last week, lepas hampir semua kami anak beranak ditimpa demam, batuk dan selsema kecuali En.AAA jer yang alhamdulillah masih walafiat sebagai tonggak tuk bergantung..kalo dia jatuh sakit jugak memang patah kaki tanganlah jawabnyer kami semua...

Bila aku sendiri terkena batuk, selsema hidung beringus bagai nie..barulah aku dapat 'feel' betul2 apa yang siAidan tuh rasakan sepanjang dia dok suffering dekat 2 bulan..memang he's a strong boy...:)

Arissa plak batuk2 macam batuk kering sampai serak suaranya..nangis pun dalam dengar tak dengar jer..takder selera makan beberapa hari sampaikan apa2 yang selama nie dia pantang nampak bubuh dalam dalam mulut pun dia dah tak hirau..hmmm..

Siang malam dok melawan batuk mak dan anak2....

Walau macammana sakit pun mak, anak kena jugak kena jaga kan walaupun malam tak boleh tidur lena sekali pun..yang besar bapak  bolehlah tolong, yang baby harus nak mak jugak..

Alhamdulillah she's getting better now, demam pun hari nie dah kebah..makan pun dah mula lalu..dah mula kutip buh dalam mulut dah apa2 yang dia berminat. Siabang pun alhamdulillah batuk dah berkurangan sebelah malamnya tuh..awal2 pagi ade jugaklah..hari nie pun dah antar pegi skolah..

Hari sabtu itu itu jugaklah kami ade tetamu datang bermalam...

Kelam kabut lah weeii..manalah orang yang tak sehat dapat buat kerja lebih2 sangat kan..yang sehat tuh plak semua kerja kena lambak kat dia manalah cukup tangan kan..akhirnya buatlah yang mana terdaya..yang penting tumpuan pada anak2 yang sakit harus diutamakan..

So bila tetamu datang redha jerlah dengan rumah tak berkemas bersapunya..berselerak sana sini maklumlah ade anak2 kecik kan..kita kemas, depa sepahkan balik..nak tolong kemas janganlah harap..huhuhu

Alhamdulillah dorang semuanya sangatlah memahami dan banyak menolong..

Walaupun dalam keadaan yang tak berapa mengizinkan tuk berspecial masak-masakan itu namun aku cuba jugaklah masak yang agak lain dari biasa..almaklumlah depa sekeluarga memang suka ngan makanan melayu tambah plak the sister tuh baru jer balik dari berkursus kat Singapore..seronoklah dia bercerita tentang kesedapan makanan sebelah kita kan..so kena jugaklah bagi mereka mencuba selagi aku masih ade lagi nie kan..kat sini..

So aku masaklah nasik ayam...complete set weyyhh..heheh..dengan sup, ayam gorengnya, salad, sos cili, sos hitam..alhamdulillah sold out jugaklah..yang pentingnya sos cili tuh yang dorang suka sangat..hehhehe...

Gambar takderlah aku sempat nak ngambik sebab kelam kabut kan..tapi aku letak gambar kacang tanah yang dorang bawak tuh aku nie..

1.5kg yang tak berkulit limited item kat sini..hanya terdapat dikedai cina kat ibu kota Suva jer....besar jugak nie biji dia..nie tuk raya nyer preparationlah..so aku kena buat biskut mazola tuk dorang..selain tuh boleh buat kuah sate jugaklah...pepun aku kena habiskan sebelum bungkus barang nanti....hehhe...

Tuk rakan2 yang rajin ngomen sini aku mintak maaf banyaklah sangat tak sempat kunjung balas..banyak utang ngan korang nie..nak halalkan ker sempena bulan posa nak mula nie ..heheh..ke kena bayar jugak? 

Inshaallah sekiranya ade kelapangan akan aku berkunjung balik..tapi kalau tak sempat sekali lagi aku mintak.halalkanlah yer ..heheh

11 comments:

  1. citer pasal nasi ayam tapi hanya ada gambar kacang hehehe semoga ummu cepat sembuh bila tetamu datang kita beriya nak sediakan makanan walaupun tak sihat kan....tetamu pembawa rezeki...

    ReplyDelete
  2. sempat jugok tu kak nor buat dale tok segar pon..kalo lama lagi dok situ boleh bukak kedai masakan melayu doh..heheee..confirm laku..

    ReplyDelete
  3. dapat rasa bagaimana perit terima tetamu time2 kita tak sihat, tambah ngan ada anak kecik yg jgak tak brapa sihat, tapi tetamu mana boleh tak layan kan....kami yg sakit terkedang sendiri pun dah tak larat tengok umah bersepah..

    ReplyDelete
  4. Walaupun tak sihat tetamu tetap diraikan ye Ummu...insyaallah kebaikan akan tetap dibalas dengan kebaikan.

    ReplyDelete
  5. kalau boleh..nak suruh tetamu yg masak hehe...mmg berat kepala dan lemah satu badan dalam keadaan mcm tu...

    ReplyDelete
  6. takpe kak dimaafkan... lapang2 kang dtg la kunjung umah kami yek... jgn lupe terus tau...

    wahhhh bt ns ayam special yek... pastu kacang tu mcm dpt apa ek kak, benda berharga sgt... kalu kt malaysia tak mandang sgt pun kan... maklum senang nk dpt

    ReplyDelete
  7. emmmm..mesti sedap nasi ayam tu, seronoknya tetamu tu kan...
    insyaallah, semoga kehidupan UAA sekeluarga dilingkari dgn keberkatanNya...aminn..

    ReplyDelete
  8. Bila badan tak sihat, memang semuanya rasa tak larat. Tapi bila dapat membuatkan tetamu suka hati, kita pun rasa gembira sekali, kan? :)

    ReplyDelete
  9. Kesianlah anak kalau kena batuk memang payah nak cepat sembuh. Kesian juga dgn ummunya yg tak sihat sangat pun siap set hidangan nasi ayam lagi. Mestilah mereka suka UAA sebab kakak rasa memang jarang ada kot di sana...

    Kacang tanah macam itu memang banyak di sini UAA.

    ReplyDelete
  10. salam UAA, hrp semua kembali normal...sian aidan n achica...cpt baik na...

    ReplyDelete
  11. ler... tak sihat ker? I pun dah lama tak tinjau blogville ni, moga cepat sembuh uols. tapi sempat jugk tu ha masak masak, remeh jugak nak buat itu ini. take care ok.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads