Friday, 13 June 2014

Ladang Bunga Kobis Pulak

Aku rasa ade diantara rakan2 yg BW mungkin agak bosan tuk baca entri2 aku yg pasal tanaman banyak jer nie kan..buat masa nie tk nyempat nak beridea kreatif..menulis dengan lebih interesting..maklumlah tak cukup kaki tangan dan masa...:)

Somehow aku teruskan menulis jugak hingga capai target nak cecah juta trafik nie..jangan gelak yer sementara trafik masih bagus..kalo aku bermalasan mungkin trafik aku kan jatuh, semangat menulis pun jatuh..last2 berkubur begitu jer blog aku nie..so stay calm for another 1 to 2 months yer UAA.

Tuk masa skrang yang aku boleh cerita tanpa banyak berpikir adalah tentang ladang aku jerlah...dengan harapan ianya dapat memberikan inspirasi lah kunun kepada mereka2 yang minat berkebun..walaupun mereka tuh silent reader...

Dan tuk rakan2 yang mungkin kebosanan ngan entri begini kalau nak bolehlah abaikan entry aku kan...barulah fair tuk korang...taklah membaca kerana keterpaksaan tuk BW purpose jer..:)

Ok sudahlah membebel, kali nie aku tayang cauliflower plak..

Nie benih yang Uncle Adam (or Adam Mamu dorang panggil)..bagi sent fr Canada tuh.tanpa menangguh aku terus tabur benih dan tanam anak2 kebatas bila dah ready..

Sekarang memasuki usia 2 bulan lebih..rasa cam lambat lak tunggu mereka nie membesar dan berbunga..

Dalam 30 pokok jugak tuk kedua2 batas...semoga cepat berhasil jer cik Cauli..

So far belum berhasil lagi tanam bunga kobis dah 2 tahun mencuba..rasanya benih tuh yang tak sesuai..sebab cam last yr kami tanam brokoli alhamdulillah berhasil..so mungkin bukan faktor cuaca...ini benih kali ini lain dari yang sebelum nie..doaku agar berhasillah nanti inshaallah..

Kalau tak jugak  kali nie..memang aku bersara dah lepas nie..balik kampung beli kobis bunga kat pasar..huhuhu

15 comments:

  1. Wah suburnya tanam kobis...saya kalo tanam memg tak hidup...xtau la tgn jnis panas agaknye...

    ReplyDelete
  2. keep good mood rajin Unnu. kalau blog ummu cecah juta sy pn tumpng glamer sekaki..hihik..
    pst..asal jgn buang bloglist..ahak..nak menempeng jgk..

    sy kalau duk kg memng niat nk jd petani jgk tau..<--niat

    ReplyDelete
  3. Nampak subur semuanya Ummu...

    Teruskan menulis Ummu, chaiyok chaiyok! :)

    ReplyDelete
  4. lambat jugak kobis ni nak berbunga ye..dah 2 bulan pun macam kurus ajer...

    ReplyDelete
  5. Kakak ingat brokoli yg UAA tanam memang subur dan tak mustahil cauliflower ini pun boleh menjadi. Betullah mungkin dulu sebab benihnya. Tengok pokok tu nampak subur tunggulah hasilnya insya-allah.

    ReplyDelete
  6. bagus2....nanti boleh share jangka masa berbunga dan sebagainya....

    ReplyDelete
  7. Salam Ummu
    tak kisah Ummu tulis N3 apa, tetap gak datang sini..menjenguk..hehe..
    sy mmg nak rujuk sini jer kalu suatu hari nanti nak berkebun...:)

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah seronok nyer tengok pokok2 yang subur ni.. moga hasil nyer dtg dgn penuh kecerian :D
    http://timetravelafif.blogspot.com/2014/06/pekasam-di-gerik-laksa-pokok-limau-di.html

    ReplyDelete
  9. Insyallah tu UAA, jika dijaga dan dibaja menjadilah tu..

    ReplyDelete
  10. Seronok saya tengok...moga2 menjadi.

    ReplyDelete
  11. cepat2lah berbunga ya...sedapnya boh dalam sup ayam,sup sayur,sayur campur,yomyam..

    ReplyDelete
  12. Jarang beli cik cauli kat pasar....tanam apa tah lagi hehe....tom yam pun jarang buatlah UA.....tu yg tak beli tu...

    ReplyDelete
  13. tak boring ok jer...

    pergi pasar pun best tgok sayur segar2..tambah kebun sendiri

    ReplyDelete
  14. usaha tanggah kejayaan...mudah2an kali ini menjadi.

    ReplyDelete
  15. X pandai la bercucuk tanam ni. Mak je yg sll buat.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads