Saturday, 21 June 2014

Najis Yang Berguna

Bagi pekebun2 kalau dapat najis nie memanglah tersangat sukanya..almaklumlah kalau nak beli rasanya mahal jugak kan..najis nie dikatakan antara baja yang terbaik bagi tanaman dengan izin Allah..

Alhamdulillah so far kami tak perlu lagi beli najis nie tuk letak pada tanaman..cam last year ade rezki yang orang bagi jugak..this year pun ade rezki dari najis2 buangan daripada projek menternak ayam kat sekolah..

2 guni yang En.AAA bawak balik

Inilah ghupernya yang dah kering dan tak berbau...tapi elok dibiarkan dulu beberapa hari sebelum digunakan..manalah tau kot2 ade haiwan2 lain yang membiak didalamnya kan..

11 comments:

  1. Murah rezeki UAA.. ada jer org memberi kan.. lepas ni semakin subur tanaman UAA.. insyallah..

    ReplyDelete
  2. Oh.. ye baru kakak ingat sekolah AAA ada bela ayam kan. Itulah serampang dua mata sambil bersihkan reban kat sekolah boleh guna utk baja pokok di rumah. Senang. Kakak kalau pergi rumah kakak akak biasa ambil tahi kambing yg bergentel-gentel macam batu tapi dia dah campur tanah bakar (abang ipar kakak jual UAA) kakak suka guna juga baja traditional ini. Kalau dah kering tak ada bau dah...

    ReplyDelete
  3. Org kata kena bakar dulu supaya tak tumbuh rumput atau berkulat, betul ke?

    ReplyDelete
  4. salam UAA, betul sesgt tu...bg pekebun2 dpt najis ternakan mcm dpt mas....hehehe...sehat doh ko??

    ReplyDelete
  5. baja organik tu...elok utk tanaman dan jugak kita hehe

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah,makin subur nti..sayurannya..

    ReplyDelete
  7. wah, rezeki.. owh, kena biar lagu tu dulu dih? Tapi nasib baik tak dop bau...

    ReplyDelete
  8. rezeki tahi lembu ke tu? tahi pun tahi lah kira rezeki jugak kan?

    ReplyDelete
  9. mak dulu biasa guna najis kambing biji2 macam makjun tu..tapi aromanya tu yang tak tahan...

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah, dpt baja free...

    ReplyDelete
  11. the best baja ever kot, organik ma... hehehe

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads