Wednesday, 18 June 2014

Mengharapkan Syifaa'

Alhamdulillah baru dapat online balik..actually phone line problem since hari Ahad..internet tak dapat, call pun tak dapat..

This time tak dapat online taklah mati kutu sangat..actually sibuk dok menjaga budak2 nie..

Aidan yang tak sehat dengan demam dan batuknya..dah 2 hari tak sekolah..batuknya tuh susah nak baik betul2..aku pun tak paham..dah beberapa kali pie klinik, berbotol ubat batuk, antibiotik..madu pun dah masuk botol kedua..namun tak jugak baiknya...

Sejak 2 bulan yang lepas boleh dikatakan tidurnya tak betul2 lena setiap malam..asyik bangun tengah malam batuk..muntah pun kerap sangat..selera makan memang out lah..agaknya sebab tuhlah dia jadi sangat memilih lately..banyak kali ngadu sakit perut.balik sekolah sakit perut..kadang taknak makan sebab takut sakit perut..gastrik ker?

Oleh kerana aku terikat dengan Acicha yang kerap bangun malam menyusu nie, bapaknyalah yang setiap malam bangun mengurus dan menjaganya..sediakan bekas tuk buang kahak..cuci muntah..sapu balm, minyak panas..buat air milo pukul 3 pagi pun..bukan aku tak take care, tiap kali dia terjaga batuk2 dengan seriusnya memang aku terjaga dan risau tapi En.AAA takmo menyusahkan aku (dan jugak Arissa kalau aku tinggalkan tempat tidur mmg cepat jer dia sedar dan nangis..tuh yang susah tuh), walaupun dia sendiri tak cukup tidur sebab asyik kena bangun tengah2 malam..apapun bersyukur sangat yang dia sanggup bersusah payah bersama2..:)

Bila dah nak baik sket tiba cuaca plak berubah..dari panas (disebabkan low pressure air) jadi sejuk balik..terkena balik dengan demam sekali pulak..lemah sistem pertahanan badan agaknya kan..

Risau sangat tiap kali dia terbatuk2 tengah malam..doktor cakap takder apa2 yg membimbangkan..cuma mucus jer..tapi masalah dengan cuaca yang sejuk nie memanglah it takes long to recover..antibiotik pun cam tak berkesan tuk prevent..

Korang kalau tahu home remedy tuk batuk bagi kanak2 nie kongsikanlah yer..berdoa sangat agar cepatlah sembuhnya dari batuk tuh..inshaallah..


Adiklah tukang yang merosakkan building abang...asik kena marah ngan abang..nanges..

23 comments:

  1. Assalamualaikum. Saya selalu sapu vicks di tapak kaki anak2 dan kemudian pakaikan socks yang ketat sikit insyaAllah berkesan
    -mas

    ReplyDelete
  2. Kesian Aidan...agaknya perubahan cuaca tu...byk minum air je Ummu selain mkn madu...tu je petua yg aku tau...moga aidan cepat sembuh :)
    Adik dah makin nakal ye kacau abg main hehe

    ReplyDelete
  3. sian si adik tu...
    hihii..lepas nangis pun Acicha nampak comel jugak..

    ReplyDelete
  4. Salam Ummu... lama juga abg Aidan batuk tu..risau jugak bila tak sembuh lagi.. klu Mak sy dulu2 Ummu malam2 rendam air asam jawa bagi sejuk then esok nya bagi kmi minum.. (tapi tak taulah berkesan ke tak dizaman skrg)... moga Aidan cepat2 sembuh ye dr batuk... Arissa dah pandai kacau mainan abg ye... hehe

    ReplyDelete
  5. alahai..sian adik dah turun manik2 jernih tu..suka kacau abang yer..
    bab batuk tu zee pon tok tahu jugok petua..
    kadang bagi madu..pastu minum limau suam..tu jer la..
    moga aidan cepat sembuh..

    ReplyDelete
  6. kene belikan lego satu set utk si adik jugak nih kak.... kalu tak asik la nak ngaco utk abang nyer

    cube bg minum madu tiap pagi kak utk ubat batuk tuh

    ReplyDelete
  7. Kalau org dewasa yg batuk pun susah nak sembuh apa lagi anak-anak UAA. Memang kesian apa lagi sampai tidur malam pun terganggu. Cuba cara tradisi kakak ni UAA. Rendam kerak nasi dgn air masak malam hari embunkan. Pagi bagi minum airnya - bukan nasinya. Memang macam tak logik tapi dulu itulah cara arwah mak kakak buat.

    Adik belum faham susah abang menyusun - yg adik seronok bila benda itu bersepai:)

    ReplyDelete
  8. salam kak..
    ni cara mak saya buat..kalau org tua, boleh kemam dua kuntum bunga cengkih bawah lidah seharian.buang mase nak solat,lepas solat, tukar cengkih baru.
    untuk budak2 pulak, rendam cengkih dalam air n bagi minum..anak saya ritu die xnak minum air cengkih tu, so saya campur dalam botol susu die.
    bacalah selawat, 3qul n niat nak buat penawar batuk.
    alhamdulillah menjadi..
    actually cara ni ustaz sharhan yang ajar n kna baca satu ayat dari surah yunus jugak, tp saya tak ingat ayat ke berapa.

    ReplyDelete
  9. kita pun dah lepak since last friday demam & batuk teruk, isnin selasa dan tuang gi kerja...ni pun dok ada lagi....sekadar demam takpe, kalau dah batuk menyusul alamak berbulan2 dok myalak nanti...

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum ummu.. siannya aidan syg. Disamping bg madu tu.. mlm sblum tdo sis cb masakkan secawan susu aidan atas dapur.. snlum tu masukkan seulas bawang putih yg diketuk dn sdikit srbuk kunyit dlm susu tu. Lps tu tapis dan kasi aidan minum sblum sejuk. Klau fresh milk lg bagus.

    ReplyDelete
  11. Semoga aidan cepat sembuh ye.. memang kesian bila budak2 batuk ni UAA..

    ReplyDelete
  12. salam UAA, ooo patut la tk bersiaran...sian aidan...kalu boleh jgn minum ais dan byk minum air suam...INSYAALLAH...cpt reda

    ReplyDelete
  13. aumah akak ni batuk dan selsema berjemaah...bergilir2 kena..

    ReplyDelete
  14. x taulah..
    kalau selesema leh tumbuk kunyit tmpl kt hidung.. batuk ni sush sikit.

    ReplyDelete
  15. Budak2 memang gitu, sistem pertahanan badan mereka tak cukup kuat untuk menangkis serangan virus. Bila dah besar sikit nanti eloklah tu....

    ReplyDelete
  16. mcm muhammad jer..pasang kipas angin pun tak boleh...tinggi..asyik nak tumbang jer..kesian dia kena marah ye..!

    ReplyDelete
  17. bawang puteh amat berkesan utk hilangkan demam dan batok utk org dewasa...jika kanak2 mgkin mcm biasa saya amalkan...bakar dan tumbuk n masukkan dlm homemade burger atau kentang putar...

    ReplyDelete
  18. http://3.bp.blogspot.com/-FBV5o6WNB9A/T7xIx3AdXnI/AAAAAAAABMg/yseVdgWZx10/s1600/prospan-darreichungsformen.jpg

    salam try ubat prospan ni...maaflah kalau kat sana tak de, cadangkan aje...sesuai untuk kanak-kanak nih...saya dulu setahun tak tahulah asyik batuk demam ...kurang imun dah lepas bedah etopic...
    kawan suh try minum ubat nih saya suka rasa macam teh bunga...sedap sangat...sekarang nih memang jarang batuk walaupun musim batuk melanda...sangat2 mujarab dan bagus
    ubat nih saya beli dekat klinik swasta..farmasi pun jarang jual...

    ReplyDelete
  19. Erm agak lama...ummu tak cek untuk kecacingan? Kesian adik nak join susun lego

    ReplyDelete
  20. Salam Ummu Aidan,
    Kami di australia ni pun sama.Dah start sejuk kan.Bukan anak2 je batuk,sekali dengan mak ayah pun batuk.Telan ubat berbotol pun x jalan.Mungkin sbb perubahan cuaca kot.Iyalah,time panas,panas sgt,bila sejuk,sejuk betul dtg ni.Ini pun try cari jgk petua2 nak hilangkan batuk ni.

    Moga Aidan cpt sembuh.

    ReplyDelete
  21. Kesiannya. Mmg risau kalau anak anak x sihat kan. Untung la encik husben rajin tolong. Kat malaysia pun skrg ni musim sakit. Ramai yg x sihat. Moga moga anak akk cepat sembuh ye. Saya doa dr jauh.

    ReplyDelete
  22. Moga cepat sembuh hendakNYA.

    ReplyDelete
  23. Salam UAA> Maaf dah lama tak menjawab persoalan pasal gmbr Acicha tu. Jawapan dia mesti la boleh. Saya tak sempat nak jawab ari tu, sbb cuti, pastu mc lama.

    Kalau kat sana ada habbatus sauda, boleh cuba campurkan minyak habbatus sauda dgn madu. Lepas tu bagi Aidan. Rasa dia mmg disaster. Tapi setakat ni cuba buat pada Luth, kahak dia cepat kering. InsyaAllah. Lepas tu, saya pernah juga buat, masukkan Epsom Salt dalam air suam, lepas tu rendam Luth selama 10 minit. Biar dia main2 air, untuk bagi mucus longgar. Dalam masa yang sama, letak satu bekas air panas lain dalam bilik air tu, supaya wap air panas tu naik. Kalo nak lagi syahdu, letak la minyak aroma terapi biar ada bau nyaman, biar dia hidu.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads