Sunday, 29 June 2014

Bulan Puasa BaruIah Laku

Salam 1 Ramadhan tuk semua...selamat berpuasa

Rasanya kita semua semangatnya berkobar2 kan tuk menunaikan ibadah puasa berterawih dan memperbanyakkan amal kan..inshaallah semoga diterimaNya..semoga berkekalan hingga akhirnya..

Alhamdulillah kami kat sini pun bermula posa hari nie..nampak anak bulan semalam...so pagi tadi bersahurlah...makan nasik ngan sardin jer (akulah..)..biasanya aku sahur ngan oats jer..tapi sebab smalam tak dinner takut lapor kan...

Anyway korang rancang2 nak makan apa iftari nanti yer...? kalau yang rajin sure pepagi dah mula buah kuih kang...cam aku yang terpaksa rajin nie sebab takleh nak boli.. pepagi turun kebun, siram sayur..semai benih ..dapatlah kelaman pepagi sebab big boss ade kat umah leh jaga anak2...

Sesambil dok usha2 pokok yang limited edition kat Fiji nie...umah orang melayu jer ade kan...

Alhamdulillah stok yang lebih dari cukup..yang selama nie dok tak tahu apa nak buat dengannya..inilah masa tuk berjasa pada tuan wahai pandan..:)

 Tuk senang kerja kita amek banyak2 sekali amek..potong2..basuh cuci2...

Dan blendkan... 

 Simpan lebih sket supaya dapat digunakan setidak2nya 3 atau 4 kali..yerlah cam aku nie susah nak buat kerja banyak ngan anak kecik..kalo dah ade dok standby senanglah sket..rajinlah sket nak menguih kan..

Dah ade air pandan tuh senanglah sket tuk buat kuih muih iftari kan..menu apa yer hari nie..? onde-onde sebagai pembuka bolehlah kan...:)

Kul12 tgh dah siap..korang mungkin masih ade yang tengah dibuai mimpi lagikan (maklumlah kat mesia kul 8pagi)..korang takper tak perlu risau pasar ramadhan banyak..terjah jer...heheheh

Kami kat sini inshaallah iftarinya 5.50pm..cam cepat lak masa tambah2 ngan cuaca sejuk gini..Hmm tinggal menu tuk dinner jer lagi...hmmm masak aper yer..? 

8 comments:

  1. pgi2 mengendap sini...knor klu buat kuih ni..budak2 mesti bergotong royong..
    nmpak segar dr ladang..

    ReplyDelete
  2. sebelum ni panas membahang..rahmat ALLAH di hari mula berpuasa ni..hujan turun dgn lebatnya...

    ReplyDelete
  3. Selamat berpuasa UAA...
    Wah dah tayang kueh onde2 .. ptg ni beli kat bazar ramadan .. sonang boli sho...
    Duduk perantauan kena rajin kan UAA.. bila akak BW blog yg obersi semua rajin buat kuih ;)

    ReplyDelete
  4. en.Abe ajak gi beli kt bazar jer nanti, tapi sementara ada waktu boleh masak ini...masak jer dulu...kuih tuk iftar dah ada dlm kepala "Sanggar Belanda" pisang raja dah ready dan sedang msak elok, kejap lg lah buat...mesti UAA tak pernah dengarkan nama tu?

    ReplyDelete
  5. Selamat berpuasa ummu sekeluarga....sy menu in da making ketam sambal berlado, tumis labu air...ayam belum fikir lg ni...kuih buat puding jagung dengan popia...awal2 ni semangat masak lg

    ReplyDelete
  6. Selamat berpuasa UAA..
    Saya baru berkira-kira nak pegi beli daun pandan frozen... dah habis stok rupanya... nampak sgt dah lama tak menguih...

    ReplyDelete
  7. Ramadhan Kareem Ummu.
    Selamat menjalani ibadah rukun Islam yg ke-2 bersama keluarga.

    ReplyDelete
  8. Salam Ramadhan buat ummu sekeluarga di sana.. minggu pertama berpuasa ni agak selamat sebab hubby dapat balik kerja awal dari biasa.. mudahlah sikit kerja didapur.. ;)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads