Friday, 27 June 2014

Menu Iftar Dalam Angan-Angan

Puasa pun belum ..dah berangan2 tentang kuih yer...hehhe..actually since this is my last Roza (dorang panggil) or posa here so apalah salahnya kalau aku put some effort buat something yg different setiap hari inshaallah untuk santapan keluarga kan...dari air tangan sendiri..

Posa tahun depan sure aku dah malas dah nak masak nie..siap gie borong  pasar ramadhan jer..kat sini..kat sini kalo malas nak masak..jawabnya sekeluargalah kekeringan.makan kurma kering..Yusof Taiyob jangan nak berbisik2lah panggil...huhuhu..

Lagipun tahun lepas aku tak dapat posa sebulan sebab Acicha dan En.AAA sorang2 jer posa dan bersahur..sian kan..:)

Kali nie list yang agak panjang aku unjurkan...


80% aku dah pernah cuba buat ..yang lainnya dalam percubaan...alaa kena rajinkan dirilah gini sebab nak makan kan..dari pagi aku buat inshaallah petangnya cuma masak dinner jer..yang pentingnya bahan2 alhamdulillah complete..kelapa pun dah siap order..hihihi...biasakanlah kan kuih muih kelate banyak kelapa, santan, nisse, beras pulut atau tepungnya..

Kat sinin inshaallah tgk bulan esok...korang kat saner tgk hari nie yer? dorang nie strictly berpandukan hilaal (anak bulan) tak main dah hisab hisab hri nie...

Oklah selamat menyambut Ramadhan Mubarak semua..semoga kita tak terleka dengan piala yang diagung2kan didunia dan mengorbankan piala diakhirah..inshaallah...

p/s-rindunya nak berterawih kat masjid ..kat sini jangan haraplah kalo pompuan dapat semayang berjemaah kat masjid ...

14 comments:

  1. Selamat menyambut Ramadan Al Mubarak UAA.. tak pe, UAA buat tu sebab sepanjang hari dirumah.. lainlah macam akak ni kerja.. sejujurnya kebanyakan kuih dan lauk akak beli kat Bazar Ramadan jer.. lagi pun masa tu lah meriahkan dengan berbagai kuih muih yg kita jumpa setahun sekali kan..

    ReplyDelete
  2. amboi..panjang tu list kak nr..hehehee... zee ni rasanya PARAM je la kot kalo kuih muih.. lauk pauk pon tak sure lagi camaner tuh..kejar jugakla masa sebab laki keje dari petang bawak ke malam..huhu..berbuka ngan hero jer la..

    Pepon, selamat menyambut ramadhan al-mubarak buat kak nor sekeluarga..

    ReplyDelete
  3. wah...panjang senarai...bagus2, sekurang2nya senang nak wat persediaan & kalau menu tu tak buat, mesti boleh ubah suaikan jer sikit untuk hasilakn menu lain....kita takde senarai sebab hanya boleh berbuka 2 3 hari kt umah selebihnya tempat kerja...so kesempatan 2 3 hari itu nak guna sebaik mungkin & nak gi terawih...in sha Allah.

    ReplyDelete
  4. Tak apa pengorbanan untuk keluarga kan...tahun depan makan puas2 kat sini.

    ReplyDelete
  5. amboih siap bt senarai lg.... dana jarang bt kuih manis tak berapa teror kak, nsb edy tak kisah... jnji ada menu berat dia dh ok...

    naper perempuan tak blh solat terawih kt masjid kak kt sana?
    tp ye jugak camne akak nk solat terawih kt masjid ngn 2org hero n heroin tu ek

    ReplyDelete
  6. Selamat berpuasa buat sis n keluarga

    ReplyDelete
  7. Salam Ummu,

    Ummu dah nak balik and menetap di Malaysia ke? Tahniah! Selamat berpuasa juga untuk Ummu :)

    ReplyDelete
  8. nak sangat gi solat tarawih tahun lepas dapat merasa jugak la walaupun tak banyak
    in syaa allah tahun ni cuba sedaya mungkin selamat berpuasa ummu :)

    ReplyDelete
  9. selamat berpuasa ye..aidan puasa tak..?
    salah silap harap di maafin ye

    ReplyDelete
  10. Hebatnya dah siap dengan senarai lagi!
    Salam Ramadhan buat UAA. Kami di Malaysia akan mula berpuasa mulai esok (29.6.14)..

    ReplyDelete
  11. akak ni kalau posa ja ngidam kuih muih kelantan...
    kat kedah ni ada jual tp rasa dan rupanya lain benar dari yg ori di kelantan,,

    lama tak minum air tuak hehe

    ReplyDelete
  12. salam UAA, npok tu tok cukup 30 ari ummu...hehehe...

    ReplyDelete
  13. Telan liur kah kita pose ni tgok kuih2 dia..
    Wat akok dok?
    Fav tu.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads