Monday, 30 June 2014

Stok Sawi Bulan Puasa

Alhamdulillah memasuki 2 Ramadhan hari nie...semalam hari pertama puasa yang sungguh tenang..tanpa rasa letih mahupun mengantuk..berbuka puasa dengan cukup ringkas sejenis kuih, sejenis lauk serta teh panas diwaku cuaca agak sejuk..memang nyaman dan selesa sekali tuk beribadah..tidak sedikit pun sedih walau tiada kuih muih penuh meja mahupun lauk pauk serta minuman yang enak..makan tak hengat  sampai tak larat nak bangun...

Cukuplah bersederhana..agar kita sedar yang puasa sebenarnya not all about food sebaliknya salah satu hikmahnya adalah tuk mengenang orang2 yang kadang2 terpakasa berpuasa kerana kekurangan..tapi ade diantara kita yang masih sanggup berjoli sakan ngan makanan sewaktu berbuka...apatah lagi kalau berbuffet kat hotel...

Hari yang kedua ini alhamdulillah ade kesempatan tuk keladang jenguk ladang dipagi dikala Acicha tidur..banyak yang sudah semakin ready tuk dituai..dan sayur sawi yang dok cerita pada bulan lepas pun sudah sedia tuk dituai bila2 masa... 

 Stok tuk bulan puasa dapatlah bersayur hijau...sayur bening pun dah cukup sedap dah..


Kalau diikutkan saiz agak kecik..namun sudah hampir matang dengan berbunga dah..actually faktor cuaca yang tak menentu yang ade kalanya panas dimusim sejuk yang menjadikan sawi2 nie tidak begitu besar dan subur..lihatlah daun yang berlubang2 tandanya cuaca tidak cukup nyaman dan cukup serangan serangga..

Somehow alhamdulillah dengan rezki yang dikurniakan serta thanks to Olive yang bersusah payah hantar benih tuk peladang merasa sawi dimusim yang terakhir nie...

18 comments:

  1. kalau lah sy punya laman untuk tanam sawi seperti ini...bestnya..

    ReplyDelete
  2. salam ramadhan to UAA n famili...
    byk bena napok stok sawi tu...cukup utk sepanjang ramadhan tk susoh gi pasar doh tu...

    ReplyDelete
  3. Salam Ummu ... selamat berpuasa :)
    Betul tu Ummu, berbuka secara sederhana, elakkan pembaziran.

    ReplyDelete
  4. campur dalam mee goreng pun sedap ini....

    ReplyDelete
  5. Salam Ummu,

    Seronoknya kan? Nak makan petik aja. I punya tinggal sebatang pokok pak choy, sebatang pokok bayam merah haha. Malas and takde mood nak menyemai benih. Selamat berpuasa Ummu.

    ReplyDelete
  6. sawi yg ditanam sendiri lebih manis rasanya kan UAA..
    yg dibeli kadang2 dapat yg pahit..

    ReplyDelete
  7. salam ummu...selamat menjalani ibadah puasa bersama keluarga...mudah2an kehidupan kita semua akan sentasa di berkati

    ReplyDelete
  8. sawi berbunga kuning tu lbh sedap dari yg berbatang besar dan berdaun lebar tu..yg besar2 tu batang/daunnya cepat lecur...

    ReplyDelete
  9. Salam UAA..selamat berpuasa...goreng sawi makan ngan nasi pun sedap hehe

    ReplyDelete
  10. Selamat berpuasa UAA... syukur dengan apa yg ada..

    ReplyDelete
  11. sederhana lagi best kak nor..takde pembaziran..

    ReplyDelete
  12. Tgk kan sawi ummu ni...sy dah mula berangan sawi sy tk blkg umah tu...harap2 jd mcm ni lah nanti

    ReplyDelete
  13. best tuh, dh kire jimat belanja beli sayur... akak pun panggil sayur bening jugak ek...i ngat org jawa je panggil msk rebus sebagai masak bening

    ReplyDelete
  14. Wah! thumbs up for u sis.. Memang berbaloi send seeds to u. At least the seeds dah transform to sawi sekarang. My sawi seeds still sit in almari un-touched..=p

    ReplyDelete
  15. Oh.. semalam tiada hidangan sayur ketika berbuka.. rasa macam ada yang tak kena bila tiadanya sayur.. tapi tetap bersyukur dengan hidangan yang ada..

    ReplyDelete
  16. Suburnya sawi2 tu kak, sejuk mata memandang kehijauannya...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads