Friday, 6 June 2014

Kena Pukul di Tadika

Smalam dia sampai umah,sebaik sahaja masuk tutup pagar, belum masuk umah lagi..katanya "mummy..farhan beat me with train." dengan nada yang sayu dan sedih macam nak nangis..

Ingatkan biasa2 jer, tapi bila dia tunjukkan kesan luka kat dahi tuh terkejut jugak...

wpun nampak kecik tp bg budak2 umurnya kira besarlah jgk kan..

Dia pun bercerita dengan hibanya..

Bila time for playing mereka berebut mainan keretapi tuh, kawannya tuh amek train tuh pukul kat dahinya..sib baik rakan baiknya cepat2 bagitau cikgu..cikgu setel luka dan warning...dan budak tuh bila mak dia datang ms nak balik tuh..kena jugaklah ngan mak dia according to aidan...

Reaksi seorang ibu bila kali pertama tengok anaknya kena pukul  disekolah hingga luka..?

Rasa terkejut, risau, nak marah...bengang pun ada ngan budak yang pukul dia tuh..ya Allah ganasnya budak2  nie..takut pulak nak hantar dia ke tadika lagi..

...tapi berpikir secara waras..anak2 kecik cam depa nie..bertindak tanpa berpikir sebab belum matang lagi pun..main ikut perasaan jerlah...cuma cikgu perlu pantau lah lebih dekat lagilah pergaulan mereka nie..takut berlaku lagi perkara yang tak diingini dimasa depan..

Sebagai ibubapa..bila keadaan begini berlaku risau jugak takut terjadi lagi...harapan kami cuma dia tidak melawan dan berkasar balik just inform kat cikgu..risau takut menjadi habit suka carik gaduh dimasa depan...biarlah dia mengalah & memaafkan di zaman kanak2 nie sehinggalah dia paham akan tindakan untuk mempertahankan diri dengan lebih jelas..

Hmmm..tiba2 aku rasa anak bujang semakin membesar... mula risau akan alam2 yang dia bakal tempuhi...

20 comments:

  1. Hal ini akan lebih mematangkan dia. Perkara begini dgn adik beradik pun blh berlaku...nanti bolehlah tengok bila si adik tu semakin besar nanti..hehe

    ReplyDelete
  2. Salam Ummu... ermm, perkara begini selalu merisaukan atie gak.. klu kat Malaysia skrg ni macam2 hal terjadi di di sekolah.. ya Allah! takut kadang nak antar anak ke sekolah..huhu.. betul ckp Ummu, apa yg penting bila di sekolah guru kena lebh peka dan perhati tingkah laku murid... harap2 perkara begini tak berulang lg... kesian Aidan.. apapun Aidan good boy...

    ReplyDelete
  3. Salam.

    Kadang-kadang kita tak boleh salah kan orang lain jugak. Budak-budak kan... Kita sebagai ibu bapa harus mendidik anak-anak kita dengan terbaik serta ajar nilai-nilai murni. Ewah.. cakap lebih macam lah I ada anak hahaha...

    ReplyDelete
  4. MasyaALLAH!!!!kejut jugak tgk tajuk dr fiji ni…siannyo aidan. ceraq parut kekgi tu. xpola UAA, anak jate koho mahal ada parut (ayat penyedap hati)…..tapi mmg la ros pun setiap masa & ketika xkira 3A g mana mesti risau, bimbang takut jadi apa2. bila dah meningkat remaja ni lagi la risau UAA weh ambo. Semoga ALLAH lindungi anak2 kita semua dr perkara2 buruk. Amin3x…..

    ReplyDelete
  5. Risaukn..
    klu nk tahu muhammad selalu kna pukul kt tadika dulu, kena cekik pun ada..nor jumpa terus cikgu..budak yg sama juga...cikgu kta, bdk tu biasa bt org...agaknya mak dia ajar dia mmg pesen ganas2 tu..

    ReplyDelete
  6. gitu la kak nor kalo de sekolah gak..mesti ada jugak kes walau sekali..
    meme la rasa nak marah memula tengok..selagi tak melampau and cikgu pon amik tindakan kat 'suspek' kira boleh consider lagi..jangan sampai buli sudah..
    harap sekali ni jer la keno..

    ReplyDelete
  7. Assalam UAA,

    Kesian aidan,cepat sembuh aidan. hoping parent farhan take note ape yang teacher dia cakap dan harap parent farhan take the lesson dan tahu mcm mana anak dia behave di school dan tahu ape yg ptt mereka nasihat dan ajar pada anak. Makin membesar anak2 kita semakin tinggi tahap kerisauan kita sebagai mak2 ni.

    ReplyDelete
  8. Dalam juga luka tu, kesan parut akan lekat sebagai ingatan cabaran pertama jadi anak jantan tuk aidan....harap lepas ini xde jadi lagi benda2 gini pada aidan.

    ReplyDelete
  9. berdoalah agar anak kita selamat walau di mana shj mereka berada...

    ReplyDelete
  10. Cikgu Tadikanya tu tak inform apa-apa ke? Masa anak2 saya masih di tadika dulu, keadaan sama pernah juga berlaku, kadang2 anak kita dipukul kekawannya, kadang2 anak kita pula yg memukul kekawannya. Tapi bila jadi kes2 begini cikgu tadika akan beritau ibu bapa. Ibu bapa pula kena sabar ajelah, budak-budaklah katakan memukul dan dipukul mungkin sebahagian dari asam garam kehidupan yg akan mematangkan mereka....

    ReplyDelete
  11. salam kak, kat sini heboh dengan budak pompuan buli n dok belasah budak2 pompuan lain, dan digelar budak pailang, sebab dia sndiri ngaku dia pailang, adehhh..

    yg lelaki lain, yg perempuan niha, makin menjadik2, seriously tak boleh brain. makin ganas. ibu kepada anak2, penggerak bangsa, Negara, paling penting, penggerak agama, boleh act mcm tu skali.

    ReplyDelete
  12. Setuju UAA....sebagai ibu mestilah rasa geram dan bengang tp bila fikir eekali lagi okje setuju dengan awak...... trainlah anak kita utk memaafkan disamping kena belajar protect diri sendiri jugak tu....
    Inilah namanya proses pembelajaran bg depa UAA....

    ReplyDelete
  13. Moga Aidan tak serik untuk pergi ke sekolah lepas ni.

    ReplyDelete
  14. Kesian Aidan...mungkin tak sengaja datang rasa geram kut nya...tapi budak2 ni Kadang ada yg memang sengaja cr pasal...huhuh (pengalaman dulu..yang selalu kena buli)

    ReplyDelete
  15. kesian dekat Aidan… Boleh tahan juga tgk parut tu…
    Bagus juga Aidan ni sbb dia tak melawan… Kalau dia melawan, lagi teruk jadinya…
    Biasa la tu UAA budak2 zaman sekarang.. Harapnya kejadian mcm ni tak berulang di masa depan...

    ReplyDelete
  16. Baca entry yg ni buat saya teringat masa darjah satu dulu kawan laki saya pernah toreh tapak tgn dgn pencil yg dia baru lepas asah which result darah menitik2 la kan .. bila blk bgtaw dkt mak saya dia cool je relek je saya pulak yg tensyen hahaa ..

    ReplyDelete
  17. salam UAA, siea abe aidan...bangga sbb aidan tk pukul org....

    ReplyDelete
  18. Salam UAA,

    Kesiannya Aidan kena pukul sampai luka! Dia agak coollah sebab tak melawan. Sebagai mak, siapalah tak sedih, kan! Harap janganlah kejadian seperti ini berulang!

    ReplyDelete
  19. Itu kalau anak kita yang kena pukul. Cemana pulak response kita kalau dapat tahu, anak kita yang memukul? Erm... banyak benda yang kita perlu prepare utk membesarkan anak2 ni,.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads