Thursday, 5 June 2014

Ladang Kobis Bulat

Ladanglah sangat...heheh..sajer jer nak suruh sodap ditelinga..:)
tahun nie banyak sungguh komitmen dari penghalang tuk berladang
hinggakan kobis bulat yang dahulunya tak putus stok dalam setahun
kini baru 1 batch jer yang ditanam..

Anak2 kobis bulat yang berusia sebulan lebih

30 puluh pokok dibatas ini

20 pokok disini pulak..

Alhamdulillah agak cepat jugak mereka nie pick up
mungkin faktor cuac yang lebih sejuk menggalakkan pembesaran.. 

Somehow buat masa kena makan kobis yang dibeli dipasar dahulu 
sebelum yang diladang 'ready'..

Nak buat camner kan..itulah rezki yang dah tertulis..:)

19 comments:

  1. Salam UAA, kalau besar serentak tak abis makan tu ummu...

    ReplyDelete
  2. Salam Ummu.....banyak juga tu ada 50 pokok.....kalau semuanya menjadi, jenuh juga nak abiskan kobis tu semua kan...:)

    ReplyDelete
  3. banyak nya yg sedang membesar...50 pokok semua nya...skang sy gile buat menu kobis grg taruk biji sawi n kunyit sikit...ala2 grg kobis style mamak

    ReplyDelete
  4. betul tu, boleh bukak kedai jual kobis bulat dpn rumah nie...hiii..

    UAA, nak tanya, selalunya brp lama masa yg diambil utk dapatkan hasilnya, betul2 jadik kobis bulat gitu...

    ReplyDelete
  5. Mewah nanti makan kobis ni UAA.. 50 pokok semuanya.. elok membesar ye.. sejuk tangan UAA..

    ReplyDelete
  6. gaya tanam sayur dah boleh menjual..sekali tanam buke spokok dua tapi berpuluh tu..memang makan tak abis jawabnya..heheee..
    kalo kak nor dok pucong pahni boleh la zee gi ngendeng ke?? hahahahaa..jimat duit sayur :)

    ReplyDelete
  7. Salam Ummu..boleh lah tu nak panggil ladang kobis..nampak besor jgk kan Ummu.. nanti bila dah boleh di tuai, pasti banyak & subur..:)

    ReplyDelete
  8. Salam.

    Banyaknye pokok kobissss... Ini stock berbulan-bulan ni :)

    ReplyDelete
  9. kena susun menu kubis lepas ini, masak lemak, ulam, coslow.....

    ReplyDelete
  10. as-salam UAA
    nanti dah besaq kubis tu..meh bg sebijik kat teman..hihiii

    ReplyDelete
  11. kalau semuanya menjadi dengan baik.. kena buat senarai menu macam nasa mulia cakap.. hehehe..
    dalam masa yang sama.. rezeki jugak buat jiran terdekat.. ;)

    ReplyDelete
  12. waawww.. sy suka nengok orang bekebun nihh..pastu tengok hasil dia..moga bertambah2 le kobis akak tu ye..

    ReplyDelete
  13. juallah ummu dpn rumah pun ok..

    ReplyDelete
  14. nnt dah ready utk dituai, 20 hari la makan kobis bulat ye. hehe

    ReplyDelete
  15. UAA, saya tak dpt la email gambar acicha dan aidan. cemana nak buat ye. Kalau share kat blog ni kejap gmbr2 tu bleh ke? Let say UAA tambah gmbr tu kat satu entry yg lama punye. So, org tak perasan. Then lepas saya copy gmbr tu, UAA boleh remove semula gmbr tu. Ke nyusahkan? Sbb email saya problem la. Semua email org htr kat saya, saya tak terima.

    ReplyDelete
  16. ya allah kak..syoknya..harap berhasillah semenya yer

    ReplyDelete
  17. Maknanya cuaca di Fiji sejuk jugalah kannn? Sebab biasanya kobis cuma hidup subur di kawasan berhawa dingin...

    ReplyDelete
  18. Ladanglah tu....dpd okje ni ladang tesco aje hehe.....
    tak boleh tengok gambo sebenarnya UAA....tenet...masyaallah...lembablah....hehe

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads