Tuesday, 10 June 2014

Yesterday.. Today..Tomorrow

Kelmarin - mak bekalkan biskut bersalut coklat ngan wafer cokelat dan pisang..

Hari ini - kentang goreng homemade..sikit jer disentuhnya..

Esok - mak takder idea lagi selain biskut ngan epal

Lusa dan tulat...lagilah buntu bila mak pikir nak bekalkan apa sbb kamu sangatlah cerewet

Semalam, hari ini & esok...oren jus jer yang selalu laku...

Hari ini dan esok...kalaulah boleh beli kuih kat luar jer kan senang...takyah susah2 buat tapi tak habes..

Namanya Yesterday,Today and Tomorrow' atau scientificnya Brunfelsia pauciflora 'Floribunda'..hari2 pun kaler ko bertukar dari purple terang kepada keputihan...mak goreng bunga nie buat kerepek bekal gie sekolah leh abang..susah btul nak bg makan..:)


p/s -membebel anak yg cerewet psl makan sesambil.. mencabar & tensi...kadang penat jer masak seawal pagi..balik dari sekolah bekal tak luak pun....

16 comments:

  1. Anak saya gilir roti sapu coklat dan roti letak kebab/sosej jer hari-hari…
    Saya yang bosan duk buat, tapi budak2 tak bosan pulak duk makan hari-hari…
    Ubah aje menu, sikit aje mereka sentuh…. huhuhu

    ReplyDelete
  2. salam Ummu... ops! bunga ni mmg tukar2 kaler ke apa? (ke sy yg tak paham ni..haha)..
    ohh abg Aidan cerewet ttg makan, samalah dgn abg Pa'e... haha.. tensi bila bagi dia makan then banyak sangat auta.. siap ckp " abg pa'e tak lapar lah" abg Pa'e takmo sayur lah" takmo ayam, takmo ikan"... adoiiii... naik darah Ibu ni ha... hahhaa

    ReplyDelete
  3. mcm tu la anak2 kecil..apa yg disukainya hari ni,esok lusa belum tentu dia masih menyukainya...selera sentiasa berubah..

    ReplyDelete
  4. Sama lah dengan anak akak ni UAA.. susah benar nak mencari selera makannya.. malam tadi makan bubur jer.. sebab badan dia akak rasa panas sikit..

    ReplyDelete
  5. Salam.

    Agaknya dia makan di sekolah sebab tu dia dah tak nak makan bekalan tu. Esok cuba buat pancake bentuk teddy, mesti dia makan.

    ReplyDelete
  6. cerewet makan tu yang susah skit..nak kena tunggu dorang betul2 lapar..time tu sua la apepon mesti licin..
    abg aidan segan kot nak makan bekal kat sekolah..kena try buat bento gak kak nor..mana tau kot mujarab..heheeeee

    ReplyDelete
  7. Salam UAA, agaknyo aidan nok mkn nasik kerabu tu ummu...

    ReplyDelete
  8. UAA, cuba letak bunga yesterday today tomorrow tu dalam bekalan aidan as garnishing....

    ReplyDelete
  9. Salam singgah
    Belum pernah lagi rasa anak tak lalu makan setakat ni alhamdulillah semuanya jalan....

    ReplyDelete
  10. Mungkin di sekolah ada makanan sedap itu yg tak habis UAA
    Budak kadang suka makan org lain punya dari yg dia punya sendiri..
    Tapi kalau balik sekolah lapar masuk dapur habislah makan sepinggan agaknya ye:)

    ReplyDelete
  11. Makanan yang paling sedap ialah makanan yang dimakan ketika perut kosong seperti waktu berbuka puasa...Masa itu apa yang datang pun tak ditolak..

    ReplyDelete
  12. sedihkan rasanya..penat2 masak tapi anak2 tak makan..

    ReplyDelete
  13. kadang2 bukan sebab dia tak suka kot. Tapi mood budak2 utk makan ni kan ada pasang surutnya. Ada time dia rasa nak makan, ada time dia takde mood. Cuma kita yang mak-mak ni je yang setiap masa ada mood nak makan. So, don't give up ye UAA. Terus je bagi makanan yang sama ulang2 pun takpe. Buat roti salut telur mcm french toast ke, waffle ke.

    ReplyDelete
  14. Salam perkenalan Ummu Aidan.. suka your blog.. memberi perspektif hidup yang sedikit lain tapi very interesting..
    My daughter di UK pun berdepan situasi sama.. tapi anaknya jenis, kalau roti, roti berhari2, then pizza dsb... tapi di sekolah ada award sistem.. siapa habiskan bekalan, dinner lady letak star kat baju.. kids cukup happy & jadi incentive untuk habiskan bekalan.. maybe boleh cadangkan pada sekolah Aidan..

    ReplyDelete
  15. Salam UAA,

    He he, jenuhlah ya cari idea untuk bekal abang Aidan. Dulu masa budak2 masih sekolah kadang2 Mak Aji masak nasi lebih dan masak lauk lebih utk dinner. Pagi esoknya panaskan nasi dan lauk jadikan nasi berlauk (masak lemak kuning ikan aya)! Siap bungkus lagi macam yg dibeli kat gerai tu. Sukanya budak2. Cuma Pak Aji je yg buat muka sebab malu bawa bekal ke ofis (tak macholah konon nak bawa ngan briefcase!) Mak Aji bawa ke ofis utk kawan2 rapat lagi. Org lain sibuk tanya beli kat mana tu, tolong belikan jugalah, he he! Kadang2 buat nasi kerabu, sama jugak!! Seronok juga tapi penat juga ada!

    ReplyDelete
  16. Gitulah namanya emak UAA...sanggup bangun pepagi nak bawakkan bekal anak...tp mcm biasa anak mmg jarang perasan....Sebelum bawakkan bekal tanya si Aidan le esok nak makan apa nakkk....hehe

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads