Wednesday, 11 June 2014

Petola Berbuah Dimusim Sejuk?

Susah nak dapat sebab perubahan cuaca menjadikannya tak sesuai..petola kan tanaman tropika..tapi didalam cuaca yang sejuk ade jugak sedikit perubahan tekanan udara yang menjadikan ade ketikanya cuaca agak panas dan kemudiannya diikuti hujan.yang dipanggil low pressure (kalau kat kepulauan memang biasalah cuaca gini).. waktu low pressure dalam sehari dua tuh itulah kalau ade tanaman tropika yang sempat berbunga dan bersenyawa jadi buah ..sempatlah membesar walaupun dimusim sejuk...tapi jarang sangatlah jadik camtuh...


Inilah pokok petola dimusim nie, buah dah tuai baru nak paksa pokok posing.....tengok pokok pun dah tahu tak sesuai dan subur..tak macam yg gila daun dulu...heheh..nie tak menjalar mana pun diatas trellis tuh...tapi pagi nie tah camaner aku ter' aware' yang buah nie dah just nice to harvest.. 

Sebijik berbuah tuh cukuplah goreng dengan kentang tuk En.AAA ...aku nak buat ulam rebus cicah budu kan sian kat dia yang penat2 menanam tuh..:)

9 comments:

  1. rezeki tukang tanam..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  2. Kesian buah dah tuai baru nak suruh pokok posing :D heheheee...
    Alhamdulillah rezeki dia nak berbuah jugak waktu sejuk sejuk ni kan :D

    ReplyDelete
  3. rezeki kan..walaupun sebiji..elok besar plk tu...

    ReplyDelete
  4. Salam Ummu.. besar juga buahnya tu walau hanya sebiji... Alhamdulillah, rezeki..

    ReplyDelete
  5. Sup petola campur kentang dan suun memang sedap. Kakak suka UAA:)
    Tu pokok pandan kena buang macam itu aje ke? sayangnyaaaa.... bila dah banyak macam itulah. Kalau kakak siap jaga sebab dlm pasu kan sikit aje...

    ReplyDelete
  6. cantik sgt utk di mkn tu,tumis air,

    ..nti lambat2 udah tua,boleh buat berus gosok daki plk...ingat dulu2..

    ReplyDelete
  7. Salam UAA,

    Itu rezeki namanya, dapat juga petola sebiji, alhamdulillah! Sedap buat sayur air buah tene nih!

    ReplyDelete
  8. Jarang jadi pilihan petola ni UAA...jarang sangat mssak ...

    ReplyDelete
  9. dah bertahun tak makan sayur ini, dulu duk kampung selalu sgt sebab mak ada tanam..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads