Friday, 20 June 2014

Beet Berisi

Sapa kata benih yang dipack biasanya tak menjadi? Sebenarnya ianya banyak bergantung kepada benih yang dibungkuskan itu sendiri..tengok expiry date dan jugak tarikh dibungkuskan..biasanya kalau disesuatu tempat yang kurang sambutannya benih yang dijual adalah benih yang lama tersimpan..sebab takder demand kan..

Mengikut pengalaman aku bertanam, lain pulak dengan benih yg dari oversea..mudah jer tumbuh bila disemai..alhamdulillah..rasanya sebab demand tuk benih kat negara sejuk lebih tinggi kot..penduduk mereka suka home gardening...jadi benih yg dibekalkan biasanya lebih fresh..

Contohnya cam benih beet yang aku dapat dari Canada nie...

Dalam masa kurang 2 minggu bercambah...kini dalam 2 bulan usia..

Dah berisi..cuma aku tak sure nak harvest ker tak..ataupun boleh membesar lebih besar lagi..

Kalau radish aku pernah tanam dan makan..rasanya oklah buat cam salad kan..tapi beet nie belom pernah cuba..rasanya sehari 2 lagi mungkin aku akan gali kot nak try  tengok inshaallah..:) 

Korang pernah makan beet nie?


p/s-masih dalam mood tak sehat..belum pun setel prblm anak2 siemak pulak dah berjangkit selsema & batuk...

21 comments:

  1. Salaam UAA,
    Rasa beet root ni manis, macam carrot sikit kalau makan raw in salad. Pucuk sayur dia pun sedap jugak kalau stir fry. Tapi kalau nak prepare beet root tu kena hati-hati sebab dia akan keluar warna merah bila dipotong. Bila dah siap makan, yang keluar nanti pun akan warna merah. Hihihi

    ReplyDelete
  2. hihi.. kita ckp je.. cuba nya idak..
    laki kita beli benih daun bawang.. sampai sudah x tumbuh.. main tabur gitu je kot..
    tnh yg x subur.

    ReplyDelete
  3. teringin nak buat kek cam chef dr izani master chef tu tp tak terbuat lg. bestnya tanam sendiri

    ReplyDelete
  4. Salam Ummu.....tak pernah lg mkn beet ni. Selalu nmpk kat tv rancangan masak2 tu je dorang buat salad kan :)

    ReplyDelete
  5. Tak penah mkn.
    Selalu juga tgk rancangan masak omputih..slalu diaorg guna buat salad.

    ReplyDelete
  6. tak pernah makan lagi..tahunya selalu diaorg masuk dlm kopi segera 3 in 1 tu...

    ReplyDelete
  7. Akak baru pertama kali menengok nya UAA.. nanti bila dah masak update entri ye .. akak nak tengok..

    ReplyDelete
  8. Salam Ummu,


    Whoa! Seronok buat cake ni... Banyak isi.

    ReplyDelete
  9. buat jus campur celery & green apple, macam yg jual kat kedai jus buah tu...

    ReplyDelete
  10. bestnyer... apa rasanyer ek kak... dana pun tak penah mkn... tak penah lak nk membli nyer

    ReplyDelete
  11. tak pernah makan kak..yang zee tau ada yang buat kek..
    ubi ni lebih kurang keledek ke??

    ReplyDelete
  12. Beet ni byk sgt khasiat dia ummu.. mmg dari kcik saya biasa mkn ni.. buat jus campur apple mmg terbaik.

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah..nampak dah hasilnye..berbakti kepada tanah & menyihatkan badan berkebun nih..

    ReplyDelete
  14. Kalau buat jus lagi sedap UAA lagi pula warnanya cantik. Kakak rasa mesti hero cerdik UAA suka. Kalau makan rawa tak boleh simpan lama sebab warnanya turun pada yg lain. Nampak subur pulak UAA tanam.

    ReplyDelete
  15. Mcm pernah minum koktail tu...rasa mcm lobak di blend dgn tanah liat.....haha

    ReplyDelete
  16. Sukanya nekcik tengok hasil tanaman UAA..menjadi jer..berhasil tak payah beli
    Nekcik tanam pokok bunga oklah jugak..tapi tanam bendi terung semuanya bantot!!
    Akhirnya tanam kat pasar jerlah

    ReplyDelete
  17. Rasa macam nak kunyah cenggitu je batang merahnya itu.. geram nengoknya walhal tak pernah try makan lagi.. hehehe..

    ReplyDelete
  18. apa rasanya beet tu? tengok warna rasa seram nak makan hehe

    ReplyDelete
  19. Boleh buat kek red velvet… sesuai dgn warna merah dia tu, tak perlu guna pewarna tiruan…
    Saya biasa makan yg orang dah jeruk… sedap juga sbb rasa masam2

    ReplyDelete
  20. selalu tengok mereka buat kek dengan ubi beet ni rasanya..merahkan isinya.. selalu singgah kali ni ana following UAA

    ReplyDelete
  21. Assalam

    Blend campur green apple ngan carrot..sedap minum sejuk2 dan bagus utk kesihatan..Amalkan selalu inshaAllah

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads