Monday, 2 June 2014

Projek 'Ladang' Sawi

Sawi untuk musim nie adalah special sket..sawi naik kapal torbang berkos mahal yang dieksport oleh Olive..thanks a lot leng lui..bukan sini takder tapi lain sikit jenisnya..macam tak real jer..huhuhu

Dapat jer benih about a month ago, esoknya terus semai..alhamdulillah tumbuh ngan suburnya..and now is the ime to transfer them kat umah baru..

Projek mengusahakan'ladang' yang bermula petang sabtu..manfaatkanlah tenaga hero2 yang ade dirumah..

Tapak projek yang dahulu didiami oleh kacang panjang dan kacang bendi..now out of season..rehatkan mereka beberapa bulan dulu..

Bertungkus lumus peladang suami membersihkan tapak

Pecah tanah..bersambung esokkan harinya lak..

Seawal 7.30am pagi ahad peladang suami bekerja penuh tenaga to make garden beds..kalo tenagaku ini jawabnya patahlah tulang lututku lagi..

Dekat kul 11 pagi baru siap..ready tuk tanam lak..

Inilah sawi mahalnya..sedang elok tuk dialihkan..


Proses pemilihan anak2 yang akan ditanam dibatas..

Menanam lak sebelah petangnya..berkain pelikat pun hantam jerlah janji beres kerja..heheh

Siap sudah 2 batas yang agak besar dipenuhi dengan anak2 sawi..semoga cepat membesar dengan  sehatnya inshaallah..

19 comments:

  1. Salam UAA, de ko tu make posa ni? lamo tok tgk aidan turun kebun...hehehe

    ReplyDelete
  2. Salam Ummu...nasib baik ada dua hero yang rajin ke kebun....lepas ni dapat makan sawi mahal segar dari ladang lah ye :)

    ReplyDelete
  3. salam isnin Ummu... pasni tinggal tunggu nak semai sawi lah plak kan..ehhe..
    amboi peladang kecil tu rajinnya membantu.... comell je tgk abg Aidan...:)

    ReplyDelete
  4. wahh..rajinnnya hubby dia :-)

    ReplyDelete
  5. peladang hebak tu turun ngan pelikat..hehehe..
    banyak la hasil tuaian nanti kak nor..sekali tanam 2 batas terus..
    tu aidan tengok jer ke?

    ReplyDelete
  6. kemas bed yg dibuat encik boss akak. lepas sebulan dua dah boleh makan hasil sawi kapal terobang, hehe..

    ReplyDelete
  7. Peladang jaya betul UAA suami isteri ni tau.. semoga sawi tu membesar dengan suburnya..

    Tersenyum akak tengok AAA tu berkain pelekat jer mengalihkan sawi tu.. nampak sungguh kerajinannya :)

    ReplyDelete
  8. berbakat sungguh tukang kebun tu..mesti ringan tulang ni...mentor kpd aidan..

    ReplyDelete
  9. Seronoknya kakak tengok UAA. Kalau kakak ada peluang macam ini bestnya. Kalau tengok en AAA tanam tu memang boleh buat jual kat pasar...

    ReplyDelete
  10. masa ni lah hero2 nak tunjuk kehebatan mereka..
    jeles plk tgok ummi nanam.. kita kat kg zaman remaja2 suka gak menanam ni..skrg ni tgok je lah ummi nanam..

    ReplyDelete
  11. Seronoknya kalau sama2 ada minat yang sama...
    Meringankan sikit kerja...pastu dapat pulak hasil yang lumayan...
    Hilang rasa penat jerih selama ni kan..

    Bestnya kalau ada kawasan luas macam ni...

    ReplyDelete
  12. Sis......YOu are really welcomed!!!! Tak apa! wah, batas tu so kemas and nicely done! untung tu have the heroes! baby sawi tu sgt cantik! sawi i ok ok ja...tak pernah cantik macam sis one...You sangat rajin!! berbaloi sgt sgt send seed to you tao...

    ReplyDelete
  13. Best nya dapat buat batas mcm tu...jenis sawi apa tu

    ReplyDelete
  14. Bila semua peladang bekerjasama, hasilnya memang lumayan...

    ReplyDelete
  15. Ni memang betul betul peladang moden ni UAA.... menanam guna kain pelikat hehe...
    Nak makan hasilnya nak kena rajinkan UAA....emmm

    ReplyDelete
  16. Jenuh makan kalau menjadi, boleh buka stall jual sayur depan umah kalau kt sini ha.

    ReplyDelete
  17. peladang kecil mesti ada sekali.. jaga kawasan.. hehehe..

    ReplyDelete
  18. MUla2 kena semai dulu ye. Kalo tanam biji benih terus kat bed tu boleh ke? Rajin aidan tolong ayah dia. Bagus. Ada potensi.

    ReplyDelete
  19. nmpk lain pulak daun tu..sy kalo tanam pakai benih je kak..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads