Tuesday, 24 June 2014

Tak Cukup Pedas

Macam tidak sempurna kalau makan nasik atau mee tidak pedas kan...macam tak puas gitu...sebagai penggemar cili yang tegar, aku kengkadang walau dah gelap dah kat luar rumah atau dah mula makan tetiba sedar yang tiada cili mengirinya ..sanggup kuar kelaman gie kutip...huhuhu

Tapi dimusim yang lebih sejuk nie..memang tak puas makan cili..tak cukup gitu..

Pokok ade beberapa pokok..tapi semuanya tidak 'excellent' berbuah...bila kutip tiap2hari, masuk hari ketiga keempat yang tinggal pun yang dah tak pedas dah...atau yang muda jerr...

Banyak masalah ngan cuaca yang kurang sesuai nie..

 Ingat2 boleh tunggu jadi lebih besar dan masak..

Namun banyak yang jadi melecur gini..... kurang pasti sebabnya..tak cukup zat yer? malas lah plak mak nak letak2 baja nie...huhuhu

Buah pun kecik2 saiznya..2 tiga biji mana cukup kan buat ulam..kadang belum sempat masak dah kena copet ngan che berparuh..takpun melecur jugak sesetengahnya..

Nie jer dapat petik selepas 2 hari tak memetik..belum tentu pedasnya cukup lagi nie..

Beli kat kodai?sure En. yang tak makan cili tuh akan bising sikit..tanam punyalah banyak, takder cili eh? dah tuh plak kalo beli lepas 2 atau 3 hari dah tak fresh dah...

Aku kena buat penjimatan makan cili gini nampaknya...hmmmm

11 comments:

  1. Oh... kiranya cili yg ditanam utk kegunaan UAA sendiri aje ye.
    AAA kurang makan cili. Kita ni samalah UAA kalau tak pedas macam tak puas kan makan. Kakak kadang just cili letak kicap utk cecah pada ikan goreng pun dah puas makan kan:)

    ReplyDelete
  2. emmm, saya dulu pun cam gitu jugak..klu tak pedas terasa mkn tak sempurna, tapi sejak kena gastrik nie saya dah insaf dgn pedas2 nie..huhuu...

    ReplyDelete
  3. yeaa penggemar cili, hidup tak sempurna kalau tak makan cili gitu....lg best dapat cili padi yang tumbuh sendiri dari angkara si tahi burung....

    ReplyDelete
  4. Bolehlh main petik2 jer

    samalh kita nk pedas sikit..

    ReplyDelete
  5. Pedas tu lah pembuka selera makan kan UAA..

    ReplyDelete
  6. cukup tu utk letak dalam budu...:)

    ReplyDelete
  7. salam UAA, sib baik en AAA tok make lado...kalu tidak berebut lah napok gaya nyo...lg serius la masalah kekurangan lado tuh...hehehe...

    ReplyDelete
  8. Aaaa geram gak rasa..awal2 tgk cantik jer..bila da besar sikit mula meragam rupa...hihih tersama plk cerita cili yg sakit

    ReplyDelete
  9. Samalah kita, kalau tak pedas, kalau tak ada sambal dalam menu harian di rumah macam tak sempurna makan....

    ReplyDelete
  10. nasib baik saya bukan penggemar pedas...
    Kat sini pun boleh tahan mahal cilinya...
    Sanggup import cili kering tak pedas dari M'sia...
    cili kering kat sini, pedas yg amat.... tak termakan den!

    ReplyDelete
  11. salam, blog walking,, saya rasa cili ni dah kene penyakit kerinting.. sorry jika saya salah, salah satu peneyelesaian dia ialah cabut and bakar, and tanam benih lain and jgn dri pokok ynag sama,..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads