Sunday, 18 August 2013

Tips Untuk Hasil Brokoli Yang Lebih

Entry kali nie hanyalah sharing untuk mereka yang minat akan gardening..yang tak minat mintak maaf yer..

Alhamdulillah bolehlah dikira berjaya menanam brokoli dimusim nie dengan hasil yang amat memuaskan hati..dekat 2 bulan kami memakan fresh brokoli dr kebun hampir setiap selang sehari. Kalau dibeli dikedai...hmmm tak boleh nak bermewah-mewah sebab memang mahal jugak brokoli nie.

Dikongsikan sedikit tips untuk mereka yang belum experience lagi..yang dah tahu tuh dok diam-diam jerlah yer..

Apabila brokoli kita telah berbunga dan sedia untuk dituai,cuba perhatikan sekitar bahagian bawah bunga tu...

Nampak tak tunas bunga dalam circle merah tuh..? so lihat keliling takut ade lagi yang kecik2 ditepinya pada bahagian bawah.

Bila hendak menuai bunga brokoli nie..potong dibahagian bawah 'handle' bunga tuh dan pastikan tunas-tunas yang kecik tidak dipotong..dibiarkan pada pokok... pokok jugak jangan dicabut..biarkan terus hidup seperti biasa..

Setelah 2 hingga 3 minggu, periksa kembali pokok yang dimana tunas bunganya dibiarkan membesar..kita akan dapati  bunga telah membesar dan sedia untuk dituai sekali lagi dalam masa 3 minggu..lihat bahagian yang dalam circle tuh adalah bunga induk yang telah dipotong..tunas-tunas yang dahulunya kecik telah berkembang disekelilingnya.

Itu sahajalah tips bagi yang belum mengetahui..best kan sekali tanam dapat tuai 2 kali..:)

p/s -kalau ade yg tak sempat BW tuh mintak maaf banyak2 yer..masa kdg2 tak begitu mengizinkan..

13 comments:

  1. UA greetings, bestnye dpt mkn broccoli fresh dr ladang...kat alor setar ni rasanye susah nk merasa broccoli tanam sendiri fresh mcm tuh...cuaca panas sesangat!!

    ReplyDelete
  2. wah...suka mkn brokoli...harus cuba tanam juga ni..

    ReplyDelete
  3. wah menarik tips ni.. sy tanam brokoli x sempat smpai keluar floretsnya.... sibuj sgt smpai tak terjaga lalu mati... kena mula semula ni

    ReplyDelete
  4. bestlah kebun ummuaidan ni, banyak jenis sayur boleh ditanam.Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  5. minat..tapi tanah nun jauh di kmpung...dah jadi hutan...suka mkn je ni..

    ReplyDelete
  6. Sebab tak de pokok brokoli so Okje tak yah nak kisah sangat hehe...tp bagus jugak tuk OKje tau UA hehe...Suka sangat makan brokoli ni UA..

    ReplyDelete
  7. Salam Ummu...
    salam syawal buat ummu & keluarga di bumi Fiji..moga syawal ini memberi keberkatan buat kita semua..amin..
    suka makan brokoli..hihi

    ReplyDelete
  8. OIC ni jawapan soalan entri sebelum la ya! He he alhamdulillah walaupun saiz camtu... brokoli jugakkan!

    ReplyDelete
  9. tips yang baik bagi yang tak tahu macam ai.. ;)

    ReplyDelete
  10. oooo... begitu rupanya.... baru tau... lepas ni cuba tanam brokoli plak lah.. tgk hidup ker x... takut x sesuai jer ngan tanah n cuaca dlm hutan nih.. hu2

    ReplyDelete
  11. tq share this tips, mana tau nak tanam brokoli juga nanti

    ReplyDelete
  12. Pokok brokoli sya hudup subur tapi kenapa bunganya mcm lunyai je .apa silapnya eek..

    ReplyDelete
  13. Pokik brokili sya subur tapi kenapa baru stap berbunga jadi lunyai (busuk) pe silapnya eek..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads