Tuesday, 20 August 2013

Bila Tak Habes Nak Makan...

Cerita raya dah takder..juadah raya pun dah takder..cuma sikit-sikit biskut raya jer ader...heheh

Tapi ceriter2 bosan sayur2 kat kebun masih ade..kalau ade yg sanggup tahan telinga...:)

Kali nie citer bosan pasal sayur-sayuran yang tak berhabisan dimakan..menanam bukan main beriya lagi...bila time harvest..harvestlah jugak..tapi bukanlah semua sekaligus..cukup tempoh sayur dah terlebih matang sebelum sempat dituai...sampai berbunga-bunga camni haa...


Macam sawi putih nie bukanya banyak pun tanam..rasanya dalam 20 pokok jer..namum hasilnya besar-besar..sekali masak 3 pokok pun dah cukup. Oleh kerana dalam pantang kena pantang sayur  nie dan big boss pun makan sekali seminggu jer..setelah giveaway mana2 yang patut..maka tertinggallah kat batas yang tak termakan...


Akhirnya tiada guna disimpan, nak makan pun dah tak boleh...cabut buang jerlah nasibnya..agar batas yang kosong dapat diguna untuk tanam sayur lain lak kan..inshaallah..


Macam kobis bulat nie jugak, masih banyak yang dah ready untuk dituai kat kebun..seminggu cuma boleh habeskan dalam sebiji dua jer...bagi sana sini..masih banyak lagi yang tinggal..alhamdulillah..cuma nak menghabiskannya amatlah slow..menanamnyer pun dah slow makan masa 4 bulan lebih...sib baikboleh tahan lama sikit biarkan kat pokok...kalau tak selamatlah kat kompos jugak atau dimakan ulat...

Kena tanam sikit-sikitlah jawabnya lepas nie...tapi sifat tamak nak tanam banyak2 tuh ygsukar nak kikis...huhuhu

18 comments:

  1. keluarga tak besar,kan..seskali masak pun tak banyak...sayur pulak bkn boleh disimpan lama2 dalam peti ais..
    kalau spesis cili,boleh dbuat jeruk...

    ReplyDelete
  2. suh abu jual kat sekolah ler....hehehe

    ReplyDelete
  3. Assalam Ummu...
    Rasa rugi pulak tengo sayur mayur tu terbuang tapi apa boleh buat kan...huhu
    Masa tanam memang 'tamak' sebab rasa puas bila tengo kebun padat dengan sayur-sayuran kan. Ummu tak jual ke sayur2 tu semua.

    ReplyDelete
  4. Sayangnya kena buang semua tu ummu. Maklumlah ummu cuma bertiga manalah termampu banyak macam tu. Kalau kakak jiran ummu boleh tolong makankan hihi... Kalau ada rabbit atau itik boleh juga bagi kat dia.

    ReplyDelete
  5. salam UA, kalau dok berjiran dah boleh mkn sayur free n fresh tiap hari...hehehe

    ReplyDelete
  6. Benih kecik2 jenuh nam membilang biji benih kalau nak mengira berapa pokok nak tanam. Sekali jemput tabur je nasiblah berapa pokok nak tumbuh.

    ReplyDelete
  7. salam ummu....bagit.ulah dilema yang kita hadapikan...kadang2 naik jemu jugak makan sayur2 tu...semalam baru je kak siti petik roselle dapatlah gak sebesen...rasa tak larat nak minum jusnya dh...ari tu buat jus bagi je ngan jiran..hehe...sekarang ni ummu tomato kak siti dh nampak banyak yang nak masak....apa2 pun bersyukur dengan nikmat Allah...kalau lah kita berjiran bolih tukar2 sayurkan..haha

    ReplyDelete
  8. arh..wasted kan..giv to me sis

    ReplyDelete
  9. Yelahkan UA....sapa lagi nak bagi dah habis jiran dibaginya hehe terpaksalah bagi pada tanah je...kalau dekat boleh gak OKje ngendeng!hehe

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum.. singgah lewat juga nampaknya hari ni... alhamdullillah.. tender 2 dah submit tadi pagi.. lepas ni tak tau la kot2 ada ke tidak tender dlm bilik bos.. dia pun bukan leh harap sangat.. tak citer apa2 pun tetiba kata submit day.. macam pagi tadi.. sepatutnya tender lagi 1 tu dia cakap tak nak wat.. entah apa ribut taufan dia buat malam tadi.. of coz la malam kita tak tau lah.. datang opis pagi ni bagi time 1 jam soh siap complete kan catalogue la.. envelope la.. apa2 semua nak submit tender tu.. padahal nak amik masa gak wat catalogue tu.. sbb semua kena download kat internet.. masyaALLAH.. berdas das kena tembak kuat2 ngan bos pagi tadi.. sabar je la.. cuma dalam hati terasa pedih sangat ni.. ingat anak2.. ingat keluarga..
    take care ya ummu..
    kalau dekat leh pas2 sayo tu kat kitorang gak kan.. :D

    ReplyDelete
  11. kalau ai dok sebelah rumah, tentu senyum lebar sebab turut sama dapat tempias hasil tuaian.. ;)

    ReplyDelete
  12. hmm.. lepas ni kena tanam selang seminggula... supaya dapat tuai ikut giliran..

    ReplyDelete
  13. ala sayangnyer, kalaulau kita berjiran seronok KA dpt mkn sayur2 fresh macam ni !

    ReplyDelete
  14. As salam ummu,

    Ini ada dua cadangan bernas drp saya,

    1. Apakata ummu buka pasar tani kat Fiji.. Jual sayuran segar dari kebun, berebut2 org beli..hehe.. Saya pun dah serik nak sayuran dalam jumlah yang banyak sbb tak termakan dan terlepas waktu tuaian.

    2. Ummu bela arnab utk makan lambakan sayuran yg tak termakan tu.

    P/s : Biji benih kantan tu saya dah ambik kat kampung. Nanti ummu e-melkan alamat utk penghantaran ke adrymein@yahoo.com.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam che adry..
      wah bagusnya cadangan tuh..kalau pasar tani tuh rsnya takleh jalan sbb pasar dah ade kat sini..lgpun sayur setoet jerr..hehe
      percaya atau tidak arnab takder kat sini...kalau tak nak beli dah tuk aidan buat pet...

      inshallah che adry nanti sy email..thanks a lot yer..

      Delete
  15. wah banyaknya yg.berbaki..masaklah banyak2 kirim kat KB..hehehe.

    ReplyDelete
  16. pasni tnm skit2 je kak... blh tnm mcm2 heheheh....

    ReplyDelete
  17. Aduh sayangnya kan kalau tak habis macam ni. Tu la kalau nak tanam sesejenis tu, takkan nak campak benih kira dua tiga ketul jer kan.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads