Saturday, 17 August 2013

Hasil Kebun Di Minggu Raya

Raya, raya jugak..berkebun kebun jugak..takkan kerana raya kebun diabaikan sampai habis syawal kan..kurang2 jenguklah 3 hari sekali...kurang-kurang malas nak berkebun pun cukuplah dengan menyiram dan mengutip hasil yang mana patut..barulah usaha kita selama tak sia-sia...

Tukang kebun bukannya ade masa nak berkebun pun lately dengan adenya baby kecik nie..jika ade kesempatan jer menjenguh kebun..tapi kurang2 dalam 3 hari tuh at least sekalilah..kalau tak mmg kekeringan dan kerugianlah tukang kebun jika hasil kebun dirasmi oleh makhluk Allah yang lebih cepat...

Inilah tuaian diminggu raya ..walaupun mood raya dah tak mood daa,...

Tuaian pepagi rabu tomato dan brokoli..bersama2 yang baru berhasil kacang botor dan kacang buncis.. 

Tomato semakin banyak yang masak, dah mula menyimpan dalam deep freezer kerana tak habes makan..yang besar tuh dari variety yang baru. 

Brokoli pengakhiran musim sejuk..

Tuaian pagi nie lak..3 biji kobis bulat, tomato dan kacang botor..

Rezki berkebun memang tidak berhabisan setelah mengeluarkan hasil..penjimatan dari berkebun jugak tidak dinafikan..kalau seminggu menuai hasilnya bernilai lebih dari $10.00 agak berbaloi kan..yang penting fresh from garden.

12 comments:

  1. segarnya sayuran ummu..
    kalo tangan sejuk, tanam apa pon jadi..geram tengok..

    ReplyDelete
  2. salam ummu..alhamdulilah rezeki dari Allah buat hambanya yang berusaha....tak sia siakan..Kak siti pun hasil dari kebun sangat lah memberangsangkan...tomato tengan berbuah dengan lebatnya..roseelle dah tak larat pulak nak buat jus..hehe..yang lain2 tu sentiasa mengeluarkan hasil..alhamdulilah

    ReplyDelete
  3. Kakak yg geram sangat dgn brokoli dan tomato ummu tu. Kalau dapat makan hari-hari pun kakak boleh tau ummu. Tomato buat jus campur dgn lemon pun sedap. Buat sambal belacan pun sedap. Campur dalam tumisan sayur pun sedap. Hmmm.... memang serba bolehlah..

    Brokoli buat jemput-jemput pun sedap..

    ReplyDelete
  4. baru balik pasar beli benda2 nilah..

    ReplyDelete
  5. Banyaknya tomato...brokoli tu dah potong-potong ke?


    ReplyDelete
  6. semua sayur tu ai suka.. terbayang kesedapannya.. ;)

    ReplyDelete
  7. akak..meh nak sikit sayur meh.,...huhuhu.klu mmg dh suke bkebun,ada baby kecik pon mesti ke kebun jgk wlupun kejap :)

    ReplyDelete
  8. So sepanjang minggu Raya ni vegelah kita ye UA hehe....
    Kurang sikit kolestrol hehe

    ReplyDelete
  9. wah! segar dr ladang sayur ni.. nak makan pun rasa semangat..hehe..
    rasa dah lama tak makan sayur... raya2 ni asyik ayammm memanjang...:)

    ReplyDelete
  10. waaahhh...segornye sayur2 nih! geram tgk tomato ni...letak dalam nasi daging/beriani sedap ni...

    ReplyDelete
  11. Masyallah subur2 betul tanaman UA ni lah. jeles betul saya tgk he..he...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads