Monday, 5 August 2013

Nasib Yang Tak Tergulung

Punyalah semangat nak buat tart nenas gulung..dari hari sabtu dah mulakan kerja-kerja membuat jem..


Dengan nenas dalam 10 biji, Abuaidanlah yang membuat kerja2 memotong, membersihkan serta memarut nenas untuk dimasak. Dok atas api dalam 3 jam, lps Iftari baru masak. 

Namun demikian dek kerana terlalu kering air, jem yang telah dibulat2kan untuk buat inti, letak dalam fridge, esok bangun check ..tersangatlah kerasnya..melekat pada bekas ketat-ketat..hehehe..kena tambah air, masak balik to fix it..alhamdulillah jadi elok semula..:)

Kemudian semalam perlahan2 memulakan operasi dalam tengok rentak Arissa dan tunggu En.Abuaidan siapkan kerja2 dilaman.. membuat adunan mengikut 2 resepi..

Resepi pertama, ok namun rasanya tidaklah sesedap dan secair dimulut..macam tak kena taste big boss lah..sib baik setengah adunan jer sebagai percubaan..rupa pun kurang elok..cam ulat gitu guna penggelek plastik..huhuh

Kemudian guna resepi kedua yang pernah digunakan sebelum nie yang memang cair dimulut dan sedap..namun jenuh nak membuatnya ngan takder proper alat..dalam10 kali tekan, 2 kalau nak menjadi..


Menggunakan acuan marukku dan penggelek ...acuan marukku, bentuk yang keluar asyik putus2 jer dan susah nak menjadi ..manakala penggelek lak tak sesuai ngan adunan, tak leh nak tekan..

So blur kejap, ngan adunan yang dah ready dan jem yang banyak  nie camaner nak buat nie..En.Abuaidan pun dok keluarkan idea gitu gini, namun tak menyelesaikan masalah jugak..dahlah suntuk masa...huhuhu..

Tetiba teringat tart nenas Sis Lemongrass yang ditayang dalam blognya..yang bukan gulunglah..

Ngan acuan yang ade kat umah yang bukan acuan tuk tart..percubaan dibuatlah untuk membuat tart biasa..En.Abuaidanlah yang menggunakan kekreatifan untuk mencorak..

Nie jer acuan yang paling boleh pakai..

Try punya try, improvement dan inovasi akhirnya dapatlah kami menghasilkan tart yang agak memuaskan hati walaupun tak secantik yang orang lain buat.huhuh

Big boss yang dah excited lak nak menjayakan projek tart nie..dia amek alih sepenuhnya untuk mengetart berdasarkan citarasanya...heheh..Hasilnya,
Inti besar agar inti cepat habes..heheh

Yang baru keluar oven

Alhamdulillah inilah hasilnya penat lelah dan masa yang diperuntukkan..sib baik setel problem kan...

Dalam 200 lebih tart yang dihasilkan..yang botol kecik tuk big boss bawa kesekolah.

Bila dipikir2 balik, benda2 cam acuan biskut nie, seeloknya pilih sendiri, barulah kena..sebab bukan semua orang arif kan dalam bab nie kalau nak kirim-kirim....

20 comments:

  1. intinya penuh.. besar2... puas memakannya.

    ReplyDelete
  2. paling suka intinya.. besar2 gitu.. ;)
    puas makan cenggini.

    ReplyDelete
  3. salam ummu..hahaha geli pulak hati akak menengoknya..tapi takpe yang penting usaha kita mendatangkan hasil...selamat menjamu selera dengan tart yang intinya yang banyak tu..mesti sedap punya...

    ReplyDelete
  4. ermm inti tart tu terlebih2 tu yang sedap.... puas makan hehehe

    ReplyDelete
  5. Wahhh... inti nenas yg abuaidan buat banyak betul ummu
    Puas makan kalau macam ini.

    Selamat Hari Raya dan maaf zahir batin dari kakak ye ummu
    Hari ini kakak last kerja sebab esok kenderaan sykt kakak dah tak boleh jalan on the road. So kakak dah boleh tutup office..

    ReplyDelete
  6. Comel ja tart tu. Kita yang buat dia ye dak paling penting kena kreatif.

    ReplyDelete
  7. Salam Ummuaidan,

    Alhamdulillah menjadi juga tat nanas tu ya! Dengan inti yang banyak, puas makan! Comey apa!

    ReplyDelete
  8. tak kisah camne pun rupe bentuk nyer kak tp tgk mmg nampak sedap... lg2 yg ada inti banyak tuh

    ReplyDelete
  9. puas hati buat sendiri...penoh inti nanas tu...terliur lieya tgk hah...

    **selamat hari raye aidilfitri...mohon ampun maaf zahir dan batin...moga2 kite mendapat keberkatan di syawal yg mulia .....

    ReplyDelete
  10. salam Ummu...
    wah! berjaya juga buat tart nenas ye..
    nampak sedap..inti pun besar2...:)

    ReplyDelete
  11. Salam Ummu Aidan,
    memang klu duduk overseas ni kena lah pandai improvise kan. Pandai Abu Aidan, hehehe. Cantik lah tart bunga dia buat walaupun takde acuan yg betul :-).

    ReplyDelete
  12. hehe tahniah buat ummu aidan dan abuaidan hehe.sedapnya tart dengan inti yang besar tu...barulah rasa tart nenas.kalau beli,inti ciput jekan.

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum..
    alhamdullillah.. dapat juga buat balik jem tu elok2.. boleh letak cantek atas biskut raya tu.. lawa lah.. :) pandai en.abuaidan buat ngan ummu ye.. :) kalau mr mama langsung tak pandai wat biskut.. hehehehe.. sbb mama nye pun tak pandai.. :D malam ni nak buat popiah nestom.. :) harap2 dapat 2 balang.. nak balik kg rabu nanti insyaALLAH.. kalau tak mgkn khamis pagi.. :) hehehe mau lak arissa dan aidan dok diam ye..

    ReplyDelete
  14. Wow! They look so tasty and pretty!

    ReplyDelete
  15. sempat juga yer .slm singgah & ucap selamat hari raya maaf zahir & batin yer !

    ReplyDelete
  16. comel benar doh tu... hok dok di malaysia ni pun x reti buat...lagu mana certa. hehe

    ReplyDelete
  17. i wan to eat..besar besar inti nenas tu sis..

    ReplyDelete
  18. Tart kalau cair di mulut mmg bestkan UA.... SUka makan tapi malas nak buat hehe.... buat choc chip hari tu pun dah bercita nak habiskan.... UA oklah, big boss ada teman buat sambil gosok pinggang belakang tu hehe...okje sesorang je...boring tau!

    ReplyDelete
  19. Klau saya just buat cam ball ltak inti Kat dalam, pastu gelek atak roller tu bg ada Corak jalur2. N akn jd bujur skit cam bntuk nanas,Pastu sapu kuning tlor. Mmg cantik n mudah Sgt.

    ReplyDelete
  20. puas mkn ni..inti banyak..

    maaf zahir batin, minal 'aideen wal-faezin, kullu 'Amin wa antum bi Khair..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads