Monday, 19 August 2013

Keseronokkan Beraya Dirumah Tertutup

Seronoknya bila berada di tempat sendiri terutamanya musim-musim perayaan..terutamanya musim makanan sedap-sedap diraikan..terutamanya dapat pergi makan dimana-mana rumah terbuka samada rumah kengkawan mahupun office mahupun menteri-menteri mahupun sultan-sultan..kan..

Tetepi ramai yang tidak menyedari akan nikmat beraya dirumah tertutup..nie sebenarnya entry nak mujuk diri sendiri nie..heheh

Meh nak cerita apa yang bestnya beraya dirumah tertutup nie...

Pertamanya kalau kita masak sedap2 tuh..dengan susah payahnya..ambil masanya ..mmg berbaloi untuk dinikmati dalam rumah tertutup seisi keluarga..makan sampai puas-puas tak yah share ngan orang-orang lain..hiii tamaknya..

Hidangan rumah tertutup hari Ahad..satay, kuah kacang dan nasi himpit...yang disediakan dari hari sabtu lagi bahan2nya..almaklumlah ade anak2 kecik kan..

Hidangan rumah tertutup Sabtu.- Lemang versi perantau..tiada buluh mahupun api..namun the taste 80% nak sama..

Hidangan rumah tertutup jugak tidaklah mengundang komen2 yang menyakitkan telinga..bagaimana nak masak..hodoh tak hodoh rupa masakan tuh orang lain tak tahu kan..kita sekelurga jerlah...yang penting rasa tetap maintain sedap..terangkatlah bakul..

Hidangan rumah tertutup Jumaat - Pulut kuning ngan rendang..

Yang paling best sekali beraya dirumah tertutup nie..kalau takder baju raya baru..tak perlulah bersedih-sedih..ini kerana rumah tertutup tak perlu melawa-lawa..bukan ade orang nak tengok pun....hihi

Apapun ini cumalah alasan-alasan orang yang tak dapat beraya kat open house...yang teringin nak makan juadah raya jugak setelah habisnya pantang..cam balas dendem larrr..

Apapun keseronokan beraya kat open house dan buat open house memang tidak dinafikan kan...:)

22 comments:

  1. yeah.. itu yang teringin nak buat tapi tak pernahnya Berjaya.. hahaha..

    ReplyDelete
  2. hebatnya ummu buat lemang tanpa buluh tapi serupa sebijik lemang ori yang penting dapat rasa dan makan makanan kita lebih2 kurang pun ok kan....selamat hari raya maaf zahir batin buat ummu sekeluarga diperantauan :)

    ReplyDelete
  3. Gigihnya buat semua juadah raya... Akak pun masih tertutup lagi rumah, masih berkira2 nak buka ke tidak tahun ni.

    ReplyDelete
  4. di perantauan kan..rumah knor pun bertutup juga...bila ada org dtg..ketuk pintu surelah knor buka..heeh

    siang2 lagi tetamu nak dtg bersmslah..tetamu dtg dah siap terhidang..nasi berlauk terus..tak ada hidangan raya sejak balik dr kmpung..

    tabik springlah dkt ummu..rajin sesangat

    ReplyDelete
  5. takpela...makan di rumah tertutup lagi santai..kenyang berenti..lapar makan balik..heehehe..memang puas la

    ReplyDelete
  6. salam ummu....bukan main lagi menu2 raya ni...tak payah pegi open house pun takpe...hehe...satu aje problemnya nya ummu umah terbuka ni...kadang2 selera tak dapat di tahan tahan...semuanya menyelerakan...adoi hai..camne tu...haha

    ReplyDelete
  7. KAT RUMAH SENDIRI,BOLEH TAMBAH BEBERAPA KALI,TAK PERLU MALU2,SEGAN2 KAT TUAN RUMAH...

    ReplyDelete
  8. siannya kat perantau..tapi takpe ummu..janji hubby ngan anak2 setia disisi..tertutup pon tertutuplah..

    ReplyDelete
  9. Hehe....taunya Okje.....tu semua nk menyedapkan hati yg agak lara diperantauan...tak gitu UA....haha
    Apa pun masak sendiri mmg sedap, sebab ikut selera kita, tp kalau tinggal makan lagiiiii sedapkan UA....sebab tinggal NGAP je!

    ReplyDelete
  10. salam UA, macam mana buat lemang tuh ummu? nampk real betul la...mcm ni kena buat rumah tetutup jgk la...hehehe

    ReplyDelete
  11. dah boleh makan pulut lemang...
    dah boleh beraya la tu..

    ReplyDelete
  12. Sedap2 semua makanan tu yek....ni balas dendam abiss pantang..hehe

    ReplyDelete
  13. Alahai sedihnya masak sendiri makan sendiri ye Ummu. Tapi bagus juga dgn ini hidangan masak tak ada masalah. Tengklah walau jauh diperantauan semua masakan macam di M'sia juga. Bahkan kakak ni sini tak ada pun pulut kuning masa raya tau...

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum... mama nani nak datang beraya leh? nampak satay tu.. tergugat iman.. :D hehehe..
    >> nampak ummu sangat pandai melemang tu walaupun tiada buluh kan.. tahniah ummu.. nani kalau nak wat gitu tak jadi ler nampaknya.. hari ni bawa nasi himpit dengan rendang ayam mai ofis.. sampai skrg blom ada masa nak makan... sbb pepagi bos naik tandok.. habis kena tembak semua org.. ni semua tension pasal tender lah ni.. tu yg tak apdet blog hari ni.. tengok petang2 jap gi kalau dah abis buat.. baru leh apdet gambar raya lagi..

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah...memang puas hati, sedap sangat..

    ReplyDelete
  16. plg best menu2 di ruma tertutup jauh lebih sedap dari rumah2 terbuka hehehe

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum,
    Pernah gak buat rumah tertutup dengan kawan-kawan masa belajar kat negara orang dulu. Pasang cd takbir raya, pastu bersalaman sesama sendiri, dua tiga kali ulang salam.
    Bila sorang mula nangis, sambung menyambung nangis, penuh tangisan, tapi sebab rumah tertutup, hanya isi rumah je yang tau...best bila ingat semula.

    ReplyDelete
  18. Dah tukar profile pic yeh UA!....

    ReplyDelete
  19. Seronok nampak kak sekarang ni.

    ReplyDelete
  20. mcm n3 nak memujuk diri je ni...hahaha;p
    yg penting kite happy di hari raya btl tak UA? the way we celebrate is doesnt a matter... asalkan dpt bersama family tersayang dihari raye dah cukup bahagia;)

    ReplyDelete
  21. Salam Ummuaidan,

    Kalu gini lauk mengalahkan lauk rumah terbuka! Masak lemang guna apa ya?? Nampak macam masak dalam buluh je?

    ReplyDelete
  22. He..he... Rumah tertutup ya...

    Kalau rumah tertutup pun dah macam2 apatah lagi rumah terbuka mesti lagi meriah kan...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads