Wednesday, 28 August 2013

Arissa@Week 8 - Tidur Meniarap

Arissa dah boleh meniarap? Belum..belum..Arissa baru jer nak cukup 2 bulan alhamdulillah..tapi percubaan untuk turning kiri kanan tuh adalah...

Dalam 2 bulan sejak lahir Arissa masih belum dapat tidur lama disiang hari..lepas letak jer bila dah tertidur, 20 atau 30 minit kemudian mulalah berbunyi memanggil manggil..memang agak terkejar- kejarlah nak siapkan kerja umah..blog pun biasanya buat entry a day before bila ade masa, bila dia dah lena..:)

Percubaan dengan baby rocker tidak berjaya ..Arissa tak tertipu nyer..heheh

So setelah membuat bacaan dari internet berkaitan dengan tidur meniarap untuk bayi dan membaca pengalam ibu-ibu yang telah melaluinya..saya pun bertawakkal pada Allah dan memberanikan diri mencuba..


Kalau ikutkan kajian barat kata mereka tidur meniarap nie tidak elok untuk bayi dan mendedahkan kepada SIDS(Sudden Infant Death Syndrome) yang lebih tinggi dari tidur menelentang..Alasannya tidur meniarap boleh menyebabkan bayi susah hendakbernafas.

Namun banyak ibu2 yang telah menidurkan bayi mereka meniarap dari hari pertama balik dari hospital, dari usia 3 minggu, 7 minggu dan sebagainya mendapati bayi mereka tidur lebih lena dan lama.. 

Begitu jugak Arissa..kalau tak silap dalam usia 6 minggu yang mula2 cuba letakkan meniarap..bila letak tuh, terus jer tidur dengan lenanya..walaupun bunyi bising atau gangguan tidak memberikan apa2 efek..malah boleh tiduri lebih dari 1 jam..alhamdulillah..

Dalam sejam tidur kemudian dibalikkan letak tidur telentang..agar lebih releks dan kalau dia nak terjaga anytime pun takper sebab dah setel sesetengah kerja..

Namun begitu bila baby diletakkan meniarap harus selalu pantau keadaan mereka..kena tengok kalau2 muka terlengkup pada tilam atau ade apa2 kesusahan..

Tidur meniarap cuma siang hari jer..itupun dalam 2 hingga 3 kali sehari..malam tidur  biasa menelentang dekat dengan maknyer, Arissa biasa akan mula tidur lama dari kul 8malam..kul 12 lebih baru terjaga tuk susu..antara kul 2 hingga 4 pula mungkin terjaga lagi tuk susu dan tukar lampin..

Apapun yang penting adalah sesuatu itu baik untuk bayi dan kita..dan bayi juga tidak menghadapi masalah..hidup mati ketentuan Allah kita hanya bertawakkal dan serahkan pada yang nyawa kita ditanganNya.

24 comments:

  1. salam ummu...dari pengalaman kak sitilah anak2 kak siti semuanya tidur meniarap...dari balik hospital tu dah di praktikkan...Alhamdulilah mereka membesar dengan bagitu baik sekali...yang penting ummu apa yang kita buat tu niatnya untuk kebaikan anak kita kan....apa2 pun buat Arissa Zahra jangan nakal2 ye...

    ReplyDelete
  2. Anak-anak kakak dulu pun suka meniaraplah ummu. Kakak masa tu bukan kerana info dari internet tapi arwah mak mertua kakak yg ajar. Memang lena tapi betulah kata ummu kena selalu tengoklah...

    Kakak tengok Arissa tidur aduhai geramnya... kakak ni pantang tengok baby comel. Macam nak gomol ajelah ummu:)

    ReplyDelete
  3. sis..qisya dr dlam pantang sy dh ajar tdo meniarap. tp bila sy bg dia tdo meniarap, sy akan ada disebelah. Masa di hosp dulu doc pun sarankan baby tdo meniarap..sbb lebih nyenyak dan elakkan colic. Smpai skrg sy bg qisya tdo meniarap...skrg dh besar, dh pandaila angkat kepala seniri..

    ReplyDelete
  4. akak tak praktikkan cara ni pada anak2 dulu...mungkin kerana kesemuanya takde masalah tido hehe...

    ReplyDelete
  5. Assalam Ummu....
    Saya x praktikkan ni sbb rasanya ketiga2 anak pun lebih suka tidur terlentang... :D

    ReplyDelete
  6. masa Aimi baby dia tidur meniarap lebih lena dan lama tidurnya tapi bila balik kg nenek tak kasi tidurkan anak mcm tu sbb dia kata nanti budak tu keras hati entahlah cam tak logik jer kan....

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Nor,

    dulu2 maso ajwad kecik pon tido meta-meta jah. payoh nok wat kijo. mulo2 ingat tokse lah pakai buai dok, mugo buke elok sgt, tapi tokleh jadi lagu ni........bilo letok atah buai, baghu lamo tido......jhuhuhuhu

    ReplyDelete
  8. kebanyakan baby memang tidur meniarap..anak2 zee pon sumer camtu masa baby..takde la terkejut sangat waktu tidor..kalo malam tido kat atas badan kita..bestnya kalo teringat balik..tetiba geram baby pulak bila tengok arissa..hehe :)

    ReplyDelete
  9. salam UA, cpt nyer masa berlalu...arissa dah nak 2 bln ye...suka tgk baby tido..bahagia

    ReplyDelete
  10. kalau biar tido meniarap - tak perlu letak bantal... yg banyak kes baby lemas tak dpt bernafas tu pasal lemas kat bantal tu sendiri...
    lagi satu kaedah nak bagi bayi tidur lena - kena bedung... tapi baby sekarang banyak yg 'org cakap' tak mahu dibedung... padahal mak dia yg tak reti nak bedungkan... hihihi...

    ReplyDelete
  11. Emmm.....tulah dulu lagi ..... bidang perubatan kata mmg bagus tidur meniarap nikan UA, tp kalau dilihat dari sudut agama kalau tak silap rasanya bertentangan.... Apa pun mana manalah yg terbaik kan UA......
    Kakau OKje sendiri yg dah baby tua ni mmg tak leh tidur meniarap hehe...sebab rasa mcm tak cukup nafas!

    ReplyDelete
  12. makin comel..sebenar anak2 knor semua knor bg tidur meniarap..ada juga org kata tak elok..dah besar2 masih meniarap..bg tau juga ikut tidur cara nabi..

    ReplyDelete
  13. Dah lama tinggal dunia baby ni, kena refresh manalah tahu tiba2 dpat baby lagi.

    Kalau org tua2 depa suruh letak pemberat macam selimut ke atau kain batiklah bagi org kampung kat dada supaya baby tak mudah terkejut. Tidur pun lebih lena.

    ReplyDelete
  14. betul tu .. apapun kena pantau lah kan ! sweetnyer dier, geram KA tgklah

    ReplyDelete
  15. Alahai comelnyaaaaa arissa. Tenang je muka baby tido kan?

    Saya setuju tu, kita jaga anak ikut cara kita sndiri sbb paling utama kita ada instinct. Teori2 omputih ni boleh guna sebagai pedoman kalo takde experience. Tapi kalo dah ada experience, apasalahnya kita buat apa yang kita rasa baik utk anak.

    Saya dulu tak berani nak tidurkan anak meniarap. Pun sebab baca teori2 tu semua la. Heheh.

    ReplyDelete
  16. Assalam Ummu..
    mood BW baru tiba..hehe.. comelll lah Arissa tido mcm ni..
    Pa'e masa baby dl lewat jg baru meniarap..tapi jenis tido lama jg.. very good boy masa baby..umur setahun lbh dah mula buat pe'el..hehe..

    ReplyDelete
  17. assalammualaikum dik.
    Selamat melaksanakan tugas dengan penuh kasih sayang dan ceria selalu.

    ReplyDelete
  18. orang tua kata, kepala bodak meniarap ni cantik.. tapi anak2 saya mmg jenis tidur menelentang, sbb tu kepala jadi leper jer... leper pun leper la, janji sihat :)

    ReplyDelete
  19. assalam...

    my girl masa baby susah tidor.. ada kawan datang, amik pegang & tak sangka2 dia tido punya lah lama dgn posisi meniarap tu.. tido 7pm to 7am.. siang pon tido lama.. sbb malam jarang mak nya bangun, so badan pon sangat sihat lah masa dalam pantang tu.. oppsosite masa jaga abangnya masa baby, jaga every 2 hours..

    ReplyDelete
  20. Assalam Ummu...
    sihat tak? tak bersiaran hari ni? :)

    ReplyDelete
  21. awhhh si comel ni best nya dia tidur. Haaa penyakit tak suka tidur siang ni macam JJ dulu la, tapi yang bagusnya malam2 tidur sampai ke pagi terus tak berjaga lagnsung. Tidur meniarap I rasa ok asal tak guna bantal atau tilam yg empuk2 tu, kurang la risiko. Tak kisah la macam mana pun asal baby selesa kan.

    ReplyDelete
  22. Baby sy masuk 3 minggu baru try tdo meniarap. Lena rupanya. X terkejut dan asyik terjaga mcm selalu. Letih juga masa tu. 2 3 hari sebelum ni sy x boleh tdo mlm. Satu hari sy cuma dpt tdo sejam je. Ngantuk gilerr. Terima kasih pd semua yg bg idea n komen membantu ni.

    ReplyDelete
  23. My baby boy pn sekarang saya bagi dia tidur meniarap...tapi siang hari je la...klu x, tdo tak sampai 10 minit...memang terbantut semua kerja...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads