Thursday, 22 August 2013

Rahsia Kerepek Tiram

Suatu hari sebelum raya, ade orang kirim Eid sweets ataupun kalau orang melayu panggil kuih muih raya lah...selain daripada kerepek2 tradisional mereka dan juga laddoo laddaa..ade satu kerepek yang amazingly membuka satu teka teki yang tak terjawab selama nie...

Khajaa mereka panggil..kalau kita panggil kuih Siti Ram..ehhh sorry..si tiram..or kuih tiram lah mudahnya atau boya's tongue ...

Actually berkali2 memcuba buat kuih  nie..ikut resepi bagai namun tidak pernah menjadi..beginilah yang selalu terjadi..

Garing kejap jer..bila sejuk lembik, lembut..lemau, lapisan dalamnya jugak tak berlapis-lapis dan garing seperti yang biasa dimakan...akhirnya aidan pun tak nak pandang..sendiri pun tak mao makan...huhuhu..

Bila lihat kerepek yang selalu mengeciwakan tuh ade depan mata dan masuk keperut..apa lagi terus mintak Big Boss tanyakan orang yang mengirim tuh (sbb tak kenal kan nak tanya sendiri)..camaner dia buat kerepek tuh jadi begitu sempurna..mintakkan resepi please...

So..semalam big boss berjaya mintak resepi dari orang tuh..hmmm..yang peliknya bahan2 hampir sama..cara pembuatan pun hampir sama yg dalam resepi godek2 internet...somehow cuba jugaklah buat eksperimen tgk boleh jadi magic tak...

Again turn out macam yang gambar kat atas tuh..ceehhh.mana silapnya..tak mungkin gagal lagi...dia nie pun tak bg step complete jgk.....kemudian teringat satu resepi yang tunjuk step by step nak buat nie..(tp ms dl tak ikut sgt stepnya sbb ikut step resepi lain yg majoritinya sama step)..

Dan bila dicuba buat step yang paling penting dan was omitted dulu,


Inilah step yang tertinggal..meleperkan potongan2 kecil seleper mungkin..kebanyakkan resepi tak tunjuk nie..depa cakap penyek ngan ibu jari..bila goreng cucuk ngan garfu atau stik tuk buka lapisannya..huh..semuanya hampeh...! agaknya depa main copy jer tanpa cuba sendiri tgk result camaner..


Akhirnya yang dilenyek dileper nipis tadi bila digoreng menjadi ..wow..superb..! kembang, besar dan garing diluar dan didalam..tak payah cucuk ker haper...just exactly macam yg dibungkuskan dijual...tarak tipu nyer..heheh


Lapisan dalam yang nipis dan sangat rangup..apatah lagi setelah di taburkan gula caster..mmg selamatlah diet!.uhuhuh. 

Kalaulah tahu dari awal dah dijadikan kerepek raya daaa...huhuhu

Resepi kuih tiram disini yer..

16 comments:

  1. Untungnya menjadi perantau, habis semua resepi di cubanya....hehe
    Balik malaysia boleh jadi bisnesswoman yang berjaya.... jeles mak tau hehe...
    Tapi kelakarlah UA kuih tiram yang kat atas tu hehe

    ReplyDelete
  2. Assalam Ummu....
    Kuih ni cam kuih lidah lah klu kat sabah....

    ReplyDelete
  3. Gigih betul ummu melaksanakan impian sampai tercapai. Kalau kakak memang sekali gagal cari aje di kedai membeli. Nampak rangup pun memang. Ini yg ada org panggil kerepek lidah buaya ke ummu. Kalau majlis kenduri biasa org buat. Ada yg sira gula ada juga yg sira pedas..

    Kali ini aidan mesti tak berhenti mengunyah ye:)

    ReplyDelete
  4. assalam Ummu...
    wah akhirnya menjadi percubaan Ummu..syukur dapt juga merasa kan?..
    boleh cuba ni, simple resepinya..:)

    ReplyDelete
  5. suka juga mkn..ketuk2 gula dulu baru mkn..budak2 sukakan..bab nak membuatnya sgtlah malas

    ReplyDelete
  6. selagi tak berjaya rasa tak puas hati kan.. ;)
    tahniah.. akhirnya berjaya.. clap.. clap..

    ReplyDelete
  7. tu mcm kuih lidah jin..kata org kelantan...mmg ranggup dan tak sedar habis sebalang kalau ngadapnya..

    ReplyDelete
  8. Saya pggl kuih lidah kucing..kalau kembangkan jadi kuih kapal terbang..

    ReplyDelete
  9. salam ummu...oleh kerana sikap yang tak pernah jemu untuk mencuba akhirnya berjaya...kak siti panggil kuih ni lidah buaya..haha...Apa2 pun tahniah

    ReplyDelete
  10. Rajinnya buat kuih tradisi ni. Lepas tu letak gula kan? Kuih yang sama ke eh. Suka makan kueh ni tapi taktau nama. Tengok macam kuih yang saya rasa tu lah

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum.. 2 x baca balik tajuk atas.. ingat siti ram manalah tu kan.. hmmm ni kes kerepek tiram.. nani penah wat gak.. hasilnya mcm ummu cakap yg atas skali.. sejuk dia lembik, lemau sampai masuk ke rumah cik tong.. sbb semua tak memandang termasuk org yg buatnya.. muahahaha..
    tahniah la sbb berjaya wat sitiram tu.. :)

    psttt.. entah somehow.. malam tadi termimpi arissa, aidan dan ummu.. citer per? tak ingat dah.. muahahahhahaha

    ReplyDelete
  12. KA kurang berminat tapi anak2 dara cukup suka kuih tiram ni

    ReplyDelete
  13. wah kuih tiram.... masa family datang hari tu, ada juga mereka bawa kiuh tiram ni... mmg kejap jer licin

    ReplyDelete
  14. owh Siti Ram.. eh Si Tiram. hahaha I suka gak kunyah2 Siti ni tapi tak pernah lagi buat sendiri.

    ReplyDelete
  15. semalam I mimpi kuih ni. hihihi nak kena buat la.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads