Tuesday, 6 August 2013

It's All Homemade

Beginilah gerabak tempat simpan kuih muih serta kerepek merepek kelihatan bila raya dah nak tiba..


Teringat dari hari pertama buat kerepek raya, bila siap simpan dalam nie..Aidan plak bila bapak dia balik dari kerja cepat2 jer dia cakap ngan bapak dia.."come,I show u something.." sambil bukak gerabak nie,...hisshh nak buat surprise dekat big boss pun takleh..:) , begitulah tiap2 hari, tiap kali buat something.. hinggalah pintu gerabak di tutup kemas sementara waktu...asyik dok bukak tutup, order kerepek jerr manjang....huhuh


Alhamdulillah dalam less than 2 weeks projek membuat biskut dan kerepek raya telah selesai..cukuplah bekalan untuk anak beranak yang tidak kemana2 di hari raya kerana masih dalam pantang kan..kalau ade tetamu pun bolehlah jugak merasa..


7 jenis kerepek dan biskut - Biskut Suji, Almond, Tart Nenas, Kerepek Gunting, Sweet Puri, dan Gujiya serta Marukku..sebetulnya 8 tapi 1 botol yang terawal dah dihabiskan oleh pelanggan kecik..hihihi.. Feveret tukang masak adalah tart, kuih gunting serta suji..manakala small boss lak Suji, Kerepek Gunting, Marukku serta Jem yang dalam tart (bukan tart...huhuh)..dan big boss lak..semuanya menjadi feveretnya..:)

Semuanya homemade dengan cost dalam $50 (+/-RM70.00), alhamdulillah boleh menghasilkan sebanyak tuh..sangat menjimatkan daripada beli diluar..tp yang M'sia nyer mmg  tak boleh dibeli  dimana2 disini..kenalah buat sendiri.

Bila dipikir2..nanti bila balik dok M'sia..inshaallah akan kubuat sendiri biskut2 raya daripada diorder diluar..hehehe, mungkinkah?

16 comments:

  1. banayknya ummu..rajin plus tak malas ni..mmg menjadilah.

    selamat hari raya bt ummu sekeluarga..

    ReplyDelete
  2. Tumpang Bangga wp dalam pantang tapi mengalahkan orang yang tak pantang. Selamat Hari Raya.

    ReplyDelete
  3. kalau nak jimat kena rajin buat sendiri kak.. biskut raya sekarang pun boleh tahan regenya.. ;)

    ReplyDelete
  4. Betul tu. buan sendiri lg jimat. Klw beli satu bekas je dah brp.

    Salam audilfitri. Mohon maaf klw ada salah silap ye.

    ReplyDelete
  5. salam UA, kalu mcm ni balik m'sia nnti buleh toke kuih ni...hehehe mmg bangga la...

    ReplyDelete
  6. Assalam Ummu....
    Rajin buat kuih raya.....aku tahun ni cam datang mood malas.....dapat buat kuih makmur dan batang buruk jak...huhu

    Selamat Hari Raya......Maaf zahir batin jika ada tersalah tulis dan terbaca sepanjang persahabatan kita di alam maya... :D

    ReplyDelete
  7. salam ummu..Alhamdulilah kepuasan dapat di rasakan bila kita berusaha membuat nya dengan sendiri...tambahan pulak kalau apa yang kita buat tu dimakan dengan bagitu selera sekali...seronok rasanya...alhamdulilah ummu berjaya buat kuih..kak siti pun macam tu lagi seronok membutnya dari membeli...baru rasa satu kepuasan...

    ReplyDelete
  8. Sis, i though u forget u masih pantang ni ha!! BTW, memang kena dipuji! punya la banyak biscut tu!!!! Hebat!

    ReplyDelete
  9. Subhanallah... malunya dengan UA, saya main tunjuk2 aja walaupun boleh buat sendiri hi...hi...

    ReplyDelete
  10. Salam UmmuAidan,
    memang saya salute betul kat Ummu yang dalam pantang dgn baby kecik dapat buat 8 jenis kuih muih! Tapi memang klu duduk overseas ni, semangat nak buat kuih raya mmng mendalam kan, hehehe...

    ReplyDelete
  11. Salam Ummuaidan,

    Wah, dah banyak kuih, home-made lagi - konpem raya tahun ni!!

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum...

    alhamdullilllah.. dalam2 dok menyihatkan badan tu pun siap 7 jenis dah.. ni yg dok sihat2 ni belum siap 1 jenis pun.. hari ni nani last keje.. sok cuti.. amik cuti sbb nak buat biskut last minit and popiah nestom... harap2 dapat 4 balang.. :) wish me luck.. :D hehehe..

    Selamat Hari Raya dan maaf zahir batin ye.. :)

    >> hari ni bizi kat opis.. tak sempat nak mengapdet blog.. datang sini perkara wajib hari2.. :) take care ye.. :)

    ReplyDelete
  13. dalam berpantang pun UA ni masih sempat lagi buat kuih raya... Syabass... !!!!

    Selamat hari Raya.. Maaf zahir batin ye... ^_~

    ReplyDelete
  14. Caiyok2... terbaik!! K Mar dah lama pencen buat kuih raya..ie semenjak kahwin... kumpul resipi jek... one fine day la tu gamaknya!

    ReplyDelete
  15. Salam kak UA,

    Wah salute la akk dalm berpantang smpat lgi buat biskut..bnyak pulak 2..menarik nyum2

    Selamat hari raya kak :)

    ReplyDelete
  16. Rajin sgt UA ni.mmg salute!bagus2.good job.selamat hari raya.bila dijangka blk ke malaysia?

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads