Wednesday, 21 August 2013

Arissa @Week 7 - First Outing

Alhamdulillah masa berlalu dalam sedar tak sedar agak pantas..Arissa yang dulunya kami buat balik dari hospital sangatlah kecil kaki tangannya..dan fragile, kini tulang2 kecil mula diselaputi daging2 dan anggota badan yang dahulunya lemah kini semakin kuat dan lasak, beratnya pun dah melebihi setengah kilo...alhamdulillah..

Juga dari 5 minggu lebih Arissa mula memberikan kami senyuman..dan kini bila diagah tersenyum dan membebel2 dalam bahasanya..

Setelah habes pantang mulalah merancang-rancang nak cari baju2 gal untuknya..

So smalam En.Abuaidan ade urusan registration nak settle kat Lautoka menempellah sekali tuk cari baju Arissa..tapi kami berpecah, Abunya dengan Aidan setel urusan, Arissa bershopping ngan mummnyer..Actually risau jugak sebab baby masih kecik lagi kan susah nak handle..namun demi bajunya terpaksalah beranikan diri..


Mem kecik dok dalam stroller abg aidan yg dibawa dr M'sia dulu..sib baik tak nangis..cuma sekali jerlah sebab nak nenen, lainnya tidur dan layan tgk orang ..risau jugak takut dia takmo dok dlm stroller nie..


1 bahagian jer yg explored sbb dengan strollernyer susah nak bergerak dijalanraya..lgpun big boss dah pesan jgn pergi jauh2..kenalah taat kan..:)


Inilah first time perjalanan bagi Arissa lebih daripada 30min..tidur sepanjang jalan pergi balik..dapatlah releks sikit kan maknya..:)

Yang tak bestnya susah nak cari baju gal yang sesuai ngan taste kat sini..kebanyakkan macam over sikitlah ngan ropol2lah, renda2lah..kaler yg terang sangatlah..luckily dapat jgk jumpa yang simple, nice dan  cheap kat satu kedai..boronglah apa lagi..pakaian baby cuma nak pakai kejap..dorang membesar very fast, lepas 2 atau 3 bulan dah tak muat..kalau berbelanja beriya2 tuk sehelai baju pun tak berbaloi kan..

20 comments:

  1. betul tu..biar murah asal baby selesa memakainya...pakai pun mmg kejap ja kan..sbb baby cepat membesar...nak recycle utk next baby pun tak tau bila lagi kan hehe

    ReplyDelete
  2. Baby sekarang cepat cerdik dan cepat membesar..comeinya Arissa.

    ReplyDelete
  3. Tradisi sana suka anak berbaju ropol agaknya ummu. Kalau kita memang nak anak selesa.

    Nampak behave betul arissa walau berjalan-jalan ye. Harap-harap biarlah sampai besar senang nak diurus ummu. Baby kalau sihat biasa mudah dijaga tak ada masalah.

    ReplyDelete
  4. makin comel dier, geram KA tgk !

    ReplyDelete
  5. Culture sesuatu tempat mempengaruhi cara berpakaian jugak, kalau nak kena dengan selera kena balik tempat sendirilah sebab kita dah biasa dengan pakaian cara kita.

    Arissa jadi budak baik je ye. Kiss sikit...muahhh...

    ReplyDelete
  6. muka arissa dah sama macam muka aidan.......

    ReplyDelete
  7. Assalam Ummu...
    bagusnya Arissa..tak byk meragam ...suka lah tu bawa berjalan kan?..hehe.. nti balik Malaysia br beli baju2 girl yg lawa2 ye...:)

    ReplyDelete
  8. salam ummu...Alhamdulilah Arissa Zahra dh makin besar...mudah2an akan terus membesar menjadi anak yang baik..

    ReplyDelete
  9. salam UA, sporting la baby arissa ni... pandai layan mak dia shopping ya...hehehe

    ReplyDelete
  10. saya pulak.. kalau beli mesti dorang dapat pakai sekejap sebab asyik salah size je.. hehehe.. tapi takpelah, bila turn adik2nya dah tak pening nak cari baju.. pakai apa yang ada.. ;)

    ReplyDelete
  11. Assalamu Ummu...
    Saya dulu masa 1st baby bukan main eksaited lagi shopping baju baby, last2 banyak yang tak terpakai, nasib baik anak ke2 lelaki juga, bolehlah pakai baju abangnya yang tak terusik tu...hehe

    ReplyDelete
  12. Salam Ummuaidan,

    Bagusnya anak dara behave semasa shopping! Mak Aji dah berkali-kali bawa Aleesya keluar, bukan berjalan apapun, gi spital sebab dia naik kuning selepas balik spital. Berulang kali ambil darah hingga dr kata dah ok. Pun krn dapatkan injection. Pun x meragam, cuma susah sikit bila keluar sebab mamanya segan nak nyusu kat public walaupun pakai shawl khas untuk menyusu tu - kalau Mak Aji selamba aje nyusu anak, boh je kepala anak kat bawah baju, nyusulah kamu sampai puas (sambil Mak Aji makan ke apa ke, he he!). Dulu mana ada shawl nyusu bagai pun.

    ReplyDelete
  13. sekejap je dah membesar...betul tu..kadang-kadang beli baju yang nampak grand tapi sayang nak bagi pakai..tengok-tengok pakai dua tiga kali dah tak muat huhuhu

    ReplyDelete
  14. Meh la balik mesia shopping baju girl kat Aeon[dulu jusco].hehe. Assalamualaikum.. Selamat hari raya ummuaidan.

    ReplyDelete
  15. assalammualaikum di.
    alhamdulillah dah besar lah puteri Arrisa,Semoga Allah melindungi kalian sekeluarga di perantauan.

    ReplyDelete
  16. bertambah2 tembam dan comel..

    ReplyDelete
  17. Ashwara Rai dah bulat mata dah.... Amboi Arissa berjalan yeh...layan ummi cari baju gaun hehe
    Dulu masa OKje mula ada baby gurl macam tulah UA... teruja sesangat nak pakaikan gaun hehe... Baju baby girl kan cantik2

    ReplyDelete
  18. masyallah makin comel Arissa ni. geramnya... kalau dekat Mommy balqis dah geget Arissa ni ha...ha...

    ReplyDelete
  19. Gearmnye tgj bb ni. Kite dah lamanx de bb.

    Aah betul tu. Bb cepat besar. X guna beli baju yg mahal mahal pun. Yg pntg selesa.

    ReplyDelete
  20. Nak pulak dia duk dalam tu kan, tapi hati mommy mesti berdebar2 risau baby tetiba buka volume kan, I dulu slelau neves kalau nak kuar ngan anak kecik. Betul tu, tak payah beli yang mahal2 ropol2 sangat la, budak tu pun rimas ngan ropol nya. Bulat mata si Arissa ni.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads