Sunday, 25 August 2013

Kacang Buncis

Salah satu sayuran yang menjadi kemestian untuk ditanam dimusim yang lebih sejuk adalah kacang buncis. Namun kali nie tak tanam banyak kerana agak kelewatan. 

Yang sedang berbuah kini ditanam dalam 2 minggu sebelum bersalinkan Arissa...alhamdulillah setelah hampir 2 bulan mula berhasil..

 Kacang yang agak panjang.

 Dek kerana kesibukan dengan baby kecik..kelewatan menuai..banyak jugak yang menjadi matang  sebelum dituai...

 Sebanyak ini sahajalah kacang buncis yang ditanam..

Yang pertama kali dituai..masak dengan sayuran lain ala sayur campur..

Kalau diikutkan cuaca kat Fiji kacang buncis tak berbunga bila cuaca panas..memerlukan suhuh dibawah 24 degree untuk berbunga dan  berbuah..kalau kat  M'sia rasanya ade jugak rakan2 yang menanam walaupun cuaca agak panas dan ade yang berhasil alhamdulillah..

12 comments:

  1. Biasa tgk pokok kacang ni tergantung..

    ReplyDelete
  2. salam syawal UA....

    segarnya kacang buncis kat ladang UA....tu...nie buat goreng ngan telur pasti sedap nie....

    ReplyDelete
  3. akak suka grg campur udang dan kicap,atau buat gulai dgn udang..

    ReplyDelete
  4. Salam ummu.buncis ni buat ssyur campur mmg sedapkan..
    Arissa n aidan buat apa tu?

    ReplyDelete
  5. Salam ummu.buncis ni buat ssyur campur mmg sedapkan..
    Arissa n aidan buat apa tu?

    ReplyDelete
  6. Gulai lomak cili api dgn ikan pon sodap .. nak cari benih ni.. benih ada tapi simpan kt mana entah :)

    ReplyDelete
  7. laaaa....
    aku ingatkan kacang buncis pokoknya menjalar macam kacang panjang.... seyes aku baru tau... hahaha

    ReplyDelete
  8. assalammualaikum dik,
    seronoknya tak perlu ke pasar beli kacang buncir.menjadi benar buahnya.

    ReplyDelete
  9. makngah selalu ckp susah nk tnm pokok kcg buncis... kalu kt sana senang berbuah kire ok lah kak...

    ReplyDelete
  10. Kebetulan hari ni kononnya OKje nak masak lodeh...tengok buncis dalam peti yang tah bila punya tah.... mcm dah kunin dan kembung semacam je... tapi nasib ada seketul dua masih ok buat penyeri warna hijau sayur mak... Kalaulah dekat boleh mintak hehe

    ReplyDelete
  11. seronoknyer sentiasa dapat makan sayur yg fresh macam ni !

    ReplyDelete
  12. Owh kacang buncis ni rendang jer pokoknya... saya duk imagine memanjat macam kacang panjang tu. Nak cuba tanam la next year. Ni I gedik tanam halia dalam pot, buat hiasan. boleh? Hahah

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads