Friday, 2 August 2013

Fresh Harvest From Cooler Season Garden

Sekarang nie, tanaman yang tinggal dikebun tiada lagi yang tropikanya..semuanya telah expired dan mengering..kalau teringin nak makan kacang panjang kena belilah kat market.

Yang ade dikebun nie pun hasil daripada yang diusahakan 3-4 bulan yang lepas, alhamdulillah kini masih dapat menikmati hasil yang berterusan.

Pagi nie menuai sedikit sayuran untuk menu pada hari ini inshaallah..

Sawi Putih, tomato, kobis bulat dan brokoli .. ingatkan nak masak chop suey tuk En.Abuaidan


Alhamdulillah kerana hasil tanaman sedia dituai sedikit demi sedikit, kalaulah sekaligus nampaknya tak termakan dan cepat sangat habes..macam brokoli boleh dikatakan setiap 3 hari dituai..tomato pun dalam 2 hari dah ade yang ready..cuma sawi putih matang hampir serentak..sekali tuai jer lagi mungkin dah semuanya matang..lain kali mungkin sekali tanam kena tanam 6 pokok jer dalam tempoh yang berlainan agar stok vege berterusan.

20 comments:

  1. Assalam Ummu...
    Segar2 tengo sayur tu semua...sedap makan sayur yang dipetik dari kebun sendiri :D

    ReplyDelete
  2. fresh...tengok tomato segar tu...sedapnya buat air asam..:)

    ReplyDelete
  3. geram tengok sayur2 tu.. semua saya suka.. sangat2.. ;)

    ReplyDelete
  4. Tanam sayur hijau kena plan betul2 masanya kalau tak bila matang serentak jenuh hari2 makan sayur yg sama.

    ReplyDelete
  5. Assalam Ummu..
    Alhamdulillah.. rezeki di pagi Jumaat..segar2 sayur tu..:)

    ReplyDelete
  6. wah.. segarnya.. seronok dpt mkn hsil tnmn sndri kn..

    ReplyDelete
  7. bestnyer kak... tak pyh beli kt kedai pun kan... fresh lg maklum kite tnm sndiri, kire oganik gk kn

    ReplyDelete
  8. Betul-betul fresh from the farm ni ummu. Kakak penggemar brokoli. Tiap 3-4 hari sekali mesti kakak beli. Kalaulah boleh tanam macam ummu bestnya:)

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum ummu.. untung betul dapat makan hasil tanaman sendiri yang betul2 segar ni.. :) semua nampak segar2 sangat.. geram tengok kubis tu.. berkilat je.. :)

    >> esok nak terjah jalan tar.. nak mula operasi mencari baju raya anak2.. lambat sikit tahun ni prepare.. sbb baru gaji.. hehehe.. :) alhamdullillah.. dapat duit raya dari bos.. ;) salam ramadhan buat ummu dan selamat berpantang ye.. dok elok2 ye.. jangan nangis2.. nanti kita jumpa kita polok polok. k..

    ReplyDelete
  10. Fuyoo...cantik cantik belaka sayur sis! alot ho!

    ReplyDelete
  11. fresh vege from garden! sedap!

    ReplyDelete
  12. jelesnya tengok hasil tuaian tu, segar-segar belaka

    ReplyDelete
  13. memang segar bugar gitu sayur2nya ya! fresh dari ladang;)

    ReplyDelete
  14. Tumpang seronok tengok hasil dr kebun UA. Lepas berpenat lelah, tiba masanya pi kutip2 aje bila nak makan :D

    ReplyDelete
  15. Assalammualaikum dik.
    Alhamdulillah banyaknya dan segar sekali.

    ReplyDelete
  16. assalam... kalau tengok kartun boboboi... ungakapan yg best dengar ialah ..tebaekkk! terbaik untuk fresh harvest ni..

    ReplyDelete
  17. Salam Ummuaidan,

    Banyaknya hasil tuan. Suka tengok brokoli tu. Betul tu, kena tanam sikit2 supaya ada rotation dan tidak perlu tuai serentak, tak terhabis. Stok sayur pun berterusan. Reminder untuk Mak Aji juga tu!

    ReplyDelete
  18. Wah kenyang makan sayur hari ni nampaknya UA hehe
    Masak apa tu?

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum, mohon link dengan blog saya yang segan mati tak mahu!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads