Tuesday, 8 July 2014

Menu Iftar Bila Balik Kampung...

Bila dapat berkumpul ramai2 adik beradik dirumah mak kat kampung memang heaven ..walaupun sesak, sempit..bising ngan anak2..namun itulah happiness yang tidak selalu dapat dikecapi...bila dapat balik dibulan puasa memanglah seronok dapat berbuka bersama-sama...masak sama2 sambil borak2, gelak ketawa......

Salah satu menu yang wajib bila berbuka puasa ramai2 kat umah mak adalah nasik kerabu..seronok bila pompuan2 yang ade dirumah tak kiralah yang tua, sederhana tua, muda atau kecik bergotong royong tuk masak nie..cam kritikal sangat  kan..hehehh..

Pertamanya kena sedia sambal kelapa ngan ikan rebus nie..maunya 2 orang kurang2 kena amek bahagian nak setel...

Tuk kerabu lak paling tidak sorang atu dua jugak incharge bersihkan taugeh..potong kacang, timun serta sayur2 lain..

Sambal tumis lak..kena ade tukang ptong bawang bagai..pastuh lak bila memasaknya kena ade  tukang yang dok full time jaga..

Itu belum masuk menu ayam bakar atau ikan goreng salut tepung atau daging bakar lagi tuh...nak kena jugak bertukang kat situ...rebus telur masin lagi..goreng kopok lagi...

Banyak weyyy nak kena buat..

Kalau budu bodo camni jer takyah susah2 gotong royong..

Kalau ade 10 tenaga pompuan2 dalam family dok penuhi dapur tuh aku rasa memang boleh jadi perfectlah nasik kerabu tuk buka posa ..


Kena jugak bertungkus lumus kurang2 2 jam tuk dapat camnie...

Tapi yang nie takder gotong royong tuk menghasilkannya...sorang tenaga buruh dok didapur sejam lebih ngan baby yang asyik dok datang melekat kat kaki...tapi tenaga buruh tuh dia buat dgn terancang, 2 kerja at the same time...tapi takderlah sembang2 gelak2...sebab sorang kan...

Tiba2 aku merasa smoke gets in my eyes.....

21 comments:

  1. Tahniah....Tahniah...Hebat UAA dpt menyiapkan Nasik kerabu dgn jayanya...tanpa bantuan sapa2 lak tu....terasa nak order sepinggan, hihii..

    ReplyDelete
  2. Membuatkan aku mengidam la pulak...haha

    ReplyDelete
  3. Adat perantau terkenang kg halaman dengan makanan...nak hilangkan rindu, kenalah sediakan sendiri...sabar yek jgan nangis....

    ReplyDelete
  4. salam kak..lama xsinggah sini..sedapnya nmpk nasi kerabu tu...pandai akak wat

    ReplyDelete
  5. Sedih ye dik... tak apalah biar pun diperantauan tapi sekurang-kurangnya UAA ada dua permata dan suami yg sayang. Kalau tak ada mereka semua lagi sedih. Biasalah bila yg dihidang adalah hidangan keluarga pasti menggamit rasa sayu, sebab teringat semua ahli keluarga kan...

    Perfectlah UAA buat nasi kerabu. Kakak kat sini beli aje. Org Kelantan yg buat tau. memang superb.

    ReplyDelete
  6. nasi kerabu perantau..rindu kampung halaman sangat la ni kan..sabar jer kak nor..skit masa jer lagi..
    leceh nak buat ni tapi makan kejap jer..hehe..

    ReplyDelete
  7. saya tabik dengan kegigihan akak. sungguh, saya suka dengan semangat akak masak2 dan sempurna plak tuh, hihi!

    ReplyDelete
  8. Dulu saya tak pandai makan nasi kerabu ni tapi bila pakcu saya kahwin dengan orang Terengganu.. dari situlah baru saya mengenali nasi kerabu dan akhirnya pandai makan.. hehehe..

    ReplyDelete
  9. akak buat sambal kelapa tu byk2 sekali buat..sbb part tu paling renyah nak sediakan..
    nasi kerabu kalau ada solok lada..fuhh..

    ReplyDelete
  10. salam UAA….wah lama ros tak mengendap sini. Tadi intro ingat doh smp tanah malaya….hahaha!!!!angan2 tak sampai rupanya. pepepun xpola redha jeeeee anak perantau deh. ambo nak bt nasi kabu jugok esuk ingatnyo tapi hok color2 la gitu. heheh

    ReplyDelete
  11. Sedapnya. Rasa lapar pulak.

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah tersaji juga juadah dengan air tangan sendiri UAA..saat2 indah pasti akan kekal dlm ingatan,tabahlah diperantauan..

    ReplyDelete
  13. Rindu? Tak kata yang jauh akak yg dok KL ni pon rinduan2 dengan suasana macam tu. Pengubat rindu tentu anak2 dan suami.

    ReplyDelete
  14. waaa...ade budu tu...nyum2...yang tu penambah selera tu kan;)

    lame betul PC tak jenguk UA kat fiji ni...PC menyepi sekejap dari blogging. ni baru muncul semula...tak tahu UA masih ingat kite ke tidak ni...;)

    ReplyDelete
  15. nasi kerabu.....rindu sgt nampaknya..

    ReplyDelete
  16. alaaaa jgn sedih2 ye kak... nnti akak balik kg boleh lyn mkn nasi kerabu ni banyak2 kali ek,,,,, sedap dana nengok akak nyer ns kerabu nih

    ReplyDelete
  17. Don cry don cry, kejap ja u will be back sis!! cheer up! =)

    ReplyDelete
  18. Best nya Ummu dapat jgk masak nasi kerabu sendiri... klu atie ni dok beli ja lah..hehe..
    jangan sedih2 tau Ummu.. InsyaAllah pasti akan dapat berkumpul dengan family kt kg nanti... no sedih2 K..
    salam ramadhan dr bumi Sabah..

    ReplyDelete
  19. Alololo.. dah mula homesick yer UAA? Kan dah tak lama nak balik tu.. Tapi betul la, bila bulan puasa lagi teringat kat rumah... kemeriahan berbuka puasa ramai-ramai....
    Sedapnya nasi kerabu... minggu lepas plan nak masak nasi kerabu juga berbuka, tapi serai pula tak de kat kedai.... huhuhu

    ReplyDelete
  20. ahhemmm ahhemmm... why u send the smoke to berlin here, getting to my eyes oso laaa. lagi mau tunjuk menu fav sepanjang zamanku.. huhuhu posa posa ni emosional lebih sikit.

    ReplyDelete
  21. Salam UAA,

    Alahai kesiannya, sambil dok masak sambil teringat kampung ya! Sabarlah ya, nanti nak balik juga, kan! Apapun syabas nasi kerabu siap sempurna walau hanya seorang sahaja mengerjakannya! Tengok pun dah tahu sedap!!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads