Tuesday, 22 July 2014

Beet Yang Kutuai

Bahang nak raya, bahang balik kampung semakin terasa yer korang2 kat sana...kat sini kami biasa jer..baju raya pun tak beli lagi..huhuhu..tah2 pakai baju yang tahun2 lepas jer..iskk iiskkk..tapi balik kampung tuh inshaallah baliklah jugak..tapi bukan minggu nie laa...heheh

Ingat tak dulu ade citer psl beet yang dah berisi..lama jugak tempoh yang diberikan sebelum tergerak tuk menuainya..bukan apa bulan2 posa nie cam kurang mood nak makan ala2 salad gitu..nak buat kek ngan beet tuh lagilah tak tercetus..

Tapi kena tuai jugaklah takut terlebih matang kan sia2 jer...

Dalam 4 biji dituai..masih ade lagi pokok yg sedang berisi.

 Ginilah isinya..cam merah darah kan sampai melekat2 kat tangan..

 Air pun boleh jadi merah purple jugak..kuat betul kaler dia...

Dari segi taste not bad..rangup dan manis gitu..lebih sodap dari raddish..kalau bukan bulan posa makan gitu sahajer pun best jugak..

17 comments:

  1. salam UAA, tahniah, tahniah...teruja betui tgk tuaian beet ni...geram, nmpk fresh n perfect!! nk tnm jgk la...ummu tnm dgn seeds atau dgn ubi?
    buat masa ni saya tuai kat TESCO...hehehe
    buat jus sedap tu...

    ReplyDelete
  2. UAA masak apa ubi merah tu...

    ReplyDelete
  3. camne rasanyer ubi bit nih kak? mmg sesuai bt salad je ek, nk di msk2 boleh ke kak? jakun betul kan, penah nmpak tp tak penah terpikir nk beli... tkt tak tau nk msk camne heheheh

    ReplyDelete
  4. Uihhh....mcm darah je.
    Tak sangka...tanah sama, air sama, matahari sama, udara sama....tapi dari mana dtg warna merah darah tu?
    Kuasa Allah...dari satu bahan yg sama tapi hasil berlainan rupa dan rasa....

    ReplyDelete
  5. Sama warna ribena UAA. Kakak tak pernah tanam jadi tak tahu cara mana boleh dapat selain beli aje di shopping komplek. Empat biji tu puas makan sekeluarga.

    ReplyDelete
  6. zee jakun ngan ubi nih..rasa cam pernah tengok tapi tak pernah makan..
    tak pandai kot nak olah resepi..

    ReplyDelete
  7. pernah tgok tapi x pernah makan

    ReplyDelete
  8. ubi apa ni tak pernah tengok warnanya mengancam

    ReplyDelete
  9. sedap ye beet ni. Selalu tgk dlm masterchef je. Tak penah jumpa plak kt pasaraya.

    *owh, nama saya dah terkeluar drpd senarai penyeri blog. Banyak nak kena catch up ni.

    ReplyDelete
  10. eemm.. tak tahu nak makan camane sebab tak pernah makan.. hehehe..

    ReplyDelete
  11. Ummu buat apa dengan ubi tu?

    ReplyDelete
  12. Salam perkenalan...ubi beet ni saya saya selalu minum jusnya.. Saya bg baby juga utk rawat joundice. Cepat kesannya...alhamdulillah..

    ReplyDelete
  13. Boleh makan memtah2 ya nanti nak try juga la

    ReplyDelete
  14. boleh buat kek red velvet ni.....jelesnya...hehehe

    ReplyDelete
  15. wah.. bnyk plk bnda pokok yg x ku kenl

    ReplyDelete
  16. 1st time tengok ni Ummu... makan lagi lah tak pernah.. mcm colour ribena kan..:)

    ReplyDelete
  17. beli dan proses sendiri tak pernah, tapi kalau ke kedai jus selalu minta yang ada campuran bit ini, ada bau2 sket, susah nak lalu bg yang kurang gemar makan sayur.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads