Thursday, 24 July 2014

Apabila Projek Selesai Sudah..

Inshaallah mungkin 4 hari lagi nak raya termasuk hari nie kalau ahad nampak anak bulan kan...korang camaner persiapan? Baju raya sure dah beres semua kan bertema2 gitu kan..sekut raya? duit raya? Keta pun dah siap servis kan nak balik kampung..tinggal nak kunci gate jer kan...mesti dah tak lena tido kang excited nak balik tuh..heeheh

Kami kat sini since raya yang terakhir, persiapan pun biasa2 jer..last2 minute jugak..petang nie baru nak carik baju tuk depa inshaallah..mak bapak pakai baju bertahun2 lepas jer lah..bukannya beraya sakan pun kan..duit raya? selamat poket orang2 yang bekerja kat sini sebab bukan tradisi bagi membagi duit nie..ade jugak yang bagi ..mereka panggil Eidy..tapi jarang sangatlah orang bagi..malah takder pun budak2 jajak dr umah ke umah carik duit raya..datang beraya ngan mak bapak depa jer...

Sekut raya plak..eheemmm..yang seronok sikit nak citer nie..alhamdulillah dah setel since ujung minggu baru2 nie lagi..sampai aku rasa bosan lak pepagi nganggur takder projek nak buat..orang nak tempah pun takder huhuhu.. nak buat lebih lagi kang keringlah poket suamiku itu...hhhmmmm...

Cukuplah yang koleksi terbanyak sepanjang aku dok sini..alhamdulillah.

7 jenis sekut ngan semperit yang begitu fragile jer..sekut arab pelangi, tart nens, mazola, cornflakes..dahlia dan makmur riba tuh..heheh

Seronok plak tgk mereka yang pelbagai nie..tapi semuanya keturunan gandum dan minyak/ butter kecuali cornflakes..heheh

 Kerepek plak 4 jenis tetapi balangnya tuh lebih sket lah..

 Marukku yang mesti tekan sarang tiap2 tahun..

 Sweet puri dan sekut gunting..

 Proses mempacking lak..1st batch nie tuk yang ade kena mengena ngan aidan...cikgu dia, supir dia (terhutang budi btul ngan depa2 nie)..

Mak sibuk mempacking, dia plak sibuk nak grabbing..bukan nak tolong mak acicha nie..huhuh

Nampaknyer kena slowly mula cuci umah, kemas umah...aku tak gemar sket bab nie sebab kejap jer bersepah balik ngan budak 2 orang nie, mulalah tumbuh tanduk kang..aku lebih rela menggodek tepung lagi buat sekut...huhuhu

18 comments:

  1. wah meriahnya tgok sekut orang.. dah ambil resipi kuih gunting tu.. tapi rasa x larat dah nak try.. nanti2 lepas raya lah try buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari rya ye ummi..maaf ada terkasar bahasa, gurau2 selama berkomen kat sini ye..

      Delete
  2. alahai banyaknya kuih raya dia....kite dok buat ghapo satu pong tahun ni huhuhu...tapi dlm banyak2 kuih ni pilihan saya kuih gunting

    ReplyDelete
  3. Itu dia org yg jauh diperantauan pun dah siap semuanya. Kakak ni ala-kadar aje UAA. Jgn ingat kakak beli baju baru. Kakak beli utk anak-anak aje. Baju dah banyak sangat kalau pakai pun bukan org tahu baju lama ke baru... janji sama warna dgn anak-anak:)

    Sebelum cuti ni kakak nak ucapkan selamat hari raya & mohon maaf andai ada salah silap yg tak disengajakan...

    ReplyDelete
  4. byk kuih. selamat hari raya & maaf zahir batin.

    ReplyDelete
  5. salam lebaran Nor...maaf dipinta andai selama kenal disini..ada kata2 yg menguris rasa...

    ReplyDelete
  6. bayank jugok tuh kak nor buat..sambil acicha dok gantung kaki pon sempat..hehe..
    yang penting dapat rasa suasana raya walaupon tak sama ngan tanah aie sendiri..

    selamat hari raya buat kak nor and famili..maaf kalo ada terkasar bahasa selama dok berblog ni..

    ReplyDelete
  7. Salam UAA,

    Wah, banyaknya sekut raya - memang sahlah raya tahun ni!! Mak Aji takdelah bersiap apa sangat bila anak2 dah besar2 ni. Masing2 yang dah kerja belilah sendiri. Tahun ni mood raya takde mari sangat sebab Pak Aji beraya dengan Asyraf di Yaman, lepas raya baru balik. Jadi Mak Aji balik KB dengan Boy dan Madihah aje. Baju tema2 pun takde tahun ni. Mak Aji buat sekut gunting tu tapi kureng menjadi sebab gelek kurang nipis dan gorengnya terlebih lama sampai kurang sesaat dua nak hangit, he he! Bukan salah resepi, salah tukang buatnya! Next time kena try lagi!

    ReplyDelete
  8. meriah bertingkat sekut raya....senang hati bila dah siap semua...daku masih bergelumang nak siap kan yang sendiri punya, untuk mertua dan keluarga di kg yang perlu siapkan dulu...

    ReplyDelete
  9. seronoknya saya tgk biskut2 tu..
    bestnya UAA, puas hati dpt buat sendiri biskut2 raya nie..klu dekat ni mahu saya dtg rumah UAA nak rasa biskut2 tu..(ehh, tak malu le plak..huhuuu..)

    Apa pun saya ucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin..

    ReplyDelete
  10. Saya takde prepare pun biskut raya untuk tahun ni..

    ReplyDelete
  11. Jeles akak tengok sekut raya UAA.. banyak tu.. akak satu jer Sempirit susu tu huhuhu..

    Selamat hari raya aidilfitri buat UAA sekeluarga..

    ReplyDelete
  12. Persiapan raya lebih kepada anak2 je tahun ini entah kenapa kegirangan berhari raya sedikit berkurang tahun ini.

    Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin Ummu.

    ReplyDelete
  13. Tahun ni Puan Isteri macam kurang mood saja nak buat pelbagai kuih raya macam tahun2 terdahulu. Saya pula tak kisah, sebab saya sendiri bukan minat sangat dengan kuih2 raya yg kebanyakannya banyak gula tu. Kalau isteri buat kuih Raya pun ia cuma utk tetamu yg datang ke rumah sebab anak2 seperti saya juga tak begitu minat dengan kuih2 Raya...

    ReplyDelete
  14. Wah meriah sungguhndah mcm kedai biskut plk..tgn org terlamapubrajinkan..hasil lumayan..kering kocek en somi ye..berbaloi ummu..
    dtg le rmh knor juga ye..knor gayat naik belon.takut kena tembak dgn peluru berpandu plk..hehe

    selamat meyambut hari kemenangan ummu, aidan eca comel tu.gn en somi ye..maaf jika ada terkasar budi bicara.

    ReplyDelete
  15. wahh Ummu... tak aci arrrrr sebab Acicha banyak tolong kan kan kan hahaha. banyak betul sekut raya dia, meh I nak order sikit, tapi kos penghantaran u tanggung boleh? hahahaha NAK WISH SELAMAT HARI RAYA TO U ALL::: EH TERCAPS LAK: MAAF zahir batin yer selama duk berbalas komen kat sini.

    ReplyDelete
  16. Meriahnya biskut dan kerepek raya....rajin ummu buat. Ni mesti acicha yang tolong hehe

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads