Thursday, 17 July 2014

Memakmur Meriba

Biasanya aku akan mulakan projek buat sekt raya dipagi2 hari setelah mereka2 yang hero keluar kesekolah.tengahari plak aku biasanya akan sibuk buat something tuk iftari, sebelah petangnya lak sibuk prepare dinner plak kan..dekat2 nak bukak posa kena buat teh panas lak..huhuh..sungguh bizi suriumah inie..

Bila aku nak mulakan projek sekut raya aku kena baca mood mem kecik aku dan sesuaikan dengan menu agar lebih mudah tuk handle dan tidak menambah tensi..alhamdulillah so far so good..

Yang hari isnin lepas aku buat sekut makmur...dipagi2 yang sejuknya kesum tulang kena bersweater, berstoking bagai..sambil menyingsing lengan tuk mengganyang tepung...adusss tidur dalam selimut tebal lagi best kan....

Awal2 operasi she was ok, bermain2 sekali sekala datang nak bermanja..kiranya aku dah siap mixed semua bahan2, maka aku duduklah atas lantai sambil menggentel tepung..kalau aku dok atas kerusi atau berdiri mem kecik cepat jer buat hal kat kaki aku..so better aku dok bawah dan cuba kawal dia daripada mengacau produk aku...

Tak lama setelah penat bermain akhirnya dia datang nak manja2 sambil duduk diriba..biasanya tak lekat dia dalam riba asyik nak grabbing jer...tapi ari tuh ngantuk kot...sejuk2 tuh

Kejap jer duduk sambil maknya henjut2 kaki sambil berselawat sikit2, akhirnya tertidurlah dia...

Ingat nak letak tapi pikir2 balik mesti kejap jer tidur kalau letak kat tilam..baik terus jer riba sambil buat kerja..kalau terjaga kan boleh henjut2 balik..inshaallah tertidur balik..

Dalam tidurnya dia tuh aku meneruskan projek sekut makmur yang leceh sikit  nak bulat membuat berinti...meh aku share kan tuk  yang baru nak belajar, semoga dpt bagi idea camaner nak buat sekut nie...

 Adunan sekut melayu yang takleh berpisah dari gandum dan minyak..laku sungguh minyak sapi dimusim perayaan kan.. 

Ameklah sikit cubit tuk buat digentel,dileperkan..

 Bila dah siap leper ngan size ngan cukup, masukkan inti ..jangan lebih sangat nanti susah nak tutup dan bulatkan..asyik terkuar2 jer intinya tuh nanti kan..

 Bulatkanlah ala2 buah kurma...ade kan rupa cam kurma tuh kan kurma yusuf taiyoo gitu...hehhe

Dah siap berinti berbulat..bolehlah beroven lak yer puan2...adikkakak..

Bila dah sejuk sket, bolehlah diguling2kan dalam gula icing lak yer puan2...adikkakak

Berbalik kepada cerita anak yang tidur diriba maknya tadi..sampailah  maknya siap menggentel kurma2 tuh,  

Gambar yang sejam lebih kemudiannya..masih lagi lentok..bawa masuk bilik letak atas tilam terus terjaga...huhuuh

 Alhamdulillah ..semua selesai tinggal bakar jer...cuma inti ade balance sket, leh buat mazola sekali lagi..dah buat pun...hehehe

Kalo korang nak resepi sekut makmur nie bolehlah gugel yer..banyak tuh yang boleh buat reference...malas mak nie nak taip sebab resepi dalam kertas..ker nak kena amek gambar resepi dalam kertas tuh lak...?huhuhu

p/s- sejak aku bukak kilang sekut raya kat umah nie, hari2 siaidan dapat makan cookies raya...balik sekolah jer ade yang baru..pegi sekolah pun bawak sekut raya..by the time abes  semua sekut raya tuh aku rasa kemain bulat lagi budak tuh boleh jadinya...huhuuh 

18 comments:

  1. gigih jugok tuh sambil gentel sambil dok henjut mem kat riba..sejam duduk mau 2,3 kalo 'serbe' kaki..hihiihii..ada anak kecik gini la..tak leh lari dah..
    zee beli jer makmur ni..bebudak tak suka sangat sebab manis..huhuu

    ReplyDelete
  2. Bulat - bulat siabang maintain comel! Mem kechik lak memang nak berkepit je ya... cam ne snap foto dgn tangan sebelah tu? Expert betul .. riba anak dan snap tgn sebelah..:) jadi raya tahun ni

    ReplyDelete
  3. Menjelang raya tong2 sekut semua kosong! Ahahahaaa...

    ReplyDelete
  4. ibu mithali...sy suka biskut ni...kalau nak beli berkira lak...takut dah tak sedap....kalau raya rumah org mmg cari biskut ni...nak buat malas lak tu....

    ReplyDelete
  5. sedapnya biskut makmur nie...dulu masa kecik2 selalu buat, sekarang nie dah malass...

    ReplyDelete
  6. Tabik spring betul akak kat UAA ni.. gigih sungguh.. akak ni yg tak ada sapa nak beriba lagi pun.. tak jugak buat biskut raya.. tahun ni macam lemau jer nak buat biskut huhuhu

    ReplyDelete
  7. comel je tengok dia tidur macam tu..
    takpelah dari dia mengacau dan tak siap sekut tu..

    ReplyDelete
  8. Hihi... syok tidur atas riba tak sama dgn atas tilam:)
    Abang pulak kesedapan sebab fresh cookies dari ummu sendiri punya tangan

    ReplyDelete
  9. Salam UAA,

    Tabik springlah Mak Aji tengok betapa gigihnya UAA meriba Arissa sambil menggentel sekut raya!! Boleh lena tidur dia ya! Apapun Aidanlah yang maikn membulat sebab dok asyik makan sekut raya aja ya, he he!!

    ReplyDelete
  10. confirm maveles makmur meriba u ni, nak kena bookmark recipes dia ni. haaa betui kan I cakap, dorang ni boleh smell bila mak depa busy, tapi ok la dia elok jer panjat tidur atas riba, so maknya la kena pandai sesuaikan biskut dengan keadaan semasa yer. hahaha

    ReplyDelete
  11. rasa cam give up dah nk gentel sekut..

    ReplyDelete
  12. Baiknye achica boleh lena camtu, kalau anak orang lain rasa ligat nak tolong gentel sama. tak lenguh ker UAA. Kalau kat Sabah biskut ini wajaib setiap rumah kecuali umah saya, ssb satu family tak suka bau minyak sapi...ada pulak camtu kan.

    ReplyDelete
  13. Salam Ummu.. punya lah bersungguh nak wat sekut raya sampai puteri Arissa pun dok di riba.. hehe.. sekut makmur ni kegemaran jugak ni Ummu... cuma dah lama tak buat..
    abg Aidan sukalah dapat makan cookies home made..dibuat dgn penuh kasih syg oleh ummu...:)

    ReplyDelete
  14. dh 2-3thn kami makan sekut pose. sebab asal masuk raya je kukis bleh dipandang sepi kecuali kerepek2 sbb dh mkn ketupat rendang lodeh bagai tu. hihi.

    selingan ni kak: anak malaysia nk start doing business kat fiji. sy baru tau. mcm nk apply je apa2 sbb diorg siap buatkan working visa. post yg terdekat available is chef dan translator bi-mandarin.

    link: http://www.fijisun.com.fj/2014/07/17/big-resort-project-on-nacovi-island-begins/

    ReplyDelete
  15. semangatnyo arissa memakmurkan suasana. heheh!!!!rajinnyo malu ros, tak setat2 lagi mood buat sekut raya.

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum ummu
    rajin sungguh..tk lenguh ke kaki tu..

    time raya nti selesai, tinggal blg di kerjakan dgn si aidan..hehe

    ReplyDelete
  17. Sikit jer sekutnya....sempat ke sampai Raya tu? Hehe....
    Alolo ...arissa pun nak digentel jugak ummi...hehe...Okje tk bersekut kagi UAA . Huhu

    ReplyDelete
  18. Aidan la yg paling suka sbb dpt makan sekut rayo tiap2 hari.

    Alaa, sopannya bakal nantu macik Lyd ni tidur atas riba sambil mak dia buat biskut makmur. heheh...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads