Wednesday, 9 July 2014

Sehari 1 Biskut...Mampukah?

Kalau ikut angan2 aku nak buat more kuih raya this year compare ngan last year..maklumlah kali terakhir kan..nak kena bagi kat kawan2 rakan taulan untuk merasa buat kali terakhir..lepas nie mungkin tak dapeklah depa nak rasa malay raya cookies kan...

Semangat nak buat kemain tinggi ..siap ngan list lagi nie..

Tentatif jer..mungkin ade penambahan atau pengurangan 

Plan aku jugak nak buat awal sket takmo tunggu hari2 yang terakhir..inshaallah kalau boleh aku taknak spend 10 hari2 yang terakhir sibuk didapur membiskut raya sampai penat dan malamnya asyik ngantuk dan letih jer..

Cuma masalah aku adalah mem kecik aku nie susah nak bagi aku break, cuti jangan mimpilah..kalo pepagi takder orang, pegi sekolah..memang takleh berengang jerlah..nak harap main sendiri pun susah..

Kalau nak ngadap komputer ngan dia pun jangan haraplah.. asyik nak menggrabing jer...tensi mak...huhuh

Weekend yang lepas alhamdulillah sempat jugak mulakan masa En.AAA ade bolehlah jaga depa nie...siaplah jugak aku panaskan engine..buat permulaan..

 Semakin susut yang penuh sebab tiap2 malam dok angkut jer..nak kena buat lagi nie...febret semua orang luar dan dalam nie..hehhe

Lepas tuh aku cuba carik peluang nak buat lagi pada hari biasa tapi tak dapek jugak...hinggalah pagi nie bila aku dah rancang2 bagaimana nak licinkan projek  nie...dan memang bernasib baik jugak sebab mem kecik tidur awal2 pepagi..biasanya susah nak tidur dia nie..

Maka pepagi lagi aku dok study resepi nie...


Meh aku kongsikan sket camaner nak buat suji pelangi nie bagi sesape yang nak cuba tuk festime...bagi yang otai tuh mesti gelak guling2 tengok biskut aku  nie..hheheh


Diringkaskan cerita lepas campur gaul bahan2 semua jadilah camnie,


Aku guna tiga kaler jer malas nak nguli..nak kaler pepun ikut suka kome jerlah kan..hitam pun boleh kalo nak..

Cubit sikit2 dari setiap kaler camnie...nie besau sketlah sebab nak demolah kunun..yang cumilnya kecikkan sikit lagi..sebab bila bakar nanti dia kembang lagi..

Bentukkanlah camnie..huduh jer kubuat nie tak berseni sebab nak cepat..

Cukuplah setudung periuk tuk dibakar..

Nak membentuk balls dan nguli tuh makan masa jugak..dekat sejam bekerja, yang aku dok takut2kan berlaku ..mem kecik dah bangun daaa...haaisshhh tergendalalah kejap projek  nie..

Sib baik mood baik sket maybe sebab tidur lama lebih sejam jugak..takderlah nanges..cuma dok main kat kaki jer gayanya...

Alhamdulilah sempat  habeskan semuanya sebelum dia buat perangai..cuma tinggal bakar jer..

Dak kuar oven..abaikan yang gedabak2 nak cepat tuh..

Dah diap berguling2 dalam castor sugar..

Alhamdulillah siap semuanya ..dapatlah dekat2 nak penuh balang..kalo beli nie aku rasa ade dekat 30 henggit jugak nie...dalam 80 biji jugak tuh

Banyak lagi yang dok dalam list nak kena setel tuh..tapi memang mencabarlah rasanya nak siapkan ngan anak kecik nie, belum masuk kerepek lagi tuh..hmmm aku lak kalo tak dapek nak buat apa yang aku nak buat mulalah rasa tension, rasa panas bontot..huhuh

21 comments:

  1. minyak sapi dah ada.. boleh lah tiru resipi ni..
    bila la nak buat ni.. main silat nga Luth je..

    ReplyDelete
  2. waaa, UAA dah mula buat kuih raya...emmm, wanginya bau kuih tu sampai sini..hihii..

    ReplyDelete
  3. Aku masih tengah fikir2 ni nak buat ke nak beli biskut raya.... masa sangat terhad plus penyakit M tu ... hehe

    ReplyDelete
  4. Wah dah mula buat kuih raya...sebenarnya tak susah mana pun buat kuih raya ni dapat jimat duit tambahan kat KL ni harga kuih dah mahal tapitulah byk penyakit "M"

    ReplyDelete
  5. wah dah mula...sy brg pon kat kedai lagi ni.

    ReplyDelete
  6. salam ummu..kak siti dari dulu nak buat biskut ni...asyik tak kesampaian..good luck ummu satu hari satu resepi..hehe

    ReplyDelete
  7. Dalam pada terkejar-kejar siap juga UAA
    Sebenarnya kalau bijak mengatur masa boleh ajekan..
    Tengoklah dah dapat dua jenis biskut dah.

    ReplyDelete
  8. pernah sekali cuba biskut arab tu, menjadi...tapi yg mazola tu selalu result tak memberangsangkan...so abaikan.

    ReplyDelete
  9. Besar2 sekali ngap puas makan.
    Akak list dah ada tapi entah le bila nak start.

    ReplyDelete
  10. feveret saya biskut sugi tapi yang warna putihlah.. yang colourful macam ni belum try lagi..

    ReplyDelete
  11. biskut arab memang senang nak buat..tapi tulah bila siap awal ni dah hujung nak Syawal dah tinggal sparuh balang..hehe

    ReplyDelete
  12. sedap biskut nie....suke makan..

    ReplyDelete
  13. Biskut sendiri dgn biskut orang, sedap lg biskut org...entahlah kenapa.

    Tapi, biskut free lagi sedaapppp....

    ReplyDelete
  14. dh dua jenis tu..kira mampu dah tu..knor satu pun tak ada asyik buat org punya je..jelous mak..

    ReplyDelete
  15. yeayyy dah start membakar biskut..zee ni tak tau la..harapan tinggal harapan kot..hahahaaa..
    sempat gak tu kak nor celoh2 maso buat..biskut ni tok rajin buat..ingatkan payah rupenya senang..hhehehee..resepinya maner??
    kita sama la, kalo ada keje nak buat tu selagi tak siap selagi tu la dok main kat kepala otak ni..cam kan takde maso doh beraso..mula la nok naik angin..

    ReplyDelete
  16. kak..cantiknya biskut warna warni tue, mudah ja nak wat tgk cara akak tu

    ReplyDelete
  17. Salam Ummu...
    Rajinnya nak buat kuih..siap list semua na..hehe.. yg puteri kecik tu pun sibuk nak menolong lah tu, tu yg tak nak berenggang... sedap tgk biskut warna warni..:)

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah, sejak berkahwin ni belum sekali kami sekeluarga beli kuih Raya, semuanya isteri yang buatnya sendiri....

    ReplyDelete
  19. Salam UAA,

    Wah, dah panaskan enjin buat kuih raya dah ni! Jeleslah pulak, Mak Aji belum buat apa benda habuk pun lagi! Beli apapun tidak lagi. Dah dekat separuh puasa dah ni. Nampak gaya kena belek2 resepi jugaklah! TQ for the reminder!

    ReplyDelete
  20. Nor..akak yg takde baby pun takde plan nak buat apa lagi..mmg tabik la dgn Nor...akak biasa buat seminggu sblm raya

    ReplyDelete
  21. samela kite UA...mmg mcm tu lah klu ade anak kecik...time die dh bgn selalu tergendalalah plan nk masak...hehehe. kena curik2 mase utk masak kan:)

    smg berjaya buat sekut raye UA!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads