Thursday, 3 July 2014

3hb July..Setahun Yang Lepas

Catatan untuk my little gal..

Kalau ikut jangkaannya little gal nie sepatutnya sudah keluar dari alam perut kealam dunia nie dalam pertengahan bulan..namun dah lewat 2 minggu masih jugak takmo keluar2..penat sudah siemak naik tangga turun tangga, berjalan2 setiap petang malah beberapa biji nenas pun sudah dihabiskan..namun takmo jugaknya keluarnya ...

Doktor kata yang didalam tuh semuanya alrite lepas scan bagai..dah masuk ke ruang yang sepatutnya cuma agak jauh sikit daripada titik yang penting ataupun belum betul2 engage ....

2hb July 2013,
Dah penat menunggu, kalau kira2 dalam 10 bulan dah jadinya..huhuh akhirnya pada minggu ke 40 datanglah kehospital  tuk final appoinment trus admitted..siap bawak beg pakaian mak dan baby lagi ..ready trus...lepas check semua bagai..doktor suruh masuk ward...malangnya ward pulak penuh...nurse suruh balik umah dulu datang petang nanti ker..

Berkeras jugak nak tunggu sampai ade kekosongan..sebab malas dah nak nunggu..now or never (maknanya baby kena dok forever ke dalam perut?..huhuh). Suruh sibapa dan anak bujang baliklah umah dulu,..apa2 nanti akan call jer dun worry..

Baliklah mereka..tunggu punya tunggu hampir lunch hour barulah ade katil kosong katanya..kat sini ward berbayar adalah limited dan staff jer boleh duduk free dalam wad berkelas tuh..sebenarnya siemak ade jugak berangan nak dok ward berbayar sebab dok ward biasa rimas ramai orang dok lalulalang...

So duduklah kat ward tuh...dan alhamdulillah free sebab ward biasa full dan dorang kena admit jgk kan...hmmm...hajat tercapai jugak nampaknya..:)

Kemudian bermulalah sessi seluk menyeluk..sib baik ngan doktor dan midwife pompuan...taklah sakit sangat rasanya...midwife buat sikit urutan tuk lembutkan cervix dan menambahkan bukaan ataupun dorang panggil swap..waktu tuh cuma 2cm jer bukaan..

Diikuti dengan saat yang ditunggu2 dengan berdebarnya..iaitu induction...takut weeiii bila dengar drp cerita2 yang dibaca..namun tawakkal jerlah...

Prosesnya itu hanyalah meminum liquid yang disediakan yang tidak mempunyai apa2 rasa cam air kosong jer..minun dalam sepenutup botol setiap 2 jam...

2 jam pertama tak rasa apa2..2 jam kemudian pun normal jer ..rasa cam tak berkesan ke ubat nie..?

Sibapak dan anak bujang serta rakan2 datang melawat pada waktu melawat dalam pukul 7 petang...borak2..habeskan sikit masa  bersama..kemudian balik ke ward..amek dos yang ke3...

Hampir kul 9 malam barulah ade rasa cam sakit2 manja cenggitu..so dibawaklah diri berjalan2 didalam ward mundar mandir ngan sakit yang semakin bertambah kerap by ku l10 dalam setiap 15minit datangnya... kul 11 barulah rasa sakitnya semakin kerap..dalam setiap 5 minit datangnya contractions...

Sakit yang sudah diagak since this is the second time...setiap kali datangnya sakit mulut tidak lepas dari membaca zikir serta doa nabi yunus dalam mulut ikan...dan tangan mulut berpegang kuat pada palang katil...mencari kekuatan dan menahan sakit yang amat...

Nurse pun dah mula amek berat..bawa check ngan midwife..katanya you'r almost ready now...perfect bukaannya ..and get ready for show time..hehe...

Dalan pada nak kebilik bersalin tuh sempat jumpa doktor yang tolong ms nak beranakkan siabang dulu..

15 minit ke pukul 12 kami berdua dibilik bersalin..maklumlah tidak ramai staff ditengah malam..doktor pun cuma sorang 2 jer bertugas..itupun tuk kes2 yang yang challenging...awalnya rasa takut jugak nak bersalin cuma berdua ngan midwife jer...hhmmmmm...

Pun begitu redha dan tawakkal jerlah agar dipermudahkan...

Kami bekerjasama dan ikut arahannya tuk memudahkan proses kelahiran...terutamanya bab push meng'push tuhla...

Yang siabang dulu tidak melalui proses push mengpush nie sebab dh jadi emergency lambat kuar kena sedut dan toreh..huhuhu..

Kali nie different feeling...push beberapa kali sehabis tenaga dan suara...rasanya after 5 times dah rasa nak give up....midwife cakap dun give..just follow what i tell you to do....

Dalam 2 kali push lagi lepas tuh katanya kepala baby dah nampak..dia suruh pegang..namun dah tal larat nak feel dah..nak cepat2 jer keluarkan dia...huhuhu..

Akhirnya push yang terakhir...alhamdulillah berjaya mengeluarkan keseluruhan badan baby dengan perasaan yang tidak dapat digambarkan...kesakitan terus hilang..rsnya macam kejayaan yang hebat sangat bila berjaya melahirkan secara normal dengan tenaga dan tulang empat kerat nie...Allahuakbar..

Few minutes after 12 dia lahir ... nak jugak tambah sehari lagi...menjadikan 3hb July tarikh yang penting bagi anak dara kecik yang sorang  nie....

Fresh from oven bersama ngan midwife yang manis orangnya bernama Luisa...walaupun bukan islam namun setidak2nya bersalin dinegara bukan islam nie dengan seorang wanita adalah sangat2 bertuah dah..alhamdulillah...

Setahun kemudian..one year old gal..semakin banyak akal..pandai merajuk..pandai bertantrum..dialah penyeri..dialah penghibur..


Alhamudlillah walaupun masa menunggu kehadirannya dirasakan sangat lama, namun kelahirannya adalah lebih mudah dan tidak menahan sakit yang lama..lepas dapat katil boleh lagi dok sibuk gie cari beg baju dan henpon dalam ward yang terdahulu..sib baik tak pitam kepeningan...hmmmm

20 comments:

  1. cepatkan..
    Luth raya ni setahun.. rasa mcm baru semlam bernak.. sama gak.. x mau keluar.. smpai kena paksa2.. induce semua..

    ReplyDelete
  2. hepi besday acicha..
    lama tuh dok dalam perot ibunya..selesa sangat kot..

    ReplyDelete
  3. selamat hari lahir arissa zahra semoga menjadi anak yang solehah penyejuk hati ibuayah

    ReplyDelete
  4. Happy-happy birthday sayang...
    Dalam pada syok sangat duduk dalam perut ummu kena keluar juga hihi...
    Tunggulah 4-5 tahun lagi dah pandai membaca bila baca N3 ini mesti dia gelak UAA.
    Punyalah lama overduenya...


    ReplyDelete
  5. Bestnya ada baby gegirl..Happy Befday to yr cute lil daughter ...sweet je dia senyum..

    ReplyDelete
  6. Dah setahun umurnya ye ... tak sangka kan masa berlalu begitu pantas.... hepi birthday little gal ....

    ReplyDelete
  7. Selesai episod 'PUSH' meng 'PUSH' - ada tak nyanyi lagu M. Daud Kilau yang ditukar tajuk kepada 'ANAK KU YANG KEDUA'.

    SELAMAT HARI LAHIR - ARISSA ZAHRA

    ReplyDelete
  8. Salam Ummu,


    Terharu baca entry kali ni *sob sob sob*

    ReplyDelete
  9. bestnya baca nie...rupanya tarikh kelahiran adik Acicha sama dgn Husna..tapi Husna tahun 2011, hari ni dia genap 3 tahun...

    indahnya kan kenangan masa bersalin nie...rasa cam nak bersalin lagi, cewahhh...

    ReplyDelete
  10. dh setahun yek kak... epy bday Acicha syg, moga jd anak yg solehah n berjaya...
    makin banyak keletah n gelagat dia yek bile setahun...

    ReplyDelete
  11. Selamat hari lahir Arrisa... masa ni lah tengah keletah nya UAA..

    ReplyDelete
  12. Happy birthday to Arissa...
    Rasa kejap jer.... mcm baru lagi baca entry2 yg UAA duk tunggu baby keluar... dah setahun pun... how time flies..
    Tapi betul la, perasaan bila dah selamat push tu tak boleh nak bayangkan... mix feeling...

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah.

    Selamat hari ulangtahun kelahiran, Puteri Kecil. :)

    ReplyDelete
  14. akak pulak yg sulung normal,kedua induce,ketiga normal dan ke empat-operate..semuanya dirasai..

    ReplyDelete
  15. selamat hari jadi untuk anak yg comel tu..doakan yang baik2 buat dia..
    aunty doakan menjadi anak yang solehah..

    ReplyDelete
  16. Rasa sekejap sangat masa berlalu...akak mula ikut blog ni sebelum Arissa lahir tau2 dah setahun pun dia. Happy Birthday Arissa sayang moga membesar jadi anak solehah.

    ReplyDelete
  17. waaa.. dah setahun dah anak dara, selamat hari lahir arissa, semoga jadik anak yg membahagiakan kedua ibu ayah dan berjaya dunia akhirat.. amin2 :)

    ReplyDelete
  18. Salam UAA, hepi birthday acicha...comei dah gigi...

    ReplyDelete
  19. Hepy Bezday Arissa....
    Moga jadi muslimah yg solehah dan menjadi kebanggaan emak ayah yeh...
    Yelah UAA mmg manis cik mek Luisa tu

    ReplyDelete
  20. Happy birthday Arissa! Moga menjadi muslimah sejati, saham ibu ayah di akhirat nanti, amin! Aleesya belum sambut birthday lagi, nak celebrate bila Tokbahnya balik nanti ajelah, belated sikit.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads