Wednesday, 31 July 2013

Arissa@ Week 4 - Bathing Time

Sebenarnya agak mencabar nak mandikan baby bila dok sorang2 nie..risau jugak takut salah handling kan terjadi sesuatu yang tidak diingini, nauzubillah..

Dulu masa Aidan lahir dulu, Abuaidanlah yang selalu rajin mandikan serta urutkannya..namun untuk Arissa maknyalah yang kena handle semua since ayahnya pun tak sempat nak tolong semua nie..

For precaution, kami tak mandikan baby guna basin ataupun letak atas kaki macam cara bidan mandikan...kami cuma menggunakan plastik lapik serta kain yang tebal untuk menyerap air. So baby dibaringkan atas kain agar lebih releks bagi kedua2nya..mak dan babylah.

Biasanya mandikan Arissa nie lepas kul 11pagi..sebab pepagi tu sejuk sangat, kesian dia.Mandi dalam bilik dengan semua ditingkap ditutup agar tiada angin masuk secara tiba2 menyebabkan baby kesejukan.Kemudian siramlah part by part dengan sedikit air..,masa nak siap dan nak angkat baby tuh, siramlah bahagian belakang. Kadang olive oil digunakan untuk urutan lembut serta membantu buang kulit2 yang menggelupas...

Dulu bila Abuaidan suruh mandikan begini rasa pelik sangat, sebab tak pernah tengok orang buat..namun kini setelah kena handle sendiri rasa ok jugak cara ni, lebih selamat and more relax.

Arissa suka mandi ngan air  suam2 kuku..bila mandi releks jer, takder nangis2 pun..:)

Cek Mek yang lepas bersiram

Setelah mandi, buat check up sikit..

Kaki yang comel..kulit masih belum bersalin sepenuhnya lagi nie..

Kaki yang comel dipakaikan stoking yang cute Auntie Dini nie..:)

Tengok tangan kecik sikit..:)

Green baby nampak fresh selepas mandi..pakai baju yang Auntie Dini bagi..

Masa pie klinik last week Arissa dah 4.2kg..rasanya sekarang makin bertambah ngan dagu yang dah menjadi 2 dah nie..:)

19 comments:

  1. Assalam Ummu....
    Segarnya tengo baby Arissa lepas mandi...aku dulu lepas sebulan gitu baru dapat mandikan baby sendiri, tu pun baringkan atas kaki yang dilapik dengan tuala.....:D

    ReplyDelete
  2. alololololo comey nyoh mek nih....meh aunty cubit pipi tu sikit........arissa doh ado ghupo abe aidan doh.....hhehheeee

    ReplyDelete
  3. Heeee... kakak kalau tengok baby memang geraaaam sangat ummu. Part paling best pipi, jejari tangan dan kaki. Gebus sedapnya kalau letak kat pipi dan bibir kita kan..

    Cara ummu mandikan pun ok juga tidak bimbang. Sebab baby dapat relax sepenuhnya. Tapi kakak dulu pegang aje sebab dah biasa mandikan baby. Kakak dari anak dara suka baby sebab itu selalu tolong mandikan anak-anak buah tu yg mandikan baby tak ada masalah ummu. Bestlah ummu..

    ReplyDelete
  4. terinagt masa akak cesar anak bongsu dulu,isi air dalam besen,letak atas meja makan...sbb akak takleh tunduk kalau besen atas lantai bilik air hehe..

    seronok,kan...menjaga 100% anak sendiri...setiap saat dilalui bersama...

    ReplyDelete
  5. salam UA, syoknye tgk baby lps mandi....nmpk arissa selesa sgt tu...bau baby mmg best!!

    ReplyDelete
  6. Baby walau dalam apa pun keadaannya memang nampak sentiasa comey ja.

    Selalu madikan baby pegagng ja, biar dia gayut kat legan mengadap luar besen mandikan dengan air suam2 kuku.

    ReplyDelete
  7. seronoknya UA...

    Arissa pun bukan main bijak dia...diam aja ibu mandikan dia... chomelnya geram betul tgk...

    ReplyDelete
  8. geramnye tgk bb nih. rasa nak je lagi. tp umo dah lanjut lah. nak masuk 40 an dah. kang klw mengandung lagi melepet la pulak. klw x keje tak pe kan.

    sy anak yg no 2 je sy mandikan. yg no 1 dan 3 emak yg mandikan. alhamdulillah ada mak yg masih sihat. hasilnya, anak yg no 2 tu je yg x boleh berpisah dgn sy. yg no 1 dan 3 tu kalau nak pegi mana mana sanggup tinggalkan sy sedangkan yg no 2 tu rela dok umah dgn saya.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Ummu,
    Only one word..
    "Teruja" nyer..

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum ummu..
    saya pulak yg nampak pelik.. tapi sungguh pun pelik banyak hikmahnya.. kesesuaian keadaan dan keselamatan yg terbaik.. kan.. :) comel dah arissa lepas mandi.. siap jeling kat ibu lagi dia.. :) comel sungguh cek mek molek mata busar busar ni.. :)

    ReplyDelete
  11. alo..lo..lo...comel Arissa lepas brsiram...
    atie dulu2 pun tak berani mandikan Pa'e..mak yg mandi..pas habis pantang kena buat sendiri dah.. lama2 dah biasa..:)

    ReplyDelete
  12. Aduhai makin sihat & comey dier. geram !

    ReplyDelete
  13. Salam Ummuaidan,

    Ni cara baru bersiram baby nih! Mak Aji guna cara lama, dengan besen mandi (dah otailah kut sebab dah entah berapa banyak baby mandikan, baik anak sendiri, anak sedara dan lain2).

    Aleesya pun tak nangis (kecuali sekali bila dimandikan semasa dok lapar, melalak riuh sekampung!) bila mandi, siap boleh tido lagi kecuali bila disiram air bilasan akhir, celiklah kejap - mandi sambil tido, he he!

    Makin comellah cek mek ni, siap menjeling lagi!

    ReplyDelete
  14. owhhhhhhh so comel, dah mandi wangi2 best peluk cium ni. Kami dulu pun mandikan JJ letak atas tikar getah atas lantai gitu jer, suka dia kuak lentang gaya bebas.

    ReplyDelete
  15. halus mulus aje kulit baby arissa..anak girl ni mmg tak berapa nak menangiskan..senang jaga..cool je

    ReplyDelete
  16. kreatif cara UA mandikan baby.. saya mmg biasa mandikan baby guna besen.. sbb dari Irfan lagi belajar mandikan cara tu.... mmg dah terbiasa....
    btw, mmg Arissa napok koho tu'buh... suka tgk mata yg bulat tu

    ReplyDelete
  17. maksudnya ummu just baringkan arisa atas kain dan plastik je lah kan mase mandi tu...pastu mandikan die dgn air...camtu ke? mcm sng je teknik ni kan...blh practice utk next baby ni...hihi;)

    ReplyDelete
  18. ala-ala tomeinya.... dagu lapis tu berkat minum susu ibu...kan Arissa

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads