Thursday, 11 July 2013

Setelah Seminggu Kebun Ditinggalkan

Setelah lebih seminggu ditinggalkan..datanglah rindu untuk melihat tanaman2 yang dijaga selama ini..hendak turun kekebun pun bukan senang dengan adanya baby kecik gini..kadang tido tak sampai setengah jam pun dah uwaaa..pagi2 lak sejuk untuk keluar rumah..:)

So kesempatan yang dikala dikala anakanda kecik tengah 'sleeping beauty' curik2 keluar jap tengok mereka2 yg dilaman tuh...

 Yang diluar... semakin bersemak wpun tanaman semakin membesar

 Yang didalam..lagilah bersemak samun, kena tengok betul2 baru nampak tanaman..

Anak semaian pakchoy dan sawi..nampaknya tah bila lah dapat bigboss bagi rumah tetap buat mereka  nie..

Yang seronoknya,

Cili ala cili kulai yang dinanti2 telah berbuah dengan lebatnya..sebab semak sang burung pun tak nampak agaknya..nie kena jeruklah nampak gayanya sebab takleh makan cili ms pantang kan...

Tomato yang masak ranum..merah kalernya..sayangnya tukang kebun takleh makan tomato kan..so big boss jer lah yang makan nanti..

Agak kritikal sikit masak untuk kebun, not even for watering...big  boss pun bila balik kerja sebelah petang pun terkejar2, sampai umah kul 5 lebih, dkt kul 6pm dah masuk maghrib..kalau sempat pun dia cuba watering jer lah utk tanaman2 yang masih muda.

25 comments:

  1. haaaa curik-curik keluar time arissa tidor yer.....hehehhee.....

    ReplyDelete
  2. Ummu... jgn ligat lagi dik. Jaga kesihatan tu. Biar ajelah kebun itu seketika. Lagi bagus macam cili tu burung pun tak nampak terlindung rumput kan..

    Banyakkan rehat sementara masih berpantang ni.. Masih baru sangat tu.

    ReplyDelete
  3. Salam Ummu....jenguk kebun boleh tapi kalau ada hati nak bersihkan segala semak, kena fikir 2 3 kali sebab Ummu masih dalam pantang, baru lagi tu, kena banyak berehat. :D

    ReplyDelete
  4. angan lasak2 lagi masih baru, kesihatan masih perlu di jaga. Bisanya org tua banyak pantang larangnya selagi boleh ikut tu ikulah kalau dah tak boleh nak elak terpaksa jugaklah langgar.

    ReplyDelete
  5. Assalam,

    uish,cepat nye dah keluar tgk garden...tak sejuk ka?

    Baby arissa well behave boleh la ummu keluar tgk garden,take care. jaga diri baik2,banyakkan makan halia dan lada hitam nnti kurang sikit sejuk badan. Insyallah...

    :)

    ReplyDelete
  6. Ummu kena rehat-rehat je..takmo la keluar sangat huhu...nanti habis pantang, baru gi kebun..rindu la tu ^_^

    ReplyDelete
  7. curi2 tgk je dhla kak, jgn duk siram2 ke petik2 pulak... akak kene pantang betul2... doa2 hujan kt sana supaya sume tersiram sndiri pokok2 akak...

    ReplyDelete
  8. jgn curi2 berkebun ya Nor....:)

    ReplyDelete
  9. Uih.. sempat plak dia tgk tanaman dia time berpantang ni. Luka cemana? Dah baik? Mana gambar arissa?

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum...
    amboii.. ni dah masuk kebun lak amik gambar.. hehehe.. jangan buat keje berat okeh... jaga kesihatan dulu.. nanti abuaidan buleh buat.. :) aidan pun boleh.. nak arissa tolong pun boleh.. :) arissa kurang tido ye.. sejuk ke atau kenapa? kalau waktu dlm pantang dulu.. fiyya nyenyak tido.. sampai kena kejutkan utk minum.. kalau tidak dia tido je...
    skrg fiyya tak sihat.. demam + batuk.. kesian betul lah.. nanti kalau tak sihat lama2 badan boleh susut kan..
    apa pun harap ummu jaga kesihatan ummu dan baby baik2 ya.. bagi sihat betul2.. :) nanti boleh bawa arissa skali masuk kebun.. :) lunch apa tadi?

    ReplyDelete
  11. Seronok tgk cili hijau..potong n taruk dalam ikan bilis goreng..tk care ya sis

    ReplyDelete
  12. moga pokok2 tu sihatlah hendakNYA..
    nak buat macam mana.. keadaan masih belum mengizinkan.. ;)

    ReplyDelete
  13. Assalam Ummu..
    sempat jugak ke kebun ye..hehe..
    nampaknya tanaman tetap subur walaupun dah ada yg tumbuh rumput..
    Arissa dok buat apa tu cyg??:)

    ReplyDelete
  14. xpelah... perlahan2lah! Sempat juga jgk2 kebun yer neway take care yer !

    ReplyDelete
  15. Kesian dekat arissa kan... sama cam fiyya gak kot.. hari tu nani gi Willy satay, order satay kambing 5 cucuk.. habis semua 5 cucuk nani sorang makan.. sbb yg lain tak makan kambing.. so the next day fiyya cirit birit terus.. and mata bertahik.. mungkin sbb panas kambing tu.. terus mr mama tak kasi makan dah.. uwaaaaa.... nani makan kambing tapi start preggy kat fiyya.. langsung tak lalu makan.. ni baru nak mula balik.. tu pun tak boleh.. dah kena marah dah.. mr mama kata sampai fiyya stop minum nenen baru nani makan..

    ReplyDelete
  16. selamat beribadah dan berpusa ramadhan karim

    ReplyDelete
  17. sempat lagi jenguk kebun even dalam pantang... mesti dah rindu sangat UA nak berkebun tu... sabar byk2 yer :)

    ReplyDelete
  18. assalam .. dalam pantang duk dalam rumah je.. takut bentan... take care... biarlah kebun tu...tunggulah seminggu lagi..

    ReplyDelete
  19. dlm pantang pun curik2 g kebun ye...kang mak marah kang! org pantang tak leh kuar rumah...hahaha;p

    ReplyDelete
  20. Dah katanya mmg rajin berkebun dalam pantang pun masih gatal kaki tu nak menjengah yeh UA hehe

    ReplyDelete
  21. lepas ni suruh aidan deh jd tukang kebun . hihi.

    aidan umur bpo kak?

    ReplyDelete
  22. sokong aim...nnt pasni aisdan la jd gardener.hihihi

    ReplyDelete
  23. alahaiiii...curi2 keluar ye /nor,,ehehe!!!rindu x trtahan nk jenguk jn :)

    ReplyDelete
  24. kalau dah minat .. tapi ingat Ummu... kesihatan kena utamakan.. biar pun terasa sihat, dalaman kita tak nampak.. rehat betul2 ye Ummu

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads