Tuesday, 30 July 2013

Kerepek Gunting ..Pilihan Selamanya

Teringat sewaktu bujang-bujang dulu, bila time nak raya mesti nak kena gie jelajah jalan TAR..cari apa2 yang patut, beli kerepek dan juga sama2 menjadi manusia yang melaut kat situ...begitu crowded nya kan..sekarang nie pun mungkin still the same.

Kerepek yang selalu dicari dan menjadi pujaan adalah kerepek gunting..kalau dah mula mengunyah tak tahu nak brenti..bila tak pegi jalan mana2, dok umah makan itulah sampai habes...:)


Skrang dah dok tempat orang mana nak cari kan..nak tak nak kenalah godek2 buat sendiri...:) Tapi dalam banyak2 resepi tak semuanya memberikan taste dan result seperti yang dikehendaki ..makan kenalah kreatif sendiri akhirnya...

Kat sini ade jugak kerepek mcm ni, tapi rasa agak kurang sebab dorang guna rempah yang berlainan dan takder perasa ikan ataupun udang kering mcm kita nyer.

Alhamdulillah dalam susah2 ngan baby kecik sempat jugak membuat dalam hampir sebalang besar untuk raya. Namun begitu, kena kontrol sikit, sebab permintaan laju sangat..budak kecik tuh kalau boleh hari2 dia nak makan nie..hiii tak sempat rayalah jawabnya kalau dilayan...:)



Homemade Kerepek Gunting yang simple & sedap

Bahan-bahan
- 2 cawan gandum
- 1 senduk shortening atau butter
- 1sk rempah ketumbar
- 1sk jintan putih
- 1 kiub ikan bilis
- 1sb serbuk cili
- 3 ulas bawang putih (blend halus)
- sebiji bawang besar (blend halus)
- 1sb garam (ikut rasa)
- sedikit perasa (jika perlu)

Kaedah
  • gaulkan semua bahan sehingga rata
  • perlahan2 masukkan air, jangan terlalu lembik, biarkan doh menjadi agak kenyal..jika lembik tambah tepung..biar doh menjadi mcm boleh tarik2 gitu dan tidak lembut sangat..nanti senang nak gelek.
  • cubit sedikit doh sebesar bola pingpong, leperkan senipis mungkin seperti didalam gambar

  • Setelah menjadi senipis mungkin, panaskan diatas kuali leperkan sekejap ..jgn sampai masak..ini untuk memudahkan memotong nanti


  • potong kecil2 menggunakan pisau atau gunting


  • Sedia untuk digoreng didalam minyak yang banyak dan api yang sederhana panas. Goreng hingga warna keemasan.


  • Setelah digoreng, sejukkan ..kemudian simpan didalam bekas kedap udara.
  • Boleh ngap ngap bila dah tak posa..:)



22 comments:

  1. Assalam Ummu..
    wah! penuh sebalang kepok gunting tu..mesti sedap ni.. mmg klu dah makan kepok ni, kompom tak berhenti..tambah2 makan depan TV...hihi

    ReplyDelete
  2. As salam ummu,

    Rajin betoi ummu ni. Dalam pantang masih mampu buat kerepek dan mcm2 benda. Ingat kan ummu buat kerepek guna hasil dari kebun tadi. Kerepek gunting ni kalau kena adunannya memang sedap. Pos sini sebalang dua..hehe..

    ReplyDelete
  3. alahai sedapnyer kak... dana mmg antu kepek gunting nih tp tak penah bt heheheh... nnti nk cube lah bt kak

    ReplyDelete
  4. salam UA, mcm ni nak kena order kerepek gunting dari Fiji lah...Nampak special tuh...hehehe...mmg feveret la kerepek ni

    ReplyDelete
  5. OKje nama je duk KL UA...tp TAR mmg jarang gi!
    Okje pun suka gak makan kepek ni UA...kalau biskut2 tu muakkan....
    Betul tu kalau yg beli tu kadang tu macam kurang perasa haha..... Kalau OKje suka letak perasa ikan bilis banyak2 ...
    Bolehlah cuba lepas ni

    ReplyDelete
  6. Assalam sis..

    Ooo gini ke caranya. Saya selalu beli dan mengunyah. Nampak simple je yer nak buat...kerepek ni memang kegemaran kami sekeluarga. SEDAP!

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum.. :) jalan2 pagi kat sini.. pagi2 pun dah kul 10.10am kat sini.. panas terik kat luar tu.. tadi masa ngantar fiyya kat rumah BS.. fiyya tak nak kat BS.. nangis pulak dia.. pandai sungguh la.. payah betul nak kat org fiyya ni.. walhal BS dah jaga dia sejak umur 2 bulan.. skrg fiyya dah nak masuk 7 bulan.. x nak juga dia ngan BS.. lelama sok mama kena buat ubat ke utk fiyya.. hmmmm.. jalan terakhir nanti kot..

    >> ummu.. biasa nani wat tak letak atas api sangai dulu pun.. terus goreng je.. tapi style ummu ni nampak menarik.. mgkn sbb tu kerepek jadi lebih rangup ye.. bagi resepi mek.. nak buat weekend nanti.. :) nak buat banyak2... (planning je) entah2 jadi ciput je.. :P

    ReplyDelete
  8. mmg sedap ni, KA kalau malas nak buat sangat guna tepung cucur bilis adabi tu aje dan tambah kan butter sikit aje.. mmg sedap !

    ReplyDelete
  9. Hari ni belajar neda baru, nak buat kerepek gunting supaya mudah untuk digunting2. Selalu guna mesin buat mee ja...

    ReplyDelete
  10. :) kerepek gunting yg best...hihihi

    ReplyDelete
  11. Jgn kata Aidan, kakak rasa abuaidah pun kalau mengadap sebalang ni satu malam pun boleh habis ni ummu. Kakak pun suka. Dekat M'sia ni boleh katakan kalau yg jual kerepek/keropok benda ini pun mereka jual. Sekolah anak kakak pun ada jual peket kecik-kecik.

    ReplyDelete
  12. thanks for the recipe... masa makcik datang hari tu, ada juga mereka bawa kuih gunting ni... kejap jer habis... nanti boleh la cuba msak sendiri pula... Insya Allah, harapnya sempatlah buat sebelum raya ni :)

    ReplyDelete
  13. Salam kenal Ummu Aidan :)

    Terima kasih sebab share resepi.Mula-mula ingatkan resepi kuih gunting yang saya suka,rupanya kuih gunting yang ni :)
    Tapi tetap nampak sedap dan buatnya pun simple,boleh saya cuba nanti.Memang nak cari resepi simple untuk kerepek raya.TQ again~

    ReplyDelete
  14. tak pernah buat...tp suka amkan...Insha ALLAH nak cuba nanti..

    ReplyDelete
  15. salam kunjung Ummu Aidan..mula nampak kerepek ni terus singgah..bila masok nampak lah bnayak yg menarik minat nekcik ni..bab kebun kebun ni..tak ramai yg minat berkebun nii

    ReplyDelete
  16. Allah. rajin sungguh ummu..

    ReplyDelete
  17. Tedi pun suka makan ni. Kejap je habis. dh tahu resepi bolehla try. :)

    ReplyDelete
  18. Fevret saya gak ni...setakat ni mkn yg mak mentua buat paling sedap. Tiap kali raya mesti angkut yg mil punya hihii..

    ReplyDelete
  19. Salam Ummuaidan,

    Mak Aji dah copy paste dah resepi ni, insya-Allah boleh dikerjakan nanti! Nampak mengancam je!

    ReplyDelete
  20. Rajinnya Ummu...nasib baik baby Arissa tak banyak meragam kan... :D

    ReplyDelete
  21. Ya Allah rajin nya UA. Saya pun nak jugak la try buat, dah lama tak makan ni.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads